fbpx
online fizetés Alipay segítségével

Változik az internetes vásárlás szabályozása

Új alapokra helyezi az őszi adócsomag az online kereskedelem szabályozását.

Jövő júliustól megszűnik a kis értékű import küldemények adómentessége, és módosulnak a távértékesítésre vonatkozó szabályok is – írja dr. Bákonyi László adójogi szakértő elemzése alapján a penzcentrum.hu.

Az októberben az Országgyűlés elé került adócsomag többek között azokat az Európai Unió által hozott új szabályokat is tartalmazza, amelyeket minden tagállamban kötelező alkalmazni. Ilyen kötelező elem az Európai Unió e-kereskedelmi áfacsomagja is.

A hatályos áfa szabályozás értelmében távértékesítésről akkor beszélünk, amikor magánszemélyek vásárolnak terméket egy másik közösségi tagállambeli – vagy akár harmadik országbeli – adóalanytól úgy, hogy azt közvetlenül kiszállítják számára. A távértékesítések esetében 2021. július 1-től évi 10.000 eurós értékhatár felett az értékesítők már nem dönthetnek szabadon, hogy saját államuk vagy a célország áfakulcsát alkalmazzák-e, hanem kötelező lesz számukra a magyarországi áfakulcsot alkalmazni és a vonatkozó áfaterhet itt kell megfizetniük. Ügyintézésüket a jelenleg is létező áfa-ügyintézési rendszer kibővítésével egyablakos rendszer (IOSS) segíti majd, melyben a távértékesítő saját nyelvén egységes portálon keresztül tehet eleget kötelezettségeinek.

2021. július 1-jétől minden külföldről, de nem EU tagállamból rendelt áru után általános forgalmi adót kell fizetni, vagyis megszűnik a 22 euró értéket meg nem haladó import küldemények adómentessége, amelyet jelenleg az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 94. § (1) bekezdés c) pontja tesz lehetővé.

További fontos változás, hogy vélelmezett eladóként áfafizetésre kötelezetté válnak az elektronikus kereskedelmet elősegítő platformok is – írja a Pénzcentrum.

Az e-kereskedelem ugrásszerű fejlődést produkál az elmúlt években, és 2020 a koronavírus-világjárvány miatt még jelentősebb növekedést hozott a szektorban. Az elmúlt években népszerűvé váltak a külföldi webáruházak is, például az eBay, az AliExpress vagy a Wish.

Többek között ezért is vált sürgetővé az az elektronikus felületekre vonatkozó rendelkezések reformja, valamint az adóalanyok ügyintézésére vonatkozó szabályok újragondolása.

Borító: Alipay segítségével fizeti ki valaki az internetes vásárlását. Fotó: Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások