fbpx
Nagygörbői bazalt oszlopok

Környezetterheléstől tart a Párbeszéd a TV2 TOTEM című realityje kapcsán – a csatorna szerint nincs mitől tartani és már gőzerővel készülnek a forgatásokra

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint finoman fogalmazva aggályos kérdéseket vet fel, hogy Natura 2000-es védettségű területein, például a Ság-hegyen készül forgatni a TV2 a TOTEM címmel tervezett reality-jét és ehhez a kormányhivataltól engedélyt kapott. A Nyugat.hu azt idézte fel, hogy amikor korábban ezen a területen forgatott egy stáb, akkor eléggé leamortizálta a tájat. A TV2 ezt máshogy látja: szerintük nincs ok az aggodalomra, mert stábjuk nagyon vigyáz majd a természetre. Fischer Gábor, a médiavállalat programigazgatója eközben bejelentette, hogy a monumentális kalandreality szereplői már át is estek az orvosi vizsgálaton, valamint néhány további részletet is elmondott a hamarosan induló forgatások kapcsán, és szóba került az Exatlon Hungary is.

A Media1 írta meg kedden, hogy a TV2 a Balaton-felvidék Natura 2000-es besorolású természetvédelmi területén kezdi el forgatni a TOTEM című új, korábban „monumentális” kalandreality-ként beharangozott, az őszi tévés szezonban képernyőre kerülő új, saját gyártású műsorát. A csatorna ehhez az engedélyt többek között „kincskeresés, táborozás és egyéb közösségi élmények” céljából igényelte és kapta meg a védett területre.

Megírtuk azt is, hogy a műsort a Pest Megyei Kormányhivataltól kapott engedély szövege alapján néhány napon belül elkezdik forgatni, sőt egyes területeken már most indul a bejárás és az eszközök, a technikai berendezések szállítása, a helyszín építése.

Olyan területeket használ majd a reality stábja mint a Gyenesdiási bánya, a Darvastó bauxit bánya, a Vindornyaszőlős ⁄ Nagygörbő sziklafolyosó, vagy épp a Ság-hegy területe.

Az engedély szigorú feltételekhez köti a területhasználatot, a stáb például nem térhet le a kijelölt utakról, nem helyezhet át köveket, nem használhat hangosítást stb.

„A Párbeszéd nem fogja hagyni”

Erre a cikkünkre reagált Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Facebookon, amire a Greenfo nevű, zöld témákat feldolgozó oldalt bukkant.

Darvaskői bauxitbánya
Darvaskői bauxitbánya. Fotó: YouTube / Szabó Ilona csatornája

„A kormányhivatali engedély rögzíti, hogy a forgatás nem járhat természetkárosítással, azonban nem kell okosabbnak lenni Zuckerbergnél, hogy belássuk, ez kivitelezhetetlen”

– írta a Párbeszéd politikusa. Szerinte a több tucat résztvevő, az állatokat zavaró hang- és fényhatások, a járművek környezetterhelése mind-mind olyan tényező, amelyek nélkül nehezen elképzelhető egy forgatás.

„Úgy tűnik, hogy rám maradt a kormányhivatal munkájának elvégzése. A finoman fogalmazva is aggályos kérdéseket a természetvédelemért felelős Agrárminisztérium mellett természetesen a TV2-elnök Vaszily Miklósnak is elküldöm – a Párbeszéd nem fogja hagyni, hogy Orbán Viktor oligarcháinak érdeke pótolhatatlan károkat okozzon mindannyiunk környezetében!”

– írta Kocsis-Cake Olivio.

Az aggodalmakat erősítheti, hogy a témával lapunk nyomán foglalkozó Nyugat.hu szerint 2005-ben a Ság-hegyen már forgatott egy tévéstáb, hogy elkészítse az Eragon című hollywoodi szuperprodukciót. Akkor ők eléggé leamortizálták a környezet, erről fotót is közöltek. Hozzátették: remélik, azért ez jelen esetben nem következik be.

A TV2 szerint minden rendben lesz

A TV2 Média Csoport mindenesetre a Media1 érdeklődésére közölte, hogy meg fogják óvni a tájat a forgatás során. Ennek mikéntjéről is beszámoltak lapunknak. Azt ígérték például, hogy összhangban a kormányhivatali határozattal, nem fognak hangosítást használni, hanem csak rögzítik majd a hangot, és a technikát gyalogosan fogják a helyszínekre szállítani.

Azt is hangsúlyozták, hogy „az ilyen típusú műsoroknál, mint amilyen a TV2 TOTEM című vadonatúj, saját fejlesztésű produkciója, megszokott, hogy a forgatások védett területet is érintenek.” Azt ígérték, érintetlenül hagyják majd a tájat és végig betartják majd a kormányhivatali határozatban foglaltakat, mely rögzíti, mit tehetnek meg a Natura2000-es területen és mit nem.

Már javában készülődik a TV2 stábja a TOTEM forgatására

Fischer Gábor, a TV2 Média Csoport programigazgatója az Indexnek arról beszélt, hogy zajlanak a forgatás előkészületei, és elárult néhány érdekességet a műsorról. Szavai alapján kiderült, hogy a reality-ben hírességek keresik majd az elrejtett kincseket.

Fischer Gábor, a TV2 Média Csoport programigazgatója a Big Picture 2021 konferencián 2020.10.20-án
Fischer Gábor, a TV2 Média Csoport programigazgatója a Big Picture 2021 konferencián 2020.10.20-án

A műsorban való részvétel nem igényel különleges felkészülést a reality szereplőitől – mondta. „Külön fizikai állapotfelmérést nem végeztünk, a műsorban való részvétel az alapkondíción túl nem igényel különleges felkészülést”.

Napi műsorként láthatjuk majd az új műsort, más lesz, mint az Exatlon

A TOTEM Fischer Gábor közlése szerint teljesen más típusú műsor lesz, mint az Exatlon Hungary, így a műsorvezetői feladatok is más hangsúlyt kapnak majd, mint a jelenleg is Dominikán forgó sportreality esetében.

A TOTEM című műsornak egyetlen házigazdája lesz, akinek a neve egyelőre nem publikus, de hamarosan nyilvánosságra hozzák.

Az Exatlonhoz hasonlóan a TOTEM is naponta képernyőn lesz, de a két széria munkálatai teljesen függetlenek egymástól, így a hazai forgatás nem befolyásolja az Exatlon jövőjét –  hangsúlyozta Fischer a lapnak.

A TV2 Exatlon Hungary c. sportreality-jének egyik pillanata
A TOTEM más lesz mint az Exatlon Hungary
Fotó: TV2 sajtószoba

Arra a kérdésre, miért épp a Balaton-felvidéket választották forgatási helyszínnek, a programigazgató a következőt válaszolta:

„Egy lélegzetelállítóan gyönyörű országban élünk, sokak számára talán ismeretlen és lenyűgöző tájakkal. Úgy gondoltuk, hogy műsorkészítés terén ebbe az irányba is érdemes nyitnunk. A Bakony területére esett a választás, mert a sokszínűsége mellett logisztikai előnyöket is kínál: egymáshoz viszonylag közel elérhető minden olyan helyszín, ami egy ilyen típusú műsor forgatásához szükséges. Az előzetes terepszemlék meggyőztek minket arról, hogy a formátum számára ez a tökéletes választás.”

A TV2 Totem című műsorának levédett logója
A TV2 Totem című műsorának levédett logója. Fotó: SZTNH-adatbázis

Az Indexnek nyilatkozó Fischer azt is mondta, hogy szlovén tévés kollégák is érdeklődéssel figyelik a produkció alakulását, így felmerülhet akár a nemzetközi tévés piacon való megjelenés is, de most a produkció itthoni elindítására fókuszálnak minden erejükkel.

További hírek és cikkek találhatók a Media1.hu-n! Híreinket megtalálja a Facebookon is, de feliratkozhat hírlevelünkre is!

Borítókép: Nagygörbői bazalt oszlopok / Fotó: YouTube – Vukovics Mihály csatornája
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások