A Showder Klub egy korábbi része

Milliós bírságot kapott az RTLII a Showder Klub miatt – haladék a Karc FM-nek

A magyarországi Médiatanács kezdeményezésére ötezer eurós bírságot szabott ki az RTL II szolgáltatójára a Showder Klub egyik adásának szóhasználata és korhatár-besorolása miatt a luxemburgi társhatóság. Ez is téma volt a Médiatanács e heti ülésén, ahol ezenkívül megengedték a Karc FM-nek, hogy hatósági szerződéséhez képest késve kezdje meg műsorszolgáltatását Kecskeméten, és megbírságoltak egy rádiót.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az NMHH Médiatanács megkeresése nyomán a luxemburgi társhatóság, az ALIA kiskorúakat és az emberi méltóságot védő rendelkezések megsértése miatt több mint másfél millió forintnak megfelelő, ötezer euró összegű bírságot rótt ki az RTL II médiaszolgáltatójára a Showder Klub 2019. január 15-i adása kapcsán. A műsorszám nyelvhasználata a hatóság szerint vulgáris volt, és több szexuális tartalmú vagy szexuális beállítottságra utaló viccet tartalmazott, ezért azt a 12-es korhatár-kategória helyett 16-osba kellett volna sorolni.

Ezenkívül a társhatóság a BeleValóVilág powered by Big Brother című műsor 2018. november 11-i adása kapcsán megrovásban részesítette a szolgáltatót a vulgáris nyelvezet miatt, ami miatt azt a 12-es korhatár-besorolás helyett ugyancsak 16-ossal lehetett volna csak közreadni – tájékoztatta az ALIA a Médiatanácsot.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint a Médiatanács e heti ülésén egyébként hozzájárult ahhoz, hogy a Karc FM Média Kft. a Kecskemét 97,7 MHz frekvencián a vállalthoz képest két hónapos haladékkal, legkésőbb december 29-én kezdje meg közösségi adását.

A Nyíregyházán is hallható Mustár Rádió szolgáltatóját negyvenezer forintra bírságolta a Médiatanács, amiért egy vizsgált júliusi adáshéten kevesebb szöveget, magyar zenét, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort és több ismétlést tett közzé szerződéses vállalásaihoz képest.

A Médiatanács ülésének teljes jegyzőkönyvét ezúttal is csak késleltetve fogja nyilvánosságra hozni, így a fenti hír elkészítésekor az NMHH kommunikációs osztályának összefoglalójára kellett hagyatkoznunk, így elképzelhető, hogy esetleg további érdekes döntések is születtek, amelyeket az NMHH közleménye nem említ.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: A Showder Klub egy korábbi része. Fotó: RTL sajtószoba / Media1-archív. A kép illusztráció
Szóljon hozzá!