A TV2 Comedy humorcsatorna, a Humor+ utódjának logója

Kitört a háború a TV2 Comedy név miatt

Ahogyan az várható volt, komoly jogvita lett abból, hogy a TV2 Média Csoport humorcsatornájának új neve erősen hasonlít a konkurens Comedy Central humorcsatornájának nevéhez. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nyilatkozattételre szólította fel a TV2 Csoportot, miután vélhetően a konkurens Comedy Central humorcsatorna védjegy tulajdonosa kifogást nyújtott be vélt védjegybitorlás miatt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Ahogyan arról a Media1 elsőként még márciusban előre beszámolt, nevet váltott a TV2 Média Csoport 2016 óta Humor+ nevet viselő humorcsatornája, mely május 18-tól TV2 Comedy néven üzemel tovább.

Már márciusban előre sejthető volt, hogy ebből komoly jogvita lesz, és a Comedy Central tévécsatornát működtető ViacomCBS nemzetközi médiakonszern nem nézi majd tétlenül, hogy jól bejáratott humorcsatornájának nevére rárepüljön a TV2 Csoport.

A ViacomCBS már a TV2 Humor+ / Comedy névváltás lebonyolítása előtt előre jelezte a Media1 érdeklődésére, hogy megvizsgálják az esetleges jogi ellenlépések lehetőségét.

Comedy Central
A Comedy Central a ViacomCBS védjegye

Felszólaltak a TV2 által kezdeményezett regisztráció ellen

A Media1 most a védjegyoltalmakat regisztráló Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elektronikus adatbázisa alapján megtudta, hogy tiltakozó felszólamlás, azaz jogorvoslat érkezett a TV2 Comedy védjegyoltalom ellen. Az nem látszik, ki a felszólamló. A Media1 kereste az ügyben Szűcs Lászlót, a vállalat kommunikációs igazgatóját, de ő sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy a ViacomCBS tette a panaszt. Szűcs korábbi nyilatkozatából ítélve azonban meglepő fordulat lenne, ha nem ők fordultak volna az SZTNH-hoz jogorvoslatért.

A felszólamló mindenesetre még áprilisban kifizette a 64 ezer forint illetéket az SZTNH számára, valamint becsatolt több mint 10 mellékletet is a hivatal számára, mely mostanra ezeket feldolgozta, és épp a napokban postázta TV2 Csoport számára.

A hivatal nyilatkozattételre szólítja fel a TV2-t

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala az elektronikus nyilvántartás szerint a napokban postázott levélben nyilatkozattételre szólította fel a TV2-t. Hogy a TV2 Csoport ragaszkodik-e ezután is a névhez, vagy hajlandó lesz megváltoztatni a május óta Comedy néven üzemelő szórakoztató csatornája nevét, azt egyelőre nem tudni, legfeljebb csak sejteni lehet. A Media1 érdeklődésére ugyanis még korábban a TV2 sajtóosztályán azt nyilatkozták, jogszerűnek tartják a TV2 Comedy védjegyoltalmat és nem tartanak attól, hogy elvennék tőlük.

Azzal érveltek megkeresésünkkor, hogy a nemzetközi gyakorlatban is számos példát ismernek arra, hogy egy csatornacsalád tagjainál a főcsatorna neve szerepel előtagként az elnevezésekben.

Nem ez az első ilyen jogvitája a TV2 Csoportnak

A TV2 Média Csoport korábban veszített már el hasonló jogvitát. Még Andy Vajna filmügyi kormánybiztos volt a kormányközeli tévétársaság tulajdonosa, amikor a TV2 Chili TV néven indított gasztrocsatornát. A piactárs AMC Networks, mely TV Paprika néven rendelkezik ugyancsak gasztrocsatornával, a meglévő védjegyével azonos jelentéstartalom, névhasonlóság miatt tett felszólamlást az SZTNH-nál. Miután a TV2 ellenállt, az ügy végül megjárta az első, majd a másodfokú bíróságot is. A bíróság pedig végül jogerősen kimondta, hogy a néhai kormánybiztos tévés cége védjegybitorlást követett el, ezért meg kellett változtatnia a főzős csatornája nevét. Így lett végül belőle a névben szereplő karakterek felcseréléséből Lichi TV.

Más névváltásra is készül a TV2

A TV2 Csoport egyébként augusztus 17-én egy másik csatornáját is átnevezi. Ekkortól viseli majd a TV2 Kids nevet a Kiwi TV. Elképzelhető azonban, hogy további névváltások is lesznek a TV2 Csoportnál, mivel még jó pár más árulkodó védjegyet is levédtek.

Ügyvédcsere a TV2 térfelén

A TV2 humorcsatornájának védjegy-regisztrációjánál a jogi képviseletet egyébként eddig a Vörös ügyvédi iroda intézte, de épp nemrég váltott jogi képviselőt a médiavállalat, és így most majd Magyarország egyik legnagyobb ügyvédi irodája, az Oppenheim Ügyvédi Iroda feladata lesz, hogy a TV2-t megóvja attól, hogy humorcsatornája újabb névváltásra kényszerüljön azáltal, hogy valahogyan bizonyítják, hogy nekik annak ellenére van joguk a Comedy névhez, hogy a Viacom már évekkel ezelőtt levédte a Comedy Centralt.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en.

Szóljon hozzá!