fbpx
Dancsó Péter

Eladta a Central Médiacsoport a Dancsó Pétert is menedzselő online videós cégben lévő tulajdonrészét

A Dancsó Péter mellett Pamkutya, Istenes Bence, Sebestyén Balázs és több más híresség videós csatornáját is menedzselő Special Effects Media nevű online videós cégben lévő 33 százaléknyi üzletrészének eladása ellenére is 1 milliárd forinttal csökkent a Varga Zoltán tulajdonában lévő, számos jelentős médiaterméket megjelentető Central Médiacsoport 2019-es árbevétele tavaly, nagyot nőtt viszont a profit.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Már nem tulajdonosa a 24.hu-t, az nlc.hu-t, a noklapja.hu-t, a Startlapot, a Nők Lapját, a Story magazint, a Marie Claire-t és számos más nyomtatott és online médiumot működtető Central Média Csoport a Dancsó Péterrel, Pamkutyáékkal és több más internetes videós celebritással, valamint Istenes Bencével és Sebestyén Balázzsal is együtt dolgozó Special Effects Mediának – vette észre a Media1 a Central Médiacsoport 2019-re vonatkozó, nemrég közzétett pénzügyi beszámolójának kiegészítő mellékletében.

A Special Effects Mediából történő kiszállást eddig nem jelentették be a sajtóban, de ma Buzder Lantos Gábor, a Central Médiacsoport kommunikációs igazgatója is megerősítette a Media1 érdeklődésére.

A Central Médiacsoport és a Central Digitális Média Kft. bejárata
A Central Médiacsoport és a Central Digitális Média Kft. bejárata. Fotó: Ladányi András / Media1

A Special Effects Mediába még 2016 szeptemberében fektetett be a Varga Zoltán üzletember érdekeltségébe tartozó médiavállalat, mely 33 százaléknyi részesedést vásárolt.  A vállalatba való befektetést az üzletember azon az Internet Hungary konferencián jelentette be,  ahol egyébként Vidus Gabriellával, az RTL Magyarország vezérigazgatójával közösen bejelentették azt is, hogy az RTL Magyarország beszáll a Central Médiacsoport digitális üzletágába, a Central Digitális Média Kft.-be 30 százalékkal. (Az RTL-es befektetés később a GVH és a Médiatanács ellenállása miatt meghiúsult.)

Veszteséggel zárta a tavalyi évet a Special Effects Media

A most megjelent 2019-es pénzügyi beszámoló alapján a Special Effects Mediának nem sikerült pozitívra a tavalyi éve.

A 2018-as évben még sovány, 1,6 milliós adózás utáni eredménnyel záró Special Effects Media 2019-ben ezúttal már 3,3 milliós veszteséget produkált, valamint árbevétele az előző évi 226 millióról 216 millióra csökkent. Vélhetően ez is hozzájárult, hogy Vargáék kiszálltak a cégből.

Special Effects MediaA Special Effects Media tulajdonosa egyébként az MPM Capital Zrt., melynek tulajdonosa az Opten céginformációs rendszer szerint Müller Péter, de Szabó Gergő, a Special Effects Media alapítója a Media1 érdeklődésére azt mondta, Mülleren kívül ő (mármint Szabó Gergő) és Dancsó Péter is tulajdonosok a Special Effects Mediában, csak ezt nem mutatja a céginformációs rendszer. (Dancsó egyébként még 2018-ban lett résztulajdonos.)

A Central a pénzügyi beszámolója szerint még novemberben adta el a Special Effects Mediát.

1 milliárddal csökkenő árbevétel mellett nagyot nőtt a profit a Central Médiacsoportnál

A Central Médiacsoport pénzügyi beszámolója szerint egyébként a Varga Zoltán többségi tulajdonában lévő médiavállalat árbevétele a 2018-as 12,28 milliárd forintról 11,32 milliárd forintra esett 2019-ben, pedig az árbevételt feltételezhetően már növelte a Special Effects Media eladásából származó egyszeri tétel is.

A Central Médiacsoport a körülbelül 1 milliárd forintos árbevétel-csökkenés ellenére tavaly a 2018-ban még 535 millió forint összegű adózott eredményét meg tudta duplázni: 1,13 milliárd forinttal zárták 2019-et adózás után. A növekedéshez feltehetőleg már a Special Effect Media eladásából származó tétel is hozzájárult.

Stagnáló árbevétel, háromszorozódó profit a Central Digitális Média Kft.-nél

A tavalyig még az online termékeket (24.hu, nlc.hu, startlap.hu stb.) magába foglaló Central Digitális Média Kft. árbevétele lényegében stagnált: 4,07 milliárdról 4,14 milliárd forintra változott. (A Central Digitális Média Kft. időközben beolvadt a Central Médiacsoportba, de a pénzügyi jelentés számait ez még nem érintette, mivel még különálló jelentéseket adtak le.)

A Central Digitális Média Kft. esetében az adózás utáni eredmény szintén növekedett, méghozzá 106-ról 366 millióra. Vagyis a profit megtriplázódott.

További hírek és cikkek találhatók a Media-1en!

Szóljon hozzá!