fbpx
Hadházy Ákos

Törvényjavaslatot nyújtottak be Hadházyék, hogy ne maradjanak újságjaik nélkül az emberek a nyártól

Három ellenzéki országgyűlési képviselő a postai szolgáltatásokról szóló jogszabály megváltoztatásával azt próbálja elérni, hogy a Magyar Posta nyártól is köteles legyen kivinni a napilapokat az előfizetőknek. Az állami vállalat ugyanis nemrég úgy döntött, megszünteti a napilap üzletágát, így még kérdéses, hogyan jutnak el az újságok az olvasók otthonaiba.

A Media1 is beszámolt arról nemrégiben, hogy a Magyar Posta megszünteti a napilapterjesztéssel foglalkozó üzletágát, ami komoly kihívás elé állítja a postai újságterjesztés kapcsán a kiadókat. A lépés – melyet a Magyar Posta üzleti okokkal magyarázott – főleg a nem kormánypárti napilapoknak, a Blikknek és a Népszavának jelenti majd a legnagyobb kihívást, hiszen a kormánypárti napilapokat kiadó Mediaworks médiaholdingnak nem csak saját nyomdája van a több száz médiamárkája mellé, de egy saját logisztikai cége is, amelyik terjesztéssel foglalkozik.

A Posta napilapüzletágának bezárása után a Magyar Nemzet vagy épp a Nemzeti Sport eljuttatása az olvasók otthonaiba a Mediaworks számára viszonylag egyszerűen megoldható lehet, szemben a Népszavával és a Blikkel, amely nem rendelkezik önálló logisztikai háttérrel.

A Pesti Hírlap nyomdában
Nyomtatják az egyik napilapot a Mediaworks nyomdájában.

A lapkiadók egyesülete is aggódott

Bár az érintett kiadók, a Népszavát megjelentő XXI. Század Média Kft. és a Blikket kiadó Ringier Axel Springer Magyarország is azt nyilatkozta a Media1-nek nemrégiben, hogy dolgoznak a helyzet megoldásán, és igyekeztek mindenkit megnyugtatni, hogy valahogy megoldják majd a problémát, de azt még egyikük sem tudta megmondani, hogyan juttatják el lapjaikat a nyártól az olvasókhoz.

A hazai lapkiadókat tömörítő Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) is aggályait fejezte ki. Azt közölte a szakmai szervezet, hogy a Posta lépése miatt sérülhet az információhoz jutás alkotmányos alapjoga. Ugyanakkor elismerték, hogy a Postát nem kötelezi jogszabály arra, hogy szolgáltasson, a hírlapok kézbesítése ugyanis nem része az egyetemes postai szolgáltatások körének.

Ezen akar most változtatni a Hadházy Ákos, Szél Bernadettt és Szabó Szabolcs független ellenzéki képviselők által benyújtott, a Media1 által megtalált törvényjavaslat, melynek lényege, hogy a Postai szolgáltatásokról szóló 2012. törvény rövid, pár bekezdésnyi megtoldásával beemelné a hírlapkézbesítést a postai egyetemes szolgáltatások közé.

Üres postaládák, újságterjesztés, újság, kézbesítés
Fotó: Ladányi András / Media1

Hadházyék már be is nyújtotta a törvényjavaslatot

Az ellenzéki képviselők a

„A postai szolgáltatásokról szóló 2012. évi CLIX törvény módosításáról a hírlapkézbesítés biztosítása érdekében”

címmel benyújtott törvényjavaslatát azzal indokolják, hogy az Európai Parlament és a Tanács 97/67/EK irányelve a közösségi postai szolgáltatások belsőpiacának fejlesztésére és a szolgáltatás minőségének javítására vonatkozó közös szabályokról 2.cikk 6. pont szerint a postai küldemény fogalmába beletartozhatnak például „a hírlapok, a folyóiratok” is, ha pedig ezek postai küldemények, akkor azok kézbesítése postai szolgáltatásnak minősül. Ezzel szemben a magyar postatörvény kifejezetten arról rendelkezik, hogy a sajtótermékek (tehát a hírlapok és folyóiratok) terjesztése kézbesítése nem postai szolgáltatás, ezért teheti meg a Magyar Posta, hogy megszünteti a napilapok (később pedig vélhetően a hetilapok és egyéb periodikák) kézbesítését. A hírlapkézbesítés megszűnése viszont megfosztaná a polgárokat – különösen az idősebbeket – a tájékozódás megszokott csatornáitól, egyúttal súlyos csapást mérne a sajtószabadságra, a médiapiac sokszínűségére.

„Törvényjavaslatunk az EU-s irányelvvel összhangban arról rendelkezik, hogy az előfizetéses hírlapkézbesítés egyetemes postai szolgáltatásnak minősüljön, így a Magyar Posta, mint egyetemes szolgáltató köteles legyen ellátni azt a jövőben is” – áll a törvényjavaslat indoklás részében, amit a három ellenzéki képviselő hétfőn nyújtott be az Országgyűlésnek.

Iratkozzon fel a Media1 hírlevelére, hogy ne maradjon le a legújabb tartalmakról! Követhet bennünket Facebookon is!

 

Frissítés 14:54
Hírünk eredeti változatát kiegészítettük Hadházy Ákos neve mellett a törvény benyújtói között ugyancsak szereplő Szél Bernadett és Szabó Szabolcs neveivel.

Borító: Hadházy Ákos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások