fbpx
facebook

Pert indít a Facebook ellen a könyveket megsemmisítő Mi Hazánk Mozgalom, mert cenzúrának tartja a párt oldalának letiltását

A Facebook a közösségi szabályzatának megsértésével indokolta a radikális párt oldalának tiltásba helyezését. Korábban a Google által üzemeltetett YouTube a párt által népszerűsített könyvmegsemmisítést tartalmazó videót távolított el szabályzata megsértésével indokolva a lépést. A Mi Hazánk továbbra is törvényben szeretné szabályozni a Facebook és a hasonló oldalak működését.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Letiltotta kedden a Facebook a Dúró Dóra és Toroczkai László nevével fémjelezett Mi Hazánk Mozgalom nevű párt 80 ezer követővel rendelkező Facebook-oldalát. Erről Dúró Dóra, a radikális párt elnökhelyettese adott tájékoztatást az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül kiadott közleményben.

A Facebook a közösségi szabályzatának megsértése, azaz szerződésszegésre hivatkozva döntött így – derült ki Dúró Dóra szavaiból.

A párt elnökhelyettesének szavai szerint korábban a párt 1956-os megemlékezésével kapcsolatos eseményt is tiltotta a Facebook (egyébként az Index beszámolója szerint a párt október 23-i eseményén is népszerűsítették a mozgalom által elkövetett könyvbedarálásokat), illetve még korábban, az európai parlamenti választások idején törölték a Mi Hazánk Mozgalom elnökének, Toroczkai Lászlónak (a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Mi Hazánk Mozgalom és a Hunnia mozgalmak alapítója) 207 ezres Facebook-oldalát is, aki emiatt perre ment a Facebookkal, pártja pedig törvényjavaslatot nyújtott be a Facebook megrendszabályozására.

Dúró Dóra közleményében most azt írja:

„a külföldi tulajdonú Facebook politikai cenzúrája nemcsak antidemokratikus és elfogadhatatlan, de törvényellenes is.”

A Mi Hazánk Mozgalom megismételte, hogy szerinte a Facebook úgymond

„nemzetbiztonsági kockázatot jelent”,

illetve hozzátették, az ilyen esetek miatt nyújtották be a nyáron a már említett törvényjavaslatot, amely a Facebookot arra kötelezné, hogy legyen magyar állampolgárságú képviselőjük Magyarországon, és könnyebben bíróság elé lehessen állítani a közösségi médiás felület üzemeltetőjét.

Dúra Dóra oldalát nem tiltották le

Dúró Dóra és mozgalom az elmúlt hetekben mesekönyveket semmisített meg és azonos nemű egymás közelségében ábrázoló könyvek iskolai betiltása mellett kampányolt. A könyvek megsemmisítésére irányuló cselekedetükről videófelvételeket is közzétettek.

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a mostani tiltásnak ehhez van-e köze, ugyanis a könyvek megsemmisítésében aktívan közreműködő Dúró Dóra Facebook-oldala jelenleg is elérhető.

Toroczkai mindenesetre ma reggel a Mandinernek adott interjúban arról beszélt, szerinte a tiltás arra világít rá, hogy szükség lenne egy hazai közösségi médiás felületre. (Korábban egyébként voltak magyar közösségi médiás felületek, melyek közül a legismertebb az iWiW volt, de ez 2014-ben, üzleti okokból beszüntette működését, miután a magyar felhasználók az amerikai hátterű Facebookra váltottak, így az itteni szolgáltatás iránti érdeklődés túlságosan alacsony lett.)

Toroczkai hozzátette, hogy újabb pert indítanak a történtek miatt a Facebook ellen.

A Google is fellépett

A Mi Hazánk Mozgalomnak nem csak a Facebookkal van mostanában afférja. A YouTube általános szerződés feltételeinek megsértése miatt a szolgáltatást működtető Google törölte azt a videót, amelyen az látszott, amint Dúra Dóra bedarálja a neki nem tetsző Meseország mindenkié című könyvet. Ez az a könyv, amelynek kapcsán Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter óvodaigazgatókat fenyegetett meg büntetőeljárással arra az esetre, ha nem tiltják ki a kötetet az általuk felügyelt óvodákból.

A Meseország mindenkié egy idén megjelent magyar könyv, mely nem szokványos módon mesél újra klasszikus magyar népmeséket, a mesék főszereplői közé ugyanis kisebbségek, LMBTQ emberek és romák is bekerültek. A könyvet Nagy Boldizsár szerkesztette, kiadója a Labrisz Leszbikus Egyesület. Miután a könyv egyik példányát Dúró Dóra látványosan megsemmisítette, több olyan könyvesboltra uszító-megbélyegző feliratok kerültek, ahol az elérhető volt. A történtek (a könyv megsemmisítése és a könyvesboltokra került fenyegető-megbélyegző feliratok) ellen a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, valamint több ismert személyiség is felemelte a hangját.

A könyv a botrányok hatására a toplisták élére került, olyannyira, hogy előrendeléseket kezdtek el felvenni rá.

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!