fbpx
facebook

A Facebook ezentúl tiltja a hírek megosztását Ausztráliában

A közösségi oldalt működtető cég ezzel az ország új médiatörvényére reagál.

A Facebook megtiltotta az ausztrál hírszolgálatatoknak, hogy bármilyen tartalmat megosszanak a közösségi oldalon, emellett a nemzetközi hírpiacról érkező híreket sem olvashatják és oszthatják meg a felhasználók – írja az MTI.

A fejlemény előzménye, hogy az ausztrál parlamentben decemberben kezdeményeztek egy olyan javaslatot, amely arra kötelezi a Google-t és a Facebookot, hogy fizessenek a helyi híroldalaknak a tartalmaik felhasználása miatt.

A Facebook ennek kapcsán közölte:

„A javasolt törvény alapvetően félreértette a platformunk és a hírtartalmakat megosztó kiadók közötti kapcsolatrendszert”

A közösségi oldal szerint nehéz volt a döntés, választaniuk kellett, hogy megfeleljenek egy olyan médiaszabályozási törvénynek, amely figyelmen kívül hagyja az említett „kapcsolatrendszerből fakadó tényeket”, vagy beszünteti a hírtartalmak engedélyezését ausztráliai szolgáltatásaiban.

„Nehéz szívvel ez utóbbit választjuk” – áll a közleményükben.

A közösségi portál szerint az ausztrál médiavállalatok számára is előnyös, ha megosztják írásaikat a platformon, mivel felhívja a közösségi oldalt használók figyelmét a kiadói tartalmakra. Jelezték: a forgalom becsült értéke mintegy 315 millió amerikai dollár (hozzávetőlegesen 94,5 milliárd forint) volt.

Az új médiatörvény miatt egyelőre ugyan még csak a Facebook tett érdemi és drasztikus lépést,  de ahogyan arról a Media1 is beszámolt januárban, a Google azzal fenyegette Ausztráliát, hogy elérhetetlenné teszi a keresőoldalát, ha bevezetik az új törvényjavaslatot.

A törvényt az ausztrál fogyasztóvédelmi és versenyhatóság dolgozta ki, és támogatta Scott Morrison miniszterelnök is. A törvénnyel céljuk a helyi médiumok bevételeinek növelése annak érdekében, hogy legyen miből finanszírozniuk a tartalom-előállítás költségeit.

Feliratkozhat hírlevelünkre, RSS-csatornánkra, valamint Ausztrália kivételével elérhetők a tartalmaink a Facebookon is.

Borítókép: Pexels
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások