fbpx
Apatigris

12 millióra megbírságolja a Médiatanács az RTL Klubot az Apatigris című sorozat kapcsán – a Karc FM újabb frekvenciákhoz juthat

Ülésezett a Médiatanács.

Az RTL Klub saját gyártású sorozata, az Apatigris című széria ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa bejelentés alapján indított eljárást. Az eljárás az NMHH a Media1-hez eljuttatott csütörtöki közleménye alapján azzal zárult, hogy megállapította a hatóság, hogy az egyik márciusi epizódot és annak ismétlését nem 12 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétenni, hanem 16-os korhatári besorolással, valamint csak este 9 és hajnali 5 óra közötti idősáv lett volna sugározni, tehát a 19 órás és a kora délutáni sugárzás nem volt megfelelő.

A történtek miatt az RTL Magyarországra 12 millió forintos bírságot ró ki a grémium. A Médiatanács arra hivatkozik, hogy a sorozatban káros magatartásminta is látható volt, ugyanis morálisan kifogásolható, könnyű pénzszerzési lehetőség volt látható a sorozat cselekményében, ez pedig rossz hatással lehet a 12–16 év közötti korosztály fiatal tagjainak személyiségfejlődésére, tehát a médiatörvénybe ütközik – derül ki az NMHH közleményéből.

Bár nem írják, de a Médiatanácshoz feltehetőleg amiatt a jelenet miatt fordult a meg nem nevezett feljelentő, amelyben látható volt, hogy az egyik szereplő és társa egy szórakozóhelyen férfiak poharába csempésztek egy kábító anyagot. (Egy későbbi epizódban a lány, Szandra ellen rendőrségi eljárás indult, valamint a családja is megvetette a történtek miatt, illetve maga is nagyon megbánta a tettét.)

Egyedül a Karc FM tudott pályázni Szentesen és Keszthelyen

A médiahatóság közleményéből az is kitűnik, hogy a kormánypárti Karc FM nyerheti meg várhatóan a Szentes 104,3 MHz és a Keszthely 92,2 MHz frekvenciák hasznosítására irányuló pályázatot, legalábbis a hatóság mindkét pályázat esetében egyedüli pályázóként vette nyilvántartásba a Karc FM Média Kft.-t, így a médiaszolgáltató önmagával van versenyben a frekvenciák jogaiért.

A Médiatanács a frekvenciákat helyi vételkörzettel, közösségi jelleggel hirdette meg, tehát a majdani győztes ingyenesen használhatja ezeket, ha a pályázati eljárások véget érnek, és ott eldől, hogy az egyedül versenyben lévő kormánypárti rádió ténylegesen is megnyeri-e a frekvenciákat, vagy esetleg eredménytelennek bizonyul a pályázat.

Újabb rádiós pályázatok indulnak

A tanács elfogadta a Kalocsa 94,5 MHz, a Dunaföldvár 104,1 MHz és a Tapolca 101,8 MHz frekvenciára vonatkozó felhívások tervezetét, a helyi frekvenciákat közösségi jellegű használatra kínálják.

A szolgáltató kérelmére hozzájárult a tanács, hogy a Mária Rádió Frekvencia Kft. az eredetileg meghatározott időpontnál később, szeptember 17-éig kezdje meg adását a Zalaegerszeg 104,4 MHz-en.

Még több hír érhető el a Media1-en.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások