fbpx
Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője az RTL Klub Magyarul Balóval c. műsorában korábban

Az Átlátszó főszerkesztője szerint aránytévesztés Bodolai Lászlón, az Index.hu elnökén leverni az Orbán-rendszer sajtópolitikáját – Bodolai szerint nem ő verte szét az Indexet

Bodoky Tamás, aki az Átlátszó megalapítása előtt tíz évet töltött az Index újságírójaként, Facebookon állt ki Bodolai László védelmében, illetve azt mondta, a szerkesztőség most feladta a várat, ahelyett, hogy megvédte volna. Eközben megszólalt Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke is, aki azt mondta, méltatlannak érzi, ahogy a szerkesztőség az elmúlt napokban beszélt vele, holott ő évekig tartotta a hátát a lap függetlensége érdekében, illetve 18 éven át védelmezte a lapot a bíróságokon. A főszerkesztő elbocsátása szerinte indokolt volt, hiszen üzleti titkokat szivárogtatott ki a konkurens 24.hu-hoz, majd amikor megpróbálta tisztázni vele a felelősségét, a főszerkesztő ezt nem jól kezelte.

Az elmúlt napokban sokan támadták Bodolai Lászlót, az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumi elnökét, az Index.hu Zrt. igazgatósági elnökét, amiért leváltotta Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét és ami azután elvezetett a nagyjából 90 fős Index-stáb közel teljes felmondásához.

Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője és társtulajdonosa, aki 2001-től 10 éven át, az Átlátszó megalapításáig az Index főmunkatársa volt, úgy érzi, nincs igazuk azoknak, akik Bodolait bírálják. Szerinte súlyos aránytévesztés Bodolain elverni a port. Ennek a véleményének az újságíró a Facebook-oldalán adott hangot nyilvánosan.

Bodoky azt írja, tudja, hogy nem lesz népszerű a kijelentésével, de

„szerintem súlyos aránytévesztés a kiváló egyensúlyozóművész és hintapolitikus Bodolai Lászlón leverni az Orbán-rendszer borzalmas sajtópolitikáját azután, hogy egy ősrégen Fidesz-közeli tulajdonba került újságot üzemeltetett függetlenként és kritikusként évekig, és most sem látszott meggyőző bizonyíték a politikai beavatkozásra. Nagy respekt a szerkesztőségnek hogy egységesen kiállt a vélt igazáért, de ezzel a lépéssel önként, ostrom nélkül adták fel a várat. Várat építeni pedig sokkal nehezebb, mint sértődötten kivonulni belőle, ezt tapasztalatból mondom”.

Bodolai László szerint méltánytalanul bántak vele miután ő éveken át tartotta a hátát

Pénteken megszólalt Bodolai László is, aki körül az elmúlt napokban nagyon megfagyott a légkör a szerkesztőségben. A korábban az Index sajtójogi ügyeiért is felelős Bodolai az Azonnali.hu-nak (az Index körül az elmúlt időszakban tanácsadóként felbukkanó, a Gerényi-tervet elkészítő Gerényi Gábor és Ungár Péter LMP-s politikus közösen tulajdonolt oldalának) adott interjúban azt mondta,

három éven át tartotta a hátát, ennyire szabad ezáltal sosem volt még a szerkesztőség,

szerinte azonban onnantól, hogy a függetlenségi barométert a lap munkatársai átállították, ő már hiába próbált tenni bármit. Bodolai azt mondta a lapnak: nem politikai szándék vezérelte Dull Szabolcs főszerkesztő kirúgásakor.

Bodolai úgy vélekedett, „zsarolás volt a szerkesztőség részéről, hogy Dull visszahelyezését követelték”, ami ugyanis lehetetlen feltétel volt.

Bodolai László középen
Bodolai László középen

Bodolai állítja: Nem számított erre, ami történt

Bár Munk Veronika az Index főszerkesztő-helyettese a Media1 rádió- és podcastműsorában már hetekkel előre egyértelművé tette, hogy ha Dull Szabolcsot leváltanák, az felkorbácsolná a kedélyeket az Index szerkesztőségében, hiszen a lap munkatársai nagyon lojálisak iránta, mivel Dull kiváló munkát végez,

Bodolai azt mondta, nem gondolta, hogy ilyen létszámú felmondás várható, bár a csütörtöki állománygyűlésen ez már benne volt a levegőben.

Megpróbált egyeztetni a főszerkesztővel az üzleti titkok szivárogtatása után, de elfajultak a dolgok

Bodolai László a főszerkesztő elbocsátása kapcsán azt mondta az Azonnali.hu-nak, hogy Dull Szabolcs üzleti titkot szivárogtatott ki a konkurens 24.hu-nak és a vezetőséggel való egyeztetés nélkül állította át az Index függetlenségét jelző barométert a veszélyzónába. Bodolai azt mondta, ez az oka, amiért nem hajlandó a szerkesztőség követelésének megfelelően visszavenni az újságírót.

Bodolai azt hangoztatta, hogy próbált egyeztetni a főszerkesztővel az elmúlt időszakban, de annyira elfajultak a dolgok, hogy kénytelen volt felmondani neki, de még ennek ellenére sem gondolta, hogy ilyen nagyszámú felmondás lesz.

Dull Szabolcs, az Index.hu főszerkesztője 2019. december 11-től.
Dull Szabolcs, az Index.hu főszerkesztője 2019. december 11-től 2020. július 22-ig. Fotó: Németh Sz. Péter

Az Index.hu Zrt. elnöke méltatlannak gondolja, ahogyan a szerkesztőség tagjai a csütörtöki állománygyűlésen beszéltek vele, azok után, hogy 18 éven át védte őket ügyvédként.

Bodolai azt mondta, épp ezért nagyon csalódott a szerkesztőségben.

A feszült hangulatú gyűlés hangvételéről a 444 közölt részletes beszámolót.

Fenyegetéseket kapott

Kérdésre, hogy tényleg nem ment-e be átvenni a felmondásokat, mint az a sajtóban megjelent, azt mondta: azért nem ment be az Index szerkesztőségébe, mert „telefonon és e-mailen is kapott névtelen fenyegetéseket”, ezért az Index mellett a Momentum által szervezett péntek esti szimpátiatüntetés előtt nem tartotta volna jó ötletnek, hogy bemenjen a szerkesztőségbe:

„Egyébként a felmondás hatályát nem érinti, hogy én ezt ma átveszem-e vagy sem.”

Hozzátette: távolmaradása indokát, a fenyegetéseket közölte is a szerkesztőség tagjaival, és a megromlott viszonyukra szerinte jellemző, hogy az azonnal ki is szivárgott a hvg.hu-nak.

A jövő

Az Azonnali kérdésére, hogy mi lesz most, ki lesz a főszerkesztő, hogyan tovább, azt mondta, most a kárfelmérés zajlik, illetve vannak olyanok, akik dolgozni szeretnének. Bodolai László azt is mondta, hogy nem volt politikai szándék sem Dull kirúgása, sem pedig a vissza nem helyezése mögött.

„Ez az én saját személyi döntésem volt”

– mondta Bodolai.

Bodolai elmondta, hogy beszéltek telefonon Vaszily Miklóssal, az Index hirdetési felületeit értékesítő Indamedia társtulajdonosával a feszült helyzetről, de a beszélgetés tartalmát nem részletezte. Bodolai arra, miért nem mond le az Indexet tulajdonló alapítvány éléről, azt mondta azért, mert ez egy ex-lex állapot lenne, és még a fizetéseket sem tudnák kifizetni.

A függetlenségi barométerről azt mondta, hogy annak átállítása után olyan helyzetet teremtettek, hogy „onnan már csinálhattam bármit…”

Index vészjelző barométer
Az Index vészjelző barométere

Bodolai arra, nem bánta-e meg, hogy Dullt kirúgta, határozott nemmel felelt. Azt mondta:

„az Indexet nem én vertem szét, ők szabtak nekem lehetetlen feltételt”.

Update 20:03

Fábián Tamás, a távozó újságírók egyike időközben Facebook-posztban írta meg, miért nem érzi úgy, hogy idő előtt elhagyták a várat, illetve miért döntött a távozás mellett.

További hírek találhatók a Media1-en, az Indexszel kapcsolatos további hírek ITT találhatók!

Borító: Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője az RTL Klub Magyarul Balóval c. műsorában korábban
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */