fbpx
Cseke László, a Teenager Party, illetve a Szabad Európa Rádió egykori műsorvezetője

A Szabad Európa Rádió magyar adása kongresszusi döntésre vár

28 év után szólalhat meg újra magyarul is a történelmi múltú rádió.

Idén júniusban a Népszava alapján már jelentek meg arról sajtóhírek, hogy 1993-as bezárása után újraindulhat a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar adása. Ebből azonban egyelőre még nem lett konkrétum. A The New York Times cikke alapján azonban a hvg.hu most azt írja, hogy az indulás már csak kongresszusi döntésre vár, és erre akár már ebben a hónapban sor kerülhet.

Ez egyben válasz is lenne arra, hogy az Orbán-kormány eltávolodott a szabadságtól és a nyitottságtól.

Jövőre tervezik a magyar SZER indítását

John Lansing, az indítást tervező független szövetségi ügynökség, a United States Agency for Global Media vezetője a lapnak azt mondta, a kezdeti költségvetésük eléri a 750 ezer dollárt, amelyből Budapesten hoznák létre az irodát.

Jövőre tervezik a tényleges indulást, és 2021-ben üzemelne teljes gőzzel a rádió magyar adása.

Archív fénykép a Szabad Európa Rádió egykori stúdiójáról és a magyar adásról.
Archív fénykép a Szabad Európa Rádió egykori stúdiójáról és a magyar adásról. Forrás: szer.oszk.hu

A Szabad Európa Rádió (RadioFreeEurope RadioLiberty) küldetésének tekinti, hogy független híreket vigyen el olyan helyekre, ahol a sajtó nem vagy nem teljesen szabad.

Hogy ez hazánkban is így lehet, jól tükrözik a reakciók. A lap azt is megemlíti, hogy David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete arra törekedett, hogy tompítsa a Rádió Szabad Európa visszatérésének hatását: garanciákat szeretett volna látni arra, hogy a rádió nem a magyar kormányról szóló negatív hírekre és oknyomozó munkára koncentrál majd.

Szabad Európa 20 országban, 25 nyelven

A Szabad Európa Rádió jelenleg 20 országban, 25 nyelven közvetít. Jellemzően olyan helyeken, ahol a sajtószabadság veszélyben van, vagy már egyáltalán nem érvényesül.

A SZER-t tavaly heti 25,8 millió ember hallgatta, weboldalukat 918 millióan látták. A rádió 2017-ben 117 millió dollárból gazdálkodott, prágai és washingtoni székházában összesen 600 állandó munkatárs dolgozik, munkájukat 750 szabadúszó újságíró segíti.

A Szabad Európa Rádió logója
A Szabad Európa Rádió logója

A rádió magyar adását 1950-től 1993. október 31-ig sugározták, akkor a rendszerváltás és a kiteljesedett sajtószabadság miatt értelmét vesztette.

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) nevű nemzetközi szervezet szerint azonban Magyarország 64 helyet rontott a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 2010-es létrejötte óta.

Online rádió lenne

A korábbi sajtóhírek alapján egyébként a SZER online rádióként térne vissza Magyarországra. Ez jelentős korlátot is jelenthet, hiszen Magyarországon az internetes rádiózás még mindig jóval kevésbé népszerű, mint a hagyományos, FM-adások vétele.

A SZER egykori működését ide kattintva alaposabban is tanulmányozhatják olvasóink.

További rádiós hírek találhatók a Media1 rádió rovatában.

Borítókép: Cseke László, a Teenager Party, illetve a Szabad Európa Rádió egykori műsorvezetője (archív). Fotó: poptarisznya.hu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások