fbpx
reklamado_stop_copying_orban

A hírszolgáltatás szüneteltetésével tiltakoznak lengyel médiumok a reklámadó bevezetése ellen

A médiumok úgy gondolják, a lengyel kormányfő meg akarja roppantani őket a bevezetni kívánt reklámadóval.

A lengyel független médiából tájékozódókat a hírek helyett egy fekete szöveg fogadja például a tvn24.pl weboldalon, a kormánytól független rádiók és televíziók pedig felfüggesztették a hírszolgáltatást – írja a Politico nyomán a 444.hu.

 „Itt most a kedvenc hírportálját kellene látnia. Elnézést kérünk az olvasóinktól, és a megértésüket kérjük, de most a nyílt levelünk következik.”

– írják a fekete háttéren közzétett tiltakozóüzenetben.

A lengyel független média szerint az új törvénnyel, a reklámadóval ellehetetleníti akarják a működésüket, és a kormány szándékosan támadja őket ezzel az intézkedéssel.

Reklámadó elleni tiltakozás miatt szünetel a műsor
Reklámadó elleni tiltakozás miatt szünetel a műsor. Itt az kedvenc programja lenne. Sajnáljuk. Kérjük a megértését és támogatását. Fotó: Facebook

A Mateusz Morawiecki vezette lengyel kormány az új adót bevétel alapon vetné ki, kettő és tizenöt százalék között a cég méretétől függetlenül. A parlamentben igyekeznek minél gyorsabban bevezetni a javaslatot, mivel a kormány szerint bevételek kellenek, hogy támogassák az egészségügyet és a kultúrát.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Fotó: YouTube/Kancelaria Premiera

Most legalább negyvenhárom médium fogott össze és üzent ilyen formán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek.

Egy, a Politicónak nyilatkozó lengyel médiavállalkozó úgy véli, hogy a lengyel kormány a magyar módszert másolja le, és a független médiát akarják ellehetetleníteni. A fenti borítóképen az látszik, hogy egyes médiumok arra is felszólították a lengyel kormányfőt, ne másolja Orbán Viktort.

Magyarországon az Orbán-kormány 2014-ben vezette be a médiaszektort érintő különadót, más néven a reklámadót, mely hasonlóan nagy port kavart, és több médium szintén elsötétítette magát, illetve  tiltakozott.

A reklámadó 2014-es magyarországi bevezetése elleni tiltakozás
A reklámadó 2014-es magyarországi bevezetése elleni tiltakozás

Végül 2019 májusában jelentették be, hogy a reklámadó mértékét 0 százalékra szállítják le, igaz, csak átmenetileg, 2022 végéig.

Még több hírt talál a Media1.hu-n!

Borítókép: Reklámadó elleni tiltakozás Lengyelországban. Fotó: Olvasónktól
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások