Cseke László, a Teenager Party, illetve a Szabad Európa Rádió egykori műsorvezetője

A Szabad Európa Rádió magyar adása kongresszusi döntésre vár

28 év után szólalhat meg újra magyarul is a történelmi múltú rádió.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Idén júniusban a Népszava alapján már jelentek meg arról sajtóhírek, hogy 1993-as bezárása után újraindulhat a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar adása. Ebből azonban egyelőre még nem lett konkrétum. A The New York Times cikke alapján azonban a hvg.hu most azt írja, hogy az indulás már csak kongresszusi döntésre vár, és erre akár már ebben a hónapban sor kerülhet.

Ez egyben válasz is lenne arra, hogy az Orbán-kormány eltávolodott a szabadságtól és a nyitottságtól.

Jövőre tervezik a magyar SZER indítását

John Lansing, az indítást tervező független szövetségi ügynökség, a United States Agency for Global Media vezetője a lapnak azt mondta, a kezdeti költségvetésük eléri a 750 ezer dollárt, amelyből Budapesten hoznák létre az irodát.

Jövőre tervezik a tényleges indulást, és 2021-ben üzemelne teljes gőzzel a rádió magyar adása.

Archív fénykép a Szabad Európa Rádió egykori stúdiójáról és a magyar adásról.
Archív fénykép a Szabad Európa Rádió egykori stúdiójáról és a magyar adásról. Forrás: szer.oszk.hu

A Szabad Európa Rádió (RadioFreeEurope RadioLiberty) küldetésének tekinti, hogy független híreket vigyen el olyan helyekre, ahol a sajtó nem vagy nem teljesen szabad.

Hogy ez hazánkban is így lehet, jól tükrözik a reakciók. A lap azt is megemlíti, hogy David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete arra törekedett, hogy tompítsa a Rádió Szabad Európa visszatérésének hatását: garanciákat szeretett volna látni arra, hogy a rádió nem a magyar kormányról szóló negatív hírekre és oknyomozó munkára koncentrál majd.

Szabad Európa 20 országban, 25 nyelven

A Szabad Európa Rádió jelenleg 20 országban, 25 nyelven közvetít. Jellemzően olyan helyeken, ahol a sajtószabadság veszélyben van, vagy már egyáltalán nem érvényesül.

A SZER-t tavaly heti 25,8 millió ember hallgatta, weboldalukat 918 millióan látták. A rádió 2017-ben 117 millió dollárból gazdálkodott, prágai és washingtoni székházában összesen 600 állandó munkatárs dolgozik, munkájukat 750 szabadúszó újságíró segíti.

A Szabad Európa Rádió logója
A Szabad Európa Rádió logója

A rádió magyar adását 1950-től 1993. október 31-ig sugározták, akkor a rendszerváltás és a kiteljesedett sajtószabadság miatt értelmét vesztette.

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) nevű nemzetközi szervezet szerint azonban Magyarország 64 helyet rontott a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 2010-es létrejötte óta.

Online rádió lenne

A korábbi sajtóhírek alapján egyébként a SZER online rádióként térne vissza Magyarországra. Ez jelentős korlátot is jelenthet, hiszen Magyarországon az internetes rádiózás még mindig jóval kevésbé népszerű, mint a hagyományos, FM-adások vétele.

A SZER egykori működését ide kattintva alaposabban is tanulmányozhatják olvasóink.

További rádiós hírek találhatók a Media1 rádió rovatában.

Borítókép: Cseke László, a Teenager Party, illetve a Szabad Európa Rádió egykori műsorvezetője (archív). Fotó: poptarisznya.hu

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságainak tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!