fbpx
Facebook

Létrejött a megegyezés, fizet a Facebook a hírekért

A Facebook megállapodást kötött Ausztrália legnagyobb médiavállalatával, a Rupert Murdoch nevével fémjelzett News Corppal.

A Facebook ezentúl fizetni fog azokért a hírekért, amelyeket a News Corp alá tartozó médiatermékek jelentetnek meg a közösségi oldalon – írja a BBC.

A Telex ennek nyomán arra emlékeztetett, hogy Murdoch a News Corp cégen keresztül több mint száz ausztrál médiatermék tulajdonosa, de a gigavállalathoz tartozik többek között az amerikai Fox News, a The Wall Street Journal, a New York Post, valamint a brit Sun és a The Times is.

A megállapodásra azért volt szükség, mert pár héttel ezelőtt az ausztrál parlament megszavazott egy új médiatörvényt, miszerint a Facebook és a Google ezentúl köteles fizetni a híroldalaktól átvett hírekért. Amennyiben ezt nem teszik, büntetésre számíthatnak.

A törvény elsődleges célja az volt, hogy Ausztráliában a hírszolgáltatók plusz bevételhez juthassanak. A Facebook egy időre azután letiltotta az ausztrál hírszolgáltatókat a közösségi felületen.

Február végére a Facebook és az ausztrál kormány végül megegyezett, ezért a tárgyalásokat is elkezdték a médiatermékekkel kapcsolatban, és visszakerültek a hírek a Facebookra.

Borító: A Facebook értesítési felülete. Fotó: Depositphotos / Stock
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások