fbpx
Szijjártó Péter kiszáll a miniszteri autóból

Újságírókra vonatkozó kormányzati adatgyűjtés: Szijjártó Péter válaszát várja a MÚOSZ

A legnagyobb taglétszámú hazai újságíró-szervezet kérdéseket intézett a külgazdasági és külügyminiszternek a minisztériumában történt, a magyar újságírók külföldi útjaira vonatkozó adatgyűjtés és listakészítés kapcsán, ami a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnökét a rendszerváltás előtti kormányszervek hasonló gyakorlatára emlékezteti.

Mint arról a Telex nyomán a Media1 is beszámolt, adatgyűjtést végzett magyar újságírók külföldi utazásairól a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium nagykövetségek bevonásával. Ezt a Telex birtokába került dokumentum bizonyítja.

A friss fejlemény, hogy az ügy miatt levelet írt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek Hargitai Miklós, Magyarország legnagyobb sajtószakmai szervezete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) vezetője, arról érdeklődve, hogy ez hogyan fordulhatott elő. A MÚOSZ elnöke által írt levél tartalmáról Hargitai tájékoztatta a Media1-et kedden.

A levél szerint az, hogy a külügyi tárca listát készít az EU-tagállamokba irányuló szakmai utakon részt vevő magyar újságírókról, párhuzamba állítható a rendszerváltás előtti kormányszervek hasonló gyakorlatával, másrészt azt a látszatot kelti, mintha a magyar kormány gyanakvással tekintene mind az uniós országokra, mind pedig az oda utazó magyar sajtómunkásokra.

Hargitai Miklós emlékeztetett: a hatályos adatvédelmi törvény szerint

„Személyes adat kizárólag egyértelműen meghatározott, jogszerű célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében kezelhető. Az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie az adatkezelés céljának, az adatok gyűjtésének és kezelésének tisztességesnek és törvényesnek kell lennie. Csak olyan személyes adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas. A személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.”

Hargitai Miklós ezek után azt kéri, hogy Szijjártó Péter adjon tájékoztatást arról, hogy pontosan hány személyről, milyen természetű és mennyiségű adatot gyűjtöttek be és kezeltek a fenti kezdeményezés keretében, milyen törvényes okból gyűjti és kezeli a minisztérium az újságírók külföldi utazásaira vonatkozó adatokat, és mennyiben tartja összeegyeztethetőnek ezt a gyakorlatot a magyar és az uniós médiaszabályozással, illetve a GDPR-előírásokkal.

A Külügyminisztérium korábban a Telex érdeklődésére azt válaszolta, hogy az újságírókról azért végezte az adatgyűjtést, mert

„a KKM – feladatából is adódóan – mindent megtesz a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások ellen, az ilyen támadások mögött a tapasztalatok szerint általában Soros-szervezetek állnak.”

Az ügy előzményeiről itt található korábbi hírünk.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások