fbpx
Deutsch Tamás Telex interjú

Deutsch Tamás szerint irigykedve nézik a magyar médiahelyzetet Nyugat-Európában

A kormánypárti politikus egy interjúban arról beszélt, hogy hazugság, hogy a 2010 óta hatalmon lévők, a kormánypártok, vagy akár maga a kormány „bármilyen módon korlátozná a sajtószabadságot”, és inkább arról van szó, hogy Nyugat-Európából is irigykedve figyelik a magyar médiaszabadság helyzetét.

A Telex.hu megkérdezte a szerdai kormányülés előtt Deutsch Tamás európai parlamenti képviselőt, hogy miként látja a hazai médiahelyzetet és azt, hogy egyetért-e Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, aki a napokban arról beszélt a DIGI24 tévécsatornának, hogy az egész nyugat-európai hazudik a magyar médiával kapcsolatban.

Deutsch erre kifejtette, hogy az ugyan nem egészen igaz, hogy az egész nyugati sajtó hazudik, de szerinte Magyarországon lehetne „acélosabb” a sajtószabadság, mert ebben a tekintetben nincsen ideális állapot, hisz mindig arra kell törekedni, hogy jobb és jobb legyen a helyzet, de

„az az állapot, amiben a magyar sajtóviszonyok leledzenek, és általában az európai átlag, a tekintetben inkább Nyugat-Európából nézik irigykedve a magyar helyzetet.”

– fogalmazott az EP-képviselő.

A kormánypárti politikus arra a kérdésre, hogy mi miatt nézik irigykedve Nyugat-Európából a magyar médiahelyzetet, azt válaszolta, hogy a sajtószabadságot érő egyik legmasszívabb korlátozás az öncenzúra. Hozzátette hogy a liberális újságírói mainstream kimondva, vagy kimondatlanul elvárásokat fogalmaz meg a munkatársaival szemben és ez megfelelési kényszert eredményez, például hirdetői igényeket figyelnek.

Deutsch szerint ez nem csak a magyar médiában van így, de Nyugat-Európában és a tengerentúlon is.

Deutsch szerint az nettó hazugság, hogy a politika, a 2010 óta hatalmon lévők, a kormánypártok, vagy akár maga a kormány „bármilyen módon korlátozná a sajtószabadságot”. „Azt állítom, hogy ezzel szemben Nyugat-Európa tucatnyi országában hatalmi eszközökkel is erősített az egyébként hatalmi ráerősítés nélkül is a baloldali, liberális médiavilágban már létező öncenzúra intézménye, amely viszont radikálisan korlátozza a médiaszabadságot”

– nyilatkozta a Telexnek.

A politikus szerint a kormánnyal kritikus hangoknak korábban és most is megvan a maga fóruma, nem bántják az újságírókat. Deutsch a sajtószabadság meglétének példájaként azt is felhozta, hogy a Telex interjúját készítő Fábián Tamás az Indextől való távozása után el tudott helyezkedni.

Az utcai interjúnak különös apropót ad, hogy a minap Peter Limbourg, a németországi közmédia, a Deutche Welle főigazgatója bejelentette: magyarországi tartalomszolgáltatást indítanak, mivel ebben az európai országban Lengyelországhoz hasonlóan veszélybe került a média sokszínűsége, és a független, kritikus sajtót nyomás alá helyezték. Szavai alapján nem úgy tűnt, mint aki irigykedne a magyar médiahelyzetről.

A párizsi székhelyű RSF (Reporters without Borders) szerint Magyarország 64 helyet zuhant 2010 óta a médiaszabadság rangsorában 2010. Az RSF térképe szerint az Európai Unió tagállamai között csak Bulgáriában volt rosszabb 2019-ben a médiaszabadság helyzete, mint Magyarországon.

A Telex egyébként a kormányülés előtt beszélt Varga Judit igazságügyi miniszterrel is arról, hogy áll a tervezett és a korábban tavaszra beharangozott Facebook-törvény előkészítése. A miniszter azt mondta erre, sokat kell még dolgozni rajta, és jelenleg az EU szabályozását vizsgálják.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Telexponthu YouTube-csatorna
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások