fbpx
Index.hu tüntetés, 2020.07.24.

Felszólították az EU-t, védje meg a független sajtót Magyarországon és Lengyelországban

A 2022-re várható új uniós médiaszabadságról szóló törvény megerősítené az EU azon képességét, hogy szankcionálja az országokat, ha megsértik a médiaszabadságot. Elemzők szerint azonban valószínűtlen, hogy bármire is mennének ezzel a tagállamok beleegyezését igénylő javaslattal, hiszen ezzel azt kérik, hogy a tagállamok, köztük Magyarország vezetői saját maguk ellen szavazzanak.

A Politicoban írt a témáról véleménycikket Adam Bodnar lengyel ombudsman és John Morijn, Hollandia Emberi Jogi Intézetének biztosa. Szerintük az EU alapító szerződései előírják a tagállamoknak, hogy a helyi, az országos, illetve az európai parlamenti választások során biztosítaniuk kell, hogy azok szabadok és tisztességesek legyenek. Márpedig ez olyan norma, aminek nem lehet megfelelni független média nélkül. Ez a körülmény nem csupán lehetővé, hanem egyenesen kötelezővé teszi a brüsszeli Bizottság számára, hogy fellépjen, ha a médialehetőségek annyira beszűkültek, ami már lehetetlenné teszi a szavazók számára a tájékozottság birtokában történő választást – írja a klubradio.hu a Politico cikke nyomán.

A két szakértő szerint Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének nem egy újabb magasztos, de halva született jogalkotási projekttel kellene foglalkoznia, hanem

kötelezettségszegési eljárást kell indítania a független média védelmében annak biztosítására, hogy a magyarok és a lengyelek megőrizhessék a szabad és tisztességes választáshoz fűződő jogukat.

Szerintük ha ez nem történik meg rövidesen, akkor az Európai Parlamentnek kell sürgetnie a Bizottságot. Elvégre magának az Európai Parlamentnek a jövőbeli összetétele és legitimációja is a szabad és tisztességes választásoktól függ.

A szerzők megállapítják, hogy ebben a két országban a kormányzó pártok agresszív módon rátették a kezüket az állami csatornákra, és felvásárolnak magánmédia-csatornákat. A vélemények sokszínűsége csaknem teljesen eltűnt, a kevés megmaradt független médiaintézmény jövője hajszálon függ. Varsó és Budapest elsajátította a kiadók és műsorszórók egyszerű, hatékony ellenőrzésének a receptjét: finanszírozd a barátaidat és hallgattasd el az ellenfeleidet – írja Bodnar és Morijn.

Mint arról a Media1 is beszámolt, a napokban elismerte az Európai Bizottság, tehetetlen a magyar KESMA ügyében.

Még több hírt talál a Media1-en! Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a történésekről, valamint követhet bennünket Facebookon is!

Borító: Az Index.hu tüntetés 2020.07.24-én. fotó: Bődey- Huszti-Index
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások