fbpx
A TV2 Comedy humorcsatorna, a Humor+ utódjának logója

Kitört a háború a TV2 Comedy név miatt

Ahogyan az várható volt, komoly jogvita lett abból, hogy a TV2 Média Csoport humorcsatornájának új neve erősen hasonlít a konkurens Comedy Central humorcsatornájának nevéhez. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nyilatkozattételre szólította fel a TV2 Csoportot, miután vélhetően a konkurens Comedy Central humorcsatorna védjegy tulajdonosa kifogást nyújtott be vélt védjegybitorlás miatt.

Ahogyan arról a Media1 elsőként még márciusban előre beszámolt, nevet váltott a TV2 Média Csoport 2016 óta Humor+ nevet viselő humorcsatornája, mely május 18-tól TV2 Comedy néven üzemel tovább.

Már márciusban előre sejthető volt, hogy ebből komoly jogvita lesz, és a Comedy Central tévécsatornát működtető ViacomCBS nemzetközi médiakonszern nem nézi majd tétlenül, hogy jól bejáratott humorcsatornájának nevére rárepüljön a TV2 Csoport.

A ViacomCBS már a TV2 Humor+ / Comedy névváltás lebonyolítása előtt előre jelezte a Media1 érdeklődésére, hogy megvizsgálják az esetleges jogi ellenlépések lehetőségét.

Comedy Central
A Comedy Central a ViacomCBS védjegye

Felszólaltak a TV2 által kezdeményezett regisztráció ellen

A Media1 most a védjegyoltalmakat regisztráló Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elektronikus adatbázisa alapján megtudta, hogy tiltakozó felszólamlás, azaz jogorvoslat érkezett a TV2 Comedy védjegyoltalom ellen. Az nem látszik, ki a felszólamló. A Media1 kereste az ügyben Szűcs Lászlót, a vállalat kommunikációs igazgatóját, de ő sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy a ViacomCBS tette a panaszt. Szűcs korábbi nyilatkozatából ítélve azonban meglepő fordulat lenne, ha nem ők fordultak volna az SZTNH-hoz jogorvoslatért.

A felszólamló mindenesetre még áprilisban kifizette a 64 ezer forint illetéket az SZTNH számára, valamint becsatolt több mint 10 mellékletet is a hivatal számára, mely mostanra ezeket feldolgozta, és épp a napokban postázta TV2 Csoport számára.

A hivatal nyilatkozattételre szólítja fel a TV2-t

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala az elektronikus nyilvántartás szerint a napokban postázott levélben nyilatkozattételre szólította fel a TV2-t. Hogy a TV2 Csoport ragaszkodik-e ezután is a névhez, vagy hajlandó lesz megváltoztatni a május óta Comedy néven üzemelő szórakoztató csatornája nevét, azt egyelőre nem tudni, legfeljebb csak sejteni lehet. A Media1 érdeklődésére ugyanis még korábban a TV2 sajtóosztályán azt nyilatkozták, jogszerűnek tartják a TV2 Comedy védjegyoltalmat és nem tartanak attól, hogy elvennék tőlük.

Azzal érveltek megkeresésünkkor, hogy a nemzetközi gyakorlatban is számos példát ismernek arra, hogy egy csatornacsalád tagjainál a főcsatorna neve szerepel előtagként az elnevezésekben.

Nem ez az első ilyen jogvitája a TV2 Csoportnak

A TV2 Média Csoport korábban veszített már el hasonló jogvitát. Még Andy Vajna filmügyi kormánybiztos volt a kormányközeli tévétársaság tulajdonosa, amikor a TV2 Chili TV néven indított gasztrocsatornát. A piactárs AMC Networks, mely TV Paprika néven rendelkezik ugyancsak gasztrocsatornával, a meglévő védjegyével azonos jelentéstartalom, névhasonlóság miatt tett felszólamlást az SZTNH-nál. Miután a TV2 ellenállt, az ügy végül megjárta az első, majd a másodfokú bíróságot is. A bíróság pedig végül jogerősen kimondta, hogy a néhai kormánybiztos tévés cége védjegybitorlást követett el, ezért meg kellett változtatnia a főzős csatornája nevét. Így lett végül belőle a névben szereplő karakterek felcseréléséből Lichi TV.

Más névváltásra is készül a TV2

A TV2 Csoport egyébként augusztus 17-én egy másik csatornáját is átnevezi. Ekkortól viseli majd a TV2 Kids nevet a Kiwi TV. Elképzelhető azonban, hogy további névváltások is lesznek a TV2 Csoportnál, mivel még jó pár más árulkodó védjegyet is levédtek.

Ügyvédcsere a TV2 térfelén

A TV2 humorcsatornájának védjegy-regisztrációjánál a jogi képviseletet egyébként eddig a Vörös ügyvédi iroda intézte, de épp nemrég váltott jogi képviselőt a médiavállalat, és így most majd Magyarország egyik legnagyobb ügyvédi irodája, az Oppenheim Ügyvédi Iroda feladata lesz, hogy a TV2-t megóvja attól, hogy humorcsatornája újabb névváltásra kényszerüljön azáltal, hogy valahogyan bizonyítják, hogy nekik annak ellenére van joguk a Comedy névhez, hogy a Viacom már évekkel ezelőtt levédte a Comedy Centralt.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */