fbpx
BBC

Megtiltják a BBC újságíróinak, hogy Twitterre posztoljanak, ha nem tartják be a pártatlansági irányelveket

A lépésre Tim Davie, a brit közszolgálati BBC frissen kinevezett vezetője szerint azért van szükség, mert túl sok újságíró és műsorvezető politizál a közösségi médiában.

A BBC vezetője a brit parlament digitális kultúra, média és sportbizottsága előtt beszélt erről, amikor arról kérdezték, milyen következményekkel járhat, ha valaki nem tarja be a pártatlanságra vonatkozó előírásokat.

Tim Davie továbbá azt is elmondta, hogy szerinte eléggé egyértelmű, a Twitterre és a közösségi médiára vonatkozó szabályokat fogalmaztak meg, és ha valaki súlyosan megszegi a pártatlansági irányelveket, még a kirúgástól sem riad vissza – írja a 444.hu.

Az új igazgató, a kezdetektől fogva azt hangoztatja, hogy fel fog lépni azok ellen a műsorvezetők és újságírók ellen, akik rendszeresen posztolnak olyan tartalmakat, amelyek aláássák a BBC jó hírét.

A történtek előzménye egyébként az, hogy a BBC egyes munkatársai erőteljesen fejezték ki saját politikai véleményüket a Twitteren, és ezért a közelmúltban, mind a kormányzó konzervatívok, mind a baloldali ellenzék rendszeresen fogalmazott meg kritikát a csatorna pártatlanságával kapcsolatban.

A jelenségre jó példa lehet Gary Lineker, a BBC vezető fociműsor-vezetője és egyben a brit közszolgálati média legjobban fizetett sztárja, aki elég gyakran posztol a Twitteren, amelyben esetenként elég határozottan szokta kifejezni véleményét a jelenlegi kormányról.

Itthon ennél jóval engedékenyebb az állami média a pártatlanság kapcsán. Nemrég például az a Németh Balázs is visszakerült az M1 hírolvasói székébe, aki rendszeresen nem megengedett módon kommentálta a hírműsorban a tudósításokat, és ami miatt korábban a Médiatanács is eljárt már az MTVA-val szemben.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Fotó: YouTube
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások