fbpx
megfigyelés, nagy testvér, privacy, big brother

Nagy Testvér a Külügyminisztériumban: feljelentik Szijjártó Péter minisztériumát az újságírókra vonatkozó adatgyűjtés miatt

A Társaság a Szabadságjogokért és a Demokratikus Koalíció is lépéseket tesz Szijjártó Péter tárcája ellen az újságírók utazási adatainak gyűjtése és listázása miatt.
Porsche

Klasszikus Porsche – a jövő legélvezetesebb befektetése (x)

A valaha készült összes Porsche többsége még mind a mai napig az utakat rója. Ez pedig nem véletlen. Több mint 70 évnyi történelemmel ehhez már jóval többre van szükség, mint pusztán megbízható autókra. Elhivatott tulajdonosok és elkötelezett törődés kell hozzá, amelynek alapfeltétele a kötődés. A szerelem. A Porsche Classic pedig éppen azért született, hogy mindent megkaphassanak a klasszikusok.

Tovább a részletekért »

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és európai parlamenti delegációjának vezetője szerdán, nem sokkal ezelőtt bejelentette, hogy pártja az Európai Bizottsághoz fordult az újságírók listázása miatt.

A Demokratikus Koalíció szerint a független újságírók listázásával a kormány képes volt alulmúlni eddigi önmagát is. A politikus közölte:

„A magyar kormányon mindig úrrá lesz a pánik félelem, mikor kritikával, vagy a véleménynyilvánítás szabadságával találkozik. Ilyenkor kizárólag a legdurvább hatalmi arroganciával képes csak visszatámadni. Nincs más magyarázat arra, miért kell listát vezetni a külföldön szakmai úton, vagy továbbképzésen résztvevő független újságírókról.”

A DK úgy véli, a legsötétebb időket idézi a listázás, ezért elítéli azt, melyet diszkriminatívnak és megfélemlítésre alkalmasnak tart.

Azt kérik, az Európai Bizottság vizsgálja meg, összhangban van-e az uniós alapjogokkal, illetve az Alapvető Jogok Európai Chartájával a független újságírók listázása. Arra is várják a választ, hogy milyen konkrét lépéseket tesznek a magyarországi médiasokszínűség, az információ- és véleményszabadság megtartásának érdekében.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Facebook-oldalán jelentette be tegnap, hogy megteszi a szükséges jogi lépéseket a Külgazdasági és Külügyminisztériumban folytatott adatgyűjtés kapcsán.

A TASZ szerint a magyar kormány minden lehetőséget megragad, hogy a megmaradt szabad sajtót kontroll alatt tartsa. A TASZ úgy véli, hogy jogellenesen folytatott a minisztérium magyar állampolgárokról adatgyűjtést.

Úgy vélik: az eddigi tapasztalatok alapján tartani lehet attól, hogy a megszerzett információt újságírók vegzálására fogja felhasználni a kormány.

A TASZ az egyik adatgyűjtésben érintett újságíró bevonásával indít jogi eljárásokat a történtek miatt, hogy kiderítse, pontosan milyen adatokat gyűjtöttek magyar újságírókról és azokat mire használták fel.

Vasárnap derült ki, hogy Szijjártó Péter tárcája arra utasította az EU tagállamaiban működő magyar nagykövetségeket, hogy számoljanak be a magyar újságírók szakmai útjairól, az adatokat gyorsan várták. A Telex erre vonatkozó kérdésére ezt a külügyminisztérium azzal indokolta, hogy

így védekeznek „a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások ellen”, amelyek mögött szerintük „általában Soros-szervezetek állnak”.

Mint arról a Media1 tegnap beszámolt, Hargitai Miklós, a  legnagyobb hazai taglétszámú újságíró-szervezet, a MÚOSZ elnöke levelet írt Szijjártó Péter miniszternek, amelyben számon kérte a tárcavezetőt a történtek miatt, egyúttal érdeklődött, pontosan hány újságíróról gyűjtöttek adatokat, és hogy a történtek hogyan egyeztethetők össze a hatályos adatvédelmi szabályozással, köztük a GDPR-rendelettel.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Unsplash / a kép illusztráció
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások