fbpx
Donald Trump, az Egyesült Államok leköszönő elnöke

Elveszi a Twitter Donald Trump különleges jogait, de csak később

A Twitter megerősítette, hogy Joe Biden jövő évi beiktatása után a @realDonaldTrump felhasználói fiók ugyanazokkal a szabályokkal használhatja az alkalmazást, mint bárki más. A leköszönő elnöknek tehát a jövőben számolnia kell azzal, hogy például álhírek közlésekor nem csak megjelöli azt a rendszer figyelmeztető üzenettel, de ennél súlyosabb következményei is lehetnek.

Jelenleg még más szabályok vonatkoznak a Twitteren Donald Trumpra, mint egy átlagos felhasználóra. A cég ugyanis mint az Egyesült Államok elnökének, a világ vezető politikusának akkor sem törli ki a bejegyzéseit, ha azok a Twitter szabályzatába ütköznek. Ez azt jelenti, hogy ahogy nemrégiben is, amikor álhírt közölt az elnök az elnökválasztás kapcsán, vagy épp korábban a koronavírusról, nem törölték a posztot, csak figyelmeztető üzenetet tettek mellé.

Meglehetősen sok ilyen eset volt. Eddigi elnöki privilégiumának köszönhette, hogy a választások után a CNN híre szerint pár nap alatt Trump tweetjeinek 37 százalékát jelölték meg kifogásolhatóként, de mégsem távolították el őket.

2021. január 20-án, Joe Biden, az új elnök beiktatása után azonban megszűnnek Trump ezen kiváltságai – erről a hvg.hu írt elsőként a Twitter szóvivőjének a The Verge-nek adott nyilatkozata nyomán.

„A Twitter álláspontja azon alapul, hogy az embereknek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a kontextussal együtt lássák, amit a vezetőik mondanak. Ez azt jelenti, hogy figyelmeztetéseket és címkéket teszünk a posztokra, és limitálhatjuk is az elérésüket. Ez az irányelv a világ vezetőire és az erre a címre pályázó jelöltekre vonatkozik, olyan magánemberekre viszont nem, akik már nincsenek ebben a helyzetben”

— nyilatkozta a Twitter szóvivője.

Tehát, ha a @realDonaldTrump fiókon ismételten kifogásolható tartalom jelenne meg, 2021. január 20. után neki is azokkal a szankciókkal kell számolnia, mint bárki másnak.

Borító: Donald Trump. Fotó: Library of Congress / Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások