fbpx
Telekom üzlet a Duna Plazában. Fotó: Ladányi András, Media1

Felturbózza a tavaly sok bosszúságot okozó mobilhálózatát a Telekom a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál

Idén lényegesen jobb lehet a helyzet a népszerű hazai tavaknál tavalyhoz képest, mert több településen bekapcsolja a távközlési cég az 5G szolgáltatást, valamint megnöveli a bázisállomások számát, illetve kapacitását.

Kapacitásbővítést hajtott végre június során a Telekom 40 bázisállomásán a Balaton körzetében, és további 30 bázisállomás fejlesztésével végez a következő hetekben annak érdekében, hogy megnövelt kapacitással szolgálhassa ki a nyaralókat – közölte ma, szerdán a távközlési cég.

A vállalat tájékoztatása szerint júliusban 6 Balaton-parti településen, összesen 15 bázisállomáson indítja el a Telekom 5G szolgáltatását, nyár végére pedig összesen 40-re emelkedik az 5G állomások száma legnagyobb tavunk környékén.

A Velencei-tó mellett a Tisza-tó környékén is bővített kapacitással készül a nagyobb nyári terhelésre a szolgáltató. A Velencei-tó térségében 16 bázisállomás biztosítja a szolgáltatást, ezek közül minden második torony bővítésére sor kerül a nyár folyamán. A Tisza-tó térségét kiszolgáló tornyok közül is fejleszti egyik mobilállomását a Telekom a nagyobb kapacitás biztosítása érdekében.

Hogy ne legyen hálózati gond, ha sokan akarnak kapcsolódni

A Telekom a fejlesztéseket azzal indokolja, hogy a járványhelyzet miatt feltehetően idén a szokásosnál is többen nyaralnak majd belföldön, ami a nyári csúcsszezonban várhatóan további terhelést jelent a hálózat számára.  A fejlesztések célja, hogy az egyidejű nagy terhelés ellenére se tapasztaljanak az ügyfelek lassulást, akadozást telefonálás, netezés vagy a különböző mobilalkalmazások használata közben.

A szolgáltató mintegy 150 bázisállomással szolgálja ki az ügyfeleit a Balaton térségében. Azt ígérik, hogy a nyár vége után sem állnak le a fejlesztéssel, és a Balaton környékén az összes állomás kapacitását kibővítik.

Siófok, Balaton
Siófok
Fotó: Bence Balla-Schottner, Unsplash

Szabó Melinda, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese elmondta:

„Ez a balatoni szezon egészen biztosan más lesz, mint a többi, és nem csak turisztikai szempontból. Azok az ügyfeleink, akik idén ellátogatnak a Balatonra, több szempontból is átélhetik a korlátlanság érzését. Műszaki csapatunk erőfeszítéseinek köszönhetően jelentősen megnő a hálózatunk kapacitása, és a töretlenül növekvő adatforgalmi igényt továbbra is nagyon jó minőségben tudjuk kiszolgálni. Intenzíven dolgozunk azon is, hogy 5G szolgáltatásunk minél több helyen elérhető legyen, így júliustól a Balaton környékén több városban is élvezhetik ügyfeleink az 5G élményt, amely megfelelő készülékkel nagyobb sebességet, több online eszközt, rövidebb késleltetést jelent – ezt tudja most az új technológia, és ez még csak a kezdet.”

Ezekben a városokban lesz 5G a Balatonnál

Július hónapban a Balaton környékén elsőként Siófokon, Tihanyban, Balatonalmádiban, Fonyódon, Balatonföldváron és Balatonszabadi-Sóstón teszi elérhetővé a Telekom a még nagyobb sávszélességet, alacsonyabb késleltetést és sokkal több eszköz egyidejű, gondtalan csatlakozását lehetővé tevő 5G szolgáltatást. A tervek szerint a nyár végére összesen 40-re bővül a szolgáltató Balaton körüli 5G lefedettséget biztosító állomásainak száma.  (Az 5G szolgáltatás arra alkalmas készülékkel és megfelelő díjcsomaggal vehető igénybe a lefedett területeken.)

Tavaly nagy balhé lett a 0 megabites mobilnet miatt

Tavaly a Media1 robbantotta a botrányt amiatt, hogy a Velencei-tó és a Balaton egyes részein teljesen használhatatlan volt a mobilinternet hétvégente, sőt sokszor már péntek délutánonként is telítődött a hálózat.

A Telekom ügyfélszolgálatán azzal igyekeztek leszerelni a reklamáló ügyfeleket, hogy a cég az általános szerződési feltételek szerint csak másodpercenkénti 0 megabites internetet nyújt, vagyis a nyújtott szolgáltatás színvonala megfelel a vállalásnak, akkor is, ha ez még egy email megnyitását sem tette lehetővé sokszor. Az ügyfélszolgálaton a Media1-nek elárulták tavaly, hogy a hálózat nem a nyaralószezonra ideális méretűre lett kialakítva a népszerű tavaknál.

A fenti fejlesztések azonban segítséget jelentenek majd, hogy a tavalyi problémákat az ügyfeleknek már ne kelljen átélniük.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: Telekom üzlet Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások