fbpx
Meszes Boglárka, az M1 Híradó hírolvasója felkonferálja A kérdésekkel provokált az újságíró című riportot.

Dühös közleményt adott ki a közmédiával „csapategységben működő” kormánypárti Magyar Nemzeti Médiaszövetség az M1 Híradót ért bírálat miatt

Azon akadt ki az MNMSZ, hogy az osztrák külügyminisztériumból bírálat érte az M1 Híradót azután, hogy egy osztrák újságíróról három perces lejárató riportot közöltek, amiért feltett három egyszerű kérdést a Fidesznek.

„A Magyar Nemzeti Médiaszövetség növekvő aggodalommal figyeli az utóbbi napokban a nemzetközi és a hazai baloldali sajtóban magyarországi szerkesztőségek és az újságírószakma alapjai ellen indított álságos támadássorozatot”

– idézi a Magyar Nemzet internetes kiadása a lap főszerkesztője, Toót-Holló Tamás által elnökölt Magyar Nemzeti Médiaszövetség nyilatkozatát. Azt írják, tiltakoznak az ellen, hogy „támadások érik azokat, akik a fősodratúnak vélt szélsőségesen liberális ideológiától eltérő álláspontokat” közvetítenek. Közölték, kiállnak „a szerkesztés és a témaválasztás szabadsága mellett” és elutasítják, hogy

„egyesek el akarják hallgattatni azokat, akik eltérnek a liberális ideológiától”.

Az M1 Híradót védelmébe vevő közleményt kiadó újságíró-szövetséget márciusban az MTI-n úgy harangozták be, hogy ebben a Mediaworks (azaz a kormánypárti médiaholding) és Közmédia vezető munkatársai

„egymással csapategységet alkotva” vannak jelen.

Mint arról a Media1 is beszámolt, az állami hírtelevízió, az M1 „Kérdésekkel provokált az újságíró” címmel készített a napokban egy három perces lejárató riportot egy osztrák újságírónőről, egy bizonyos Franziska Thinderléről , a Profil című lap munkatársáról. Az újságíróról szalagcímben tényként közölte az M1, hogy kérdésekkel provokált. Bende Balázs, a közmédiás lejáratóriport készítője ezt a bejátszásban még megtoldotta azzal is, hogy közölte, csak egy amatőr tesz fel olyan kérdéseket, mint Thinderle. A kérdések egyébként az április elsejei Orbán-Salvini-Morawiecki találkozóval kapcsolatban érkeztek a Fidesz EP-delegációjának a köztévében támadott osztrák újságírótól. Ezek voltak a Thinderle kérdései:

  • Amikor Orbán, Salvini és Morawiecki Budapesten egyesítették erőiket és bejelentették egy lehetséges új szövetség létrehozását, miért nem volt jelen senki a francia Nemzeti Gyűlés vagy az osztrák FPÖ részéről ezen a történelmi találkozón?
  • Mi a szövetség célja és ki fontolgatja a belépését?
  • Egy euroszkeptikus koalíció létrehozása nem új jelenség, és az 1980-as évekig megy vissza. Többször is elbukott már olyan témák körül kialakult nézetkülönbségeken, mint például Oroszország, Törökország, vagy az antiszemita támadások. Hogyan lehet elkerülni most a megosztottságot?

Az M1 Híradó által közölt lejáratás után az Alexander Schallenberg vezette osztrák külügyminisztérium is megszólalt.

Az osztrák külügy közölte, hogy „a média alapvető feladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel, ezért az M1 bánásmódja Franziska Thinderlével elfogadhatatlan”.

Ezek után Szijjártó Péter magyar külügyi és külgazdasági miniszter Facebookon azt írta, szerinte

„lassan-lassan csak lebukik a nagy sajtó- és véleménynyilvánításos képmutatás: a focista nyugodtan nyilatkozzon, ha szerinte a család az család, de ki van rúgva, ha a liberális mainstreammel szemben foglal állást családról és migrációról. A liberális újságíró pedig nyugodtan terjeszthet álhíreket egy országról, hiszen sajtószabadság van, de ha egy másik újságíró kritizálni meri (magyarul ő is elmondja a véleményét), akkor az támadás a sajtószabadság ellen.”

Szijjártó arra nem tért ki, hogy az újságíró fent idézett három kérdésében mi maga az álhír.

Franziska Thinderle a személyéről megjelent lejárató riport kapcsán a Twitteren egyébként közölte, hogy a történtek nem tántorítják attól, hogy továbbra is beszámoljon arról, mi történik Magyarországon, Ausztria szomszédságában hogyan építik le a demokráciát.

Ha valaki nem emlékezne, erről a riportról van szó.

 

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Meszes Boglárka, az M1 Híradó hírolvasója felkonferálja A kérdésekkel provokált az újságíró című riportot. Fotó: Youtube

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások