Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője az RTL Klub Magyarul Balóval c. műsorában korábban

Az Átlátszó főszerkesztője szerint aránytévesztés Bodolai Lászlón, az Index.hu elnökén leverni az Orbán-rendszer sajtópolitikáját – Bodolai szerint nem ő verte szét az Indexet

Bodoky Tamás, aki az Átlátszó megalapítása előtt tíz évet töltött az Index újságírójaként, Facebookon állt ki Bodolai László védelmében, illetve azt mondta, a szerkesztőség most feladta a várat, ahelyett, hogy megvédte volna. Eközben megszólalt Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke is, aki azt mondta, méltatlannak érzi, ahogy a szerkesztőség az elmúlt napokban beszélt vele, holott ő évekig tartotta a hátát a lap függetlensége érdekében, illetve 18 éven át védelmezte a lapot a bíróságokon. A főszerkesztő elbocsátása szerinte indokolt volt, hiszen üzleti titkokat szivárogtatott ki a konkurens 24.hu-hoz, majd amikor megpróbálta tisztázni vele a felelősségét, a főszerkesztő ezt nem jól kezelte.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az elmúlt napokban sokan támadták Bodolai Lászlót, az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumi elnökét, az Index.hu Zrt. igazgatósági elnökét, amiért leváltotta Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét és ami azután elvezetett a nagyjából 90 fős Index-stáb közel teljes felmondásához.

Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője és társtulajdonosa, aki 2001-től 10 éven át, az Átlátszó megalapításáig az Index főmunkatársa volt, úgy érzi, nincs igazuk azoknak, akik Bodolait bírálják. Szerinte súlyos aránytévesztés Bodolain elverni a port. Ennek a véleményének az újságíró a Facebook-oldalán adott hangot nyilvánosan.

Bodoky azt írja, tudja, hogy nem lesz népszerű a kijelentésével, de

„szerintem súlyos aránytévesztés a kiváló egyensúlyozóművész és hintapolitikus Bodolai Lászlón leverni az Orbán-rendszer borzalmas sajtópolitikáját azután, hogy egy ősrégen Fidesz-közeli tulajdonba került újságot üzemeltetett függetlenként és kritikusként évekig, és most sem látszott meggyőző bizonyíték a politikai beavatkozásra. Nagy respekt a szerkesztőségnek hogy egységesen kiállt a vélt igazáért, de ezzel a lépéssel önként, ostrom nélkül adták fel a várat. Várat építeni pedig sokkal nehezebb, mint sértődötten kivonulni belőle, ezt tapasztalatból mondom”.

Bodolai László szerint méltánytalanul bántak vele miután ő éveken át tartotta a hátát

Pénteken megszólalt Bodolai László is, aki körül az elmúlt napokban nagyon megfagyott a légkör a szerkesztőségben. A korábban az Index sajtójogi ügyeiért is felelős Bodolai az Azonnali.hu-nak (az Index körül az elmúlt időszakban tanácsadóként felbukkanó, a Gerényi-tervet elkészítő Gerényi Gábor és Ungár Péter LMP-s politikus közösen tulajdonolt oldalának) adott interjúban azt mondta,

három éven át tartotta a hátát, ennyire szabad ezáltal sosem volt még a szerkesztőség,

szerinte azonban onnantól, hogy a függetlenségi barométert a lap munkatársai átállították, ő már hiába próbált tenni bármit. Bodolai azt mondta a lapnak: nem politikai szándék vezérelte Dull Szabolcs főszerkesztő kirúgásakor.

Bodolai úgy vélekedett, „zsarolás volt a szerkesztőség részéről, hogy Dull visszahelyezését követelték”, ami ugyanis lehetetlen feltétel volt.

Bodolai László középen
Bodolai László középen

Bodolai állítja: Nem számított erre, ami történt

Bár Munk Veronika az Index főszerkesztő-helyettese a Media1 rádió- és podcastműsorában már hetekkel előre egyértelművé tette, hogy ha Dull Szabolcsot leváltanák, az felkorbácsolná a kedélyeket az Index szerkesztőségében, hiszen a lap munkatársai nagyon lojálisak iránta, mivel Dull kiváló munkát végez,

Bodolai azt mondta, nem gondolta, hogy ilyen létszámú felmondás várható, bár a csütörtöki állománygyűlésen ez már benne volt a levegőben.

Megpróbált egyeztetni a főszerkesztővel az üzleti titkok szivárogtatása után, de elfajultak a dolgok

Bodolai László a főszerkesztő elbocsátása kapcsán azt mondta az Azonnali.hu-nak, hogy Dull Szabolcs üzleti titkot szivárogtatott ki a konkurens 24.hu-nak és a vezetőséggel való egyeztetés nélkül állította át az Index függetlenségét jelző barométert a veszélyzónába. Bodolai azt mondta, ez az oka, amiért nem hajlandó a szerkesztőség követelésének megfelelően visszavenni az újságírót.

Bodolai azt hangoztatta, hogy próbált egyeztetni a főszerkesztővel az elmúlt időszakban, de annyira elfajultak a dolgok, hogy kénytelen volt felmondani neki, de még ennek ellenére sem gondolta, hogy ilyen nagyszámú felmondás lesz.

Dull Szabolcs, az Index.hu főszerkesztője 2019. december 11-től.
Dull Szabolcs, az Index.hu főszerkesztője 2019. december 11-től 2020. július 22-ig. Fotó: Németh Sz. Péter

Az Index.hu Zrt. elnöke méltatlannak gondolja, ahogyan a szerkesztőség tagjai a csütörtöki állománygyűlésen beszéltek vele, azok után, hogy 18 éven át védte őket ügyvédként.

Bodolai azt mondta, épp ezért nagyon csalódott a szerkesztőségben.

A feszült hangulatú gyűlés hangvételéről a 444 közölt részletes beszámolót.

Fenyegetéseket kapott

Kérdésre, hogy tényleg nem ment-e be átvenni a felmondásokat, mint az a sajtóban megjelent, azt mondta: azért nem ment be az Index szerkesztőségébe, mert „telefonon és e-mailen is kapott névtelen fenyegetéseket”, ezért az Index mellett a Momentum által szervezett péntek esti szimpátiatüntetés előtt nem tartotta volna jó ötletnek, hogy bemenjen a szerkesztőségbe:

„Egyébként a felmondás hatályát nem érinti, hogy én ezt ma átveszem-e vagy sem.”

Hozzátette: távolmaradása indokát, a fenyegetéseket közölte is a szerkesztőség tagjaival, és a megromlott viszonyukra szerinte jellemző, hogy az azonnal ki is szivárgott a hvg.hu-nak.

A jövő

Az Azonnali kérdésére, hogy mi lesz most, ki lesz a főszerkesztő, hogyan tovább, azt mondta, most a kárfelmérés zajlik, illetve vannak olyanok, akik dolgozni szeretnének. Bodolai László azt is mondta, hogy nem volt politikai szándék sem Dull kirúgása, sem pedig a vissza nem helyezése mögött.

„Ez az én saját személyi döntésem volt”

– mondta Bodolai.

Bodolai elmondta, hogy beszéltek telefonon Vaszily Miklóssal, az Index hirdetési felületeit értékesítő Indamedia társtulajdonosával a feszült helyzetről, de a beszélgetés tartalmát nem részletezte. Bodolai arra, miért nem mond le az Indexet tulajdonló alapítvány éléről, azt mondta azért, mert ez egy ex-lex állapot lenne, és még a fizetéseket sem tudnák kifizetni.

A függetlenségi barométerről azt mondta, hogy annak átállítása után olyan helyzetet teremtettek, hogy „onnan már csinálhattam bármit…”

Index vészjelző barométer
Az Index vészjelző barométere

Bodolai arra, nem bánta-e meg, hogy Dullt kirúgta, határozott nemmel felelt. Azt mondta:

„az Indexet nem én vertem szét, ők szabtak nekem lehetetlen feltételt”.

Update 20:03

Fábián Tamás, a távozó újságírók egyike időközben Facebook-posztban írta meg, miért nem érzi úgy, hogy idő előtt elhagyták a várat, illetve miért döntött a távozás mellett.

További hírek találhatók a Media1-en, az Indexszel kapcsolatos további hírek ITT találhatók!

Borító: Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője az RTL Klub Magyarul Balóval c. műsorában korábban
Szóljon hozzá!