fbpx
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án.

Büntetőfeljelentéssel rémisztgeti az Orbán-kormány minisztere a Meseország mindenkié című könyvet bevezető óvodák fenntartóit

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter büntetőjogi eszközök bevetését helyezte kilátásba annak érdekében, hogy ne juthasson el a napok óta kormányzati offenzívába került mesekönyv a gyerekekhez. Eközben már a Time című lap is foglalkozott a sikerlisták élére került kötettel, melyet az LMBTQ-jogokért való harc szimbólumaként emleget.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, az Orbán-kormány tagja a csütörtöki Kormányinfón élesen bírálta a Meseország mindenkié című könyvet, illetve azokat az intézményeket, ahol a kormánysajtó állítása szerint elérhető a kiadvány, mely napok óta a kormány prominenseinek és a kormánysajtó kereszttüzében áll. Gulyás a csütörtöki sajtóeseményen egészen odáig ment, hogy kijelentette: amelyik óvodában bevezetik a Meseország mindenkié című könyvet, ott vizsgálni kell, hogy felmerül-e a „kiskorú veszélyeztetésének bűncselekménye”, és ha igen, akkor a fenntartóval szemben eljárást kell indítani.

Gulyás azt mondta, rázza a hideg az egésztől, majd a könyvet „homoszexuális propagandaként” emlegette.

A Meseország mindenkié egy idén megjelent magyar könyv, mely nem szokványos módon mesél újra klasszikus magyar népmeséket, a mesék főszereplői közé ugyanis kisebbségek, LMBTQ emberek és romák is bekerültek. A könyvet Nagy Boldizsár szerkesztette, kiadója a Labrisz Leszbikus Egyesület.

A könyv azután vált témává a közéletben, hogy Dúró Dóra, A Mi Hazánk Mozgalom képviselője látványosan bedarálta a könyvet. Emellett több olyan könyvesboltra uszító-megbélyegző feliratok kerültek, ahol az elérhető volt.

A történtek (a könyv megsemmisítése és a könyvesboltokra került fenyegető-megbélyegző feliratok) ellen a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, valamint több ismert személyiség is felemelte a hangját. A könyvdarálást bemutató videót a YouTube törölte a videómegosztó szabályzatának megsértésére hivatkozva.

Orbán Viktor miniszterelnök a radikális jobboldali párt képviselőjének könyvdarálását követően az állami Kossuth Rádiónak adott interjúban a kötetet kezdte el bírálni, mondván,

„Magyarország türelmes a homoszexualitás tekintetében, de van egy vörös vonal: hagyják békén a gyerekeinket”.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményben tiltakozott a miniszterelnök szavai ellen. A civil jogvédők szerint

„nem tiszte, vagy joga eldönteni sem a miniszterelnöknek, sem semmilyen más politikusnak, hogy ki milyen mesekönyvet olvas a gyerekének”.

A TASZ szerint a kormányfő kijelentése „kirekesztő volt”, „az LMBTQ közösségre irányuló szavai kifejezetten lealacsonyítóak, és szembemennek az emberi méltóság védelmével”. A TASZ szerint Orbán szavai

„sértik azt a törvénybe is foglalt alapelvet, hogy a szexuális orientáció alapján nem lehet hátrányos megkülönböztetést alkalmazni”.

A jogvédők álláspontja szerint az LMBTQ közösség tagjaival szemben „nem türelmesnek kell lennie, hanem el kell fogadni, hogy ők a heteroszexuális emberekkel azonos méltóságú és jogú emberek, és a magyar kormány tagjainak tevékenyen fel is kell lépniük a méltóságuk és jogaik védelmében.”

A TASZ az ombudsman vizsgálatát is kérte Orbán szavai miatt, és azt, hogy „tegye világossá, hogy nincs helye a kirekesztésnek a politika legfelső szintjén sem”.

Csütörtökön Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere betiltatta a kötetet Budapest XXI. kerületének intézményeiben, hasonló indokkal, amit a kormányfő is hangoztatott pár nappal ezelőtt. A DK szerint a politikus ezzel az elfogadás ellen indított háborút.

A mesekönyv egyébként a közéleti viták hatására olyan ismertséget szerzett, hogy az a sikerlistákba került és jelenleg már csak előrendeléseket vesznek fel rá. A Meseország Mindenkié című könyv fogadtatása a nemzetközi sajtóba is bekerült: a Time című lap is foglalkozott vele. Azt írták, a kiadvány az LMBTQ emberek jogaiért való magyarországi harc szimbóluma lett Magyarországon. A lap néhány illusztrációt is megmutatott a mesekönyvből az olvasóinak.

További hírek találhatók a Media1-en! RSS-csatornánk itt, Facebook-oldalunk itt található.

Borító: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án. MTI/Kovács Tamás
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások