fbpx
Az RSF 2020-as sajtószabadság jelentéséhez tartozó kép

„Ha az Európai Unió nem lép, oda a szabad média a térségben”

Mivel jövőre parlamenti választások lesznek, a maradék független médiát is bedarálhatják Magyarországon és ezzel vége a demokráciának – vélekedett Polyák Gábor egyetemi docens, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója egy beszélgetésen, amelyen Marius Dragomir, a Közép-európai Egyetem Média, Adat és Társadalom központjának igazgatója is részt vett.

A média sokszínűsége csak az Európai Unió beavatkozásával lehetséges, máskülönben a magyar modell elterjed Közép-Kelet-Európában. Ezek volt a fő megállapításai annak a beszélgetésnek, amit az Euractiv folytatott két médiaszakemberrel, Marius Dragomirral, a Közép-európai Egyetem Média, Adat és Társadalom központjának igazgatójával, valamint Polyák Gáborral, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítójával, az ELTE Média- és Kommunikáció Tanszékének egyetemi docensével – írja a 24.hu.

Polyák szerint három alternatíva van a függetlenségüket megőrizni kívánó médiumok életben maradására. Az egyik az RTL-é, ami mögött egy nagy nemzetközi cég áll, és a nem kormánybarát információk legfontosabb forrása jelenleg. A második modell a Varga Zoltán tulajdonolta Central Médiacsoporté, ami az egyetlen politikailag független, hazai, nagyobb méretű médiaportfólió. A harmadik modell a közösségi adakozásból működő weboldalaké.

Polyák szerint a Central és az RTL lehetnek a következő célpontok. Úgy véli, mindig választások előtt gyorsulnak fel ezek a médiaátvételek, most is ez várható, és az RTL-re nehéz hónapok várnak. Polyák azt a nemrég elfogadott rendeletet is megemlítette, amely szerint a kormánynak rá kell bólintania a médiapiaci cégek átalakulásaira.

Arról, hogy a Riporterek Határok Nélkül nevű újságírószervezet negatív trendeket figyel meg Magyarországon, úgy vélekedett Dragomir, hogy vannak efelé mutató trendek Közép-Európa más országaiban is, például a lengyel és a szlovén kormány is médiauralomra törekszik. Magyar oligarchák ráadásul médiumokat vásároltak nemrég Szlovéniában, Észak-Macedóniában és Romániában is.

Polyák szerint amíg az Európai Unió nem veszi komolyan a helyzetet, addig semmi jóra nem számíthat a térségben. Próbálkozások voltak, de se a közmédia finanszírozását, sem a diszkriminatív reklámköltéseket nem vizsgálták. A magyar Médiatanács függetlenségét kellene még az EU-nak elérnie, és ezt persze konstansan ellenőriznie. Dragomir is egyetértett abban, hogy erőteljes uniós akcióra lenne szükség.

Polyák azt is mondta, szerinte Magyarország autoriter állam, ahol nincs funkcionáló jogrend és közintézmények, minden szervezet át van politizálva és kötődik az uralkodó párthoz. Uniós segítség nélkül problémás lesz demokratikus pályára állítani Magyarországot, és a helyzet romlani fog a térség más államaiban is.

További hírek

Borítókép: RSF 2020-as év sajtószabadság jelentéséhez tartozó kép. / Forrás: RSF weboldala

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások