fbpx
Meszes Boglárka, az M1 Híradó hírolvasója felkonferálja A kérdésekkel provokált az újságíró című riportot.

Az Európa Tanácsban kényszerül magyarázkodni a kormány az M1-en lejáratni próbált osztrák újságíró kapcsán

Szolidaritási hullám indult Európában azután, hogy Franziska Tschinderle, a Profil újságírója ellen támadást indított a nemzeti hírcsatorna. Most az eset az Európa Tanács elé kerül, ahol a magyar kormány magyarázkodni kényszerül a történtek miatt.

A szolidaritási hullámra legutóbb az Európai Újságírók Szövetsége is reagált, így a média szabadságáért felelős képviselőjüknek, William Horsleynak sikerült a Tschinderle-ügyet az Európa Tanács szintjére emelni.

Az üldöztetést és a megfélemlítést az üldözött újságírók védelme érdekében gyűjtik össze és teszi közzé platformján a szervezet. Az érintett kormányoknak – jelen esetben a magyaroknak – ezután magyarázkodniuk kell, ami nem éppen kellemes. Tschinderle a hatodik osztrák újságíró, akit ezen a platformon neveztek meg, Magyarországon pedig már 18 ilyen esetről tud az újságíró szövetség – írja az osztrák profil.at. Éppen az ő munkatársukról közölt két és fél perces lejáratóriportot az M1.

Néhány héttel ezelőtt Franziska Tschinderle és kollégája információkat kért néhány jobboldali párttól, köztük a Fidesz uniós delegációtól is, de a kérdések megválaszolása helyett a kormányzó párt egyszerűen továbbadta őket a magyar köztévének, ahol lejárató riportot közöltek róla, és azzal vádolták, hogy provokálta a Fideszt. Az M1 hírcsatorna Tschinderle-t „amatőr újságíróként” is emlegette. Nemcsak az e-mailt és a Fidesznek feltett kérdéseket mutogatták, hanem Tschinderle fényképét és néhány cikkének képernyőképét is, összesen öt műsorban – említi a profil.at.

Az ügy előzményeiről és arról, hogy a kormánypárti médiaszövetség, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség hogyan reagált az ügy kapcsán az M1-et ért bírálatokra, itt található korábbi írásunk.

Az ominózus híradórészlet itt nézhető vissza.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borítókép: Meszes Boglárka, az M1 Híradó hírolvasója felkonferálja A kérdésekkel provokált az újságíró című riportot. / Fotó: Youtube

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások