fbpx
Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője nyilatkozik a HírTV-ben

Feljelentették Huth Gergelyt, a PestiSrácok főszerkesztőjét a legfőbb ügyésznél

A feljelentést az a Magyar Hangnál dolgozó újságíró tette, akinek a szexuális irányultságának közlésével azt a látszatot keltették, hogy pedofil, holott állítása szerint nem létesített szexuális kapcsolatot 18 év alattiakkal. A különleges személyes adatok publikálása miatt, ha később a bíróság bűnösnek találja, Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője és társai akár két év szabadságvesztést is kaphatnak.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A négy oldalas feljelentést Polt Péter legfőbb ügyésznek címzett levélben tette meg az a Magyar Hangnál dolgozó újságíró, akiről Huth Gergely és a jelentős kormányzati pénzekben részesedő médium, a PestiSrácok fotót is közölt, és olyan egyéb információkat, amelyek alapján egyértelműen beazonosítható volt, hogy kiről van a szó cikkben, mely azzal foglalkozott, ki az a férfi, aki  Bayer Zsolt jobboldali publicistának, a Fidesz egyik alapítójának korábban állítólagosan arról beszélt, hogy kisfiúk szexuális szolgáltatásait vette igénybe Thaiföldön.

A feljelentő szerint Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztőjeként cikke egyrészt teljesen valótlanul igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy 18 év alattiakkal létesített szexuális kapcsolatot Thaiföldön a Magyar Hang újságírója, ami miatt megvalósult a rágalmazás bűncselekménye is, de a rágalmazás miatt a Magyar Hangnál dolgozó újságíró egyelőre csupán polgári jogi eszközökkel kíván fellépni a Pesti Srácok főszerkesztője és ismeretlen társaival szemben, mert azt hatékonyabbnak megoldásnak tartja, mint a büntetőeljárást. Kéri ugyanakkor a Polt Péternek címzett levelében a sértett, a Magyar Hang újságírója, hogy indítson eljárást Huth Gergelyék ellen különleges személyes adattal való visszaélés vétsége miatt büntetőeljárást.

A feljelentő szerint Huth Gergely és társai azzal merítették ki a Büntetőtörvénykönyv (Btk) 219. paragrafusának 3. bekezdése szerinti különleges személyes adattal való visszaélés vétségét, hogy a PestiSrácok cikkéből jól beazonosítható módon kiderült a lap által támadott újságíróról a szexuális irányultsága mások számára. A feljelentő levelében részletesen is kifejtette, hogy a szexuális irányultságára vonatkozó adat nyilvánosságra hozásához nem adott engedélyt, így az mindenképp törvénytelenül történt.

Különleges személyes adatnak minősülnek a faji vagy etnikai származásra, politikai véleményre, vallási és világnézeti meggyőződésre, szakszervezeti tagságra utaló személyes adatok, valamint a természetes személyek egyedi azonosítását célzó genetikai és biometrikus adatok, az egészségügyi adatok és a természetes személyek szexuális életére vagy szexuális irányultságára vonatkozó adatok személyes adatok, melyek kezelése a GDPR-rendelet szerint tilos.

Elvben mindenkinek joga van a magánéletét védeni

A Magyar Hang újságírója feljelentésében hangsúlyozta, hogy az adatok jogosulatlan kezelésével jelentős érdeksérelmet okozott a PestiSrácok és főszerkesztője, emellett hangsúlyozza, hogy az Alaptörvény is kimondja, hogy mindenkinek joga van magánéletét fokozottan védeni, és arra, hogy azt más előtt csak saját akaratából vagy törvényben meghatározott esetben fedje fel, a szexuális orientáció és a szexuális életre vonatkozó adatok a magánélet különösen védett, legfelsőbb szeletét jelentik.

A sértett kitér rá, hogy milyen problémát okoz számára, hogy akarata ellenére megismerhetővé vált szexuális irányultsága, ráadásul mindezt úgy, hogy az információk megjelenése előtt környezetét, szeretteit erre felkészíteni nem tudta.

A sértett különösen is problémának találja, hogy a PestiSrácok írását olvasókban az a látszat alakulhatott ki, hogy esetleg pedofil, gyerekprostitúciót vesz igénybe, ami nem igaz.

Az újságíró hangsúlyozza továbbá, hogy a cikkben leírt történet szempontjából személyének és személye beazonosíthatóságának semmilyen szerepe nincsen, mivel később Bayer Zsolt maga is jelezte, hogy csupán félreérthetett valamit.

A Magyar Hang újságírója megemlítette továbbá feljelentésében, hogy volt olyan lap is, amely kifejezetten pedofil munkatársként kezdte el őt emlegetni, és jó néhány komment is jelent meg ilyen tartalommal. A feljelentésben a feljelentő csatolt is ilyeneket, amelyek a PestiSrácok és a Vadhajtások oldalán jelentek meg, valamint érkezett ilyen az újságíró Facebookjára is.

A feljelentő ezután arról ír, hogy a feljelentésében megjelölt cselekmény csak szándékosan elkövethető bűncselekmény, önmagában az adatvédelmi követelmények azonban általában gondatlanságból is megsérthetők. Ebben az esetben azonban a gondatlanság kizárható, mivel egyrészt a szerzőként és főszerkesztőként is érintett Huth Gergelynek nyilvánvalóan tudomása volt arról, hogy szenzitív személyes adatot tesz közzé, és semmilyen oka nem lehetett azt feltételezni, hogy erre joga volt.

A feljelentő egyébként nem csak Huth Gergely és társai, de a Bede Zsolt vezette Vadhajtások nevű ultraradikális oldalon a témával kapcsolatban publikált írás szerzőjével szemben is feljelentéssel élt Polt Péternél személyes adattal való visszaélés miatt.

Két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki

Személyes adattal visszaélés
219. § (1) *  Aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusában meghatározott rendelkezések megszegésével haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva

a) jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel, vagy

b) az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja,

vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) *  Az (1) bekezdés szerint büntetendő az is, aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusában meghatározott rendelkezések megszegésével az érintett hozzáféréshez való jogának gyakorlása érdekében szükséges tájékoztatására vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, és ezzel más vagy mások érdekeit jelentősen sérti.

(3) *  A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a személyes adattal visszaélést különleges adatra vagy bűnügyi személyes adatra követik el.

(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha személyes adattal visszaélést hivatalos személyként vagy közmegbízatás felhasználásával követik el.

További hírek találhatók a Media1.hu-n! Feliratkozhat RSS-csatornánkra, hírlevelünkre, követhet bennünket Facebookon vagy Twitteren is.

Borító: Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője a HírTV műsorában korábban.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!