fbpx
A Showder Klub egy korábbi része

Milliós bírságot kapott az RTLII a Showder Klub miatt – haladék a Karc FM-nek

A magyarországi Médiatanács kezdeményezésére ötezer eurós bírságot szabott ki az RTL II szolgáltatójára a Showder Klub egyik adásának szóhasználata és korhatár-besorolása miatt a luxemburgi társhatóság. Ez is téma volt a Médiatanács e heti ülésén, ahol ezenkívül megengedték a Karc FM-nek, hogy hatósági szerződéséhez képest késve kezdje meg műsorszolgáltatását Kecskeméten, és megbírságoltak egy rádiót.

Az NMHH Médiatanács megkeresése nyomán a luxemburgi társhatóság, az ALIA kiskorúakat és az emberi méltóságot védő rendelkezések megsértése miatt több mint másfél millió forintnak megfelelő, ötezer euró összegű bírságot rótt ki az RTL II médiaszolgáltatójára a Showder Klub 2019. január 15-i adása kapcsán. A műsorszám nyelvhasználata a hatóság szerint vulgáris volt, és több szexuális tartalmú vagy szexuális beállítottságra utaló viccet tartalmazott, ezért azt a 12-es korhatár-kategória helyett 16-osba kellett volna sorolni.

Ezenkívül a társhatóság a BeleValóVilág powered by Big Brother című műsor 2018. november 11-i adása kapcsán megrovásban részesítette a szolgáltatót a vulgáris nyelvezet miatt, ami miatt azt a 12-es korhatár-besorolás helyett ugyancsak 16-ossal lehetett volna csak közreadni – tájékoztatta az ALIA a Médiatanácsot.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint a Médiatanács e heti ülésén egyébként hozzájárult ahhoz, hogy a Karc FM Média Kft. a Kecskemét 97,7 MHz frekvencián a vállalthoz képest két hónapos haladékkal, legkésőbb december 29-én kezdje meg közösségi adását.

A Nyíregyházán is hallható Mustár Rádió szolgáltatóját negyvenezer forintra bírságolta a Médiatanács, amiért egy vizsgált júliusi adáshéten kevesebb szöveget, magyar zenét, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort és több ismétlést tett közzé szerződéses vállalásaihoz képest.

A Médiatanács ülésének teljes jegyzőkönyvét ezúttal is csak késleltetve fogja nyilvánosságra hozni, így a fenti hír elkészítésekor az NMHH kommunikációs osztályának összefoglalójára kellett hagyatkoznunk, így elképzelhető, hogy esetleg további érdekes döntések is születtek, amelyeket az NMHH közleménye nem említ.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: A Showder Klub egy korábbi része. Fotó: RTL sajtószoba / Media1-archív. A kép illusztráció
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások