fbpx
Okostelefont, twittert használó férfi

Kiderült, mennyivel telefonáltunk és interneteztünk többet a koronavírus hatására

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közölt adatokat arról, hogyan befolyásolták a lakosság szokásait a kijárási korlátozások, a távoktatás bevezetése és az otthoni munkavégzés, de a jelentésből az is kiderült, melyik mobilszolgáltató a piacvezető, vagy hogy mekkorát zuhant a külföldi mobilhasználat, azaz a roaming.

Körülbelül hatodával nőtt a hívás- és harmadával az internetforgalom 2020 első felében a koronavírus-járvány miatt, az sms-ek száma viszont negyedével csökkent 2019 végéhez képest – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss mobilpiaci jelentéséből.

A járvány hatására a hívásforgalom 13,8 százalékkal, az internetforgalom 30,1 százalékkal emelkedett 2019 év végéhez képest. Az egy SIM-kártyára jutó havi átlagos hívásforgalom a lakossági előfizetőknél 14,9 százalékkal, a nem lakosságiaknál – például cégeknél – pedig 21 százalékkal emelkedett, míg az adatforgalom 41 és 10,7 százalékkal nőtt.

Hívásforgalom és indított adatforgalom alakulása
Hívásforgalom és indított adatforgalom alakulása
Forrás: NMHH mobilpiaci jelentés 2020, első féléves adatok

A mobilszolgáltatási piacon Magyar Telekom volt a piacvezető 43 százalék piaci részesedéssel, mögötte a Vodafone és a Telenor áll 27 százalék körül, a további szolgáltatók 2 százalék körüli részesedést tesznek ki. A hívásforgalmat bonyolító SIM-kártyák száma 9,52 millió darabbal érdemben nem változott, a teljes hívásforgalom 95,8 százaléka számlás előfizetésről indul.

A belföldön bonyolított internetforgalom hálózatok szerinti megoszlása tekintetében a 4G-használat aránya 2020 első negyedévéig folyamatosan nőtt 96,4 százalékra, a második negyedévben pedig enyhe visszaesés látható. A 4G szerepe egyre jelentősebb a hangforgalomban is, az időszak végére már a hívások 40 százaléka zajlott ilyen hálózaton – állapítja meg a jelentés.

A COVID-19 hatása az is, hogy a szezonális, nyáron megugró roaminghasználat folyamatos előretörése megtorpant a vizsgált időszakban: 2020 második negyedévében mindössze félmillió külföldi hívásindítás volt, ami kevesebb mint harmada a 2019 azonos időszakában mért 1,6 milliós értéknek.

Roaming hívások és internet alakulása
Roaming hívások és internet alakulása
Forrás: NMHH mobilpiaci jelentés 2020 első féléves adatok

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások