index.hu

Az Index osztalékot fizet, de nem volt túl jó éve

A növekvő európai és hazai digitális reklámpiac ellenére is csökkent az egyik legnagyobb hazai internetes portál bevétele és nyeresége. Az Index.hu-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány osztalékot vesz ki a cégből.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

1,3 milliárd forint nettó értékesítési árbevétele volt 2018-ban az Index hírportált működtető Index.hu Zrt.-nek, értesült a vállalat által elkészített és közzétett pénzügyi beszámolóból Media1.

Az Index tavalyi árbevétele 9 százalék körüli csökkenést jelent a megelőző, 2017. évi 1,43 milliárd forinthoz képest.

Növekvő piacon esett vissza az Index bevétele

Az árbevétel-csökkenés azért szembeötlő, mert 2018-ban az IAB internetes reklámszakmai szervezet szerint Európában, valamint Magyarországon is 14 százalékkal nőtt a hazai digitális reklámpiac.

Vagyis az Index egy elvben növekvő piacon volt kénytelen elszenvedni a visszaesést. Ráadásul az Index árbevételének csökkenése évek óta tartó folyamat, nyilvánvalóan attól sem függetlenül, hogy az Indexet a kormányfő „fake news” gyár címkével igyekezett megbélyegezni, és a cég nehéz helyzettel találkozik a kormányzat által eltorzított hirdetési piacon, részben erre is hivatkozva indított a médiavállalat tavaly támogatói programot, mellyel olvasóitól kér hozzájárulást.

Az Index egyébként a pénzügyi beszámolója alapján az említett értékesítési árbevételén felül további 141,8 millió forint egyéb bevételre is szert tett tavaly, de ez szintén csökkent a 2017-es 226,9 millióhoz képest.

Az Indexet működtető Index.hu Zrt. az elszenvedett árbevétel-csökkenés ellenére 43,8 millió forint nyereséggel zárta az évet adózás után. Azonban az adózott eredményt összevetve a 2017-es év azonos adatával ugyancsak visszaesés látszik, hiszen akkor az Index.hu Zrt. 99,1 millió forint nyereséget könyvelhetett el.

Összehasonlításképp: az Index.hu Zrt. az Optenből lekérhető adatok alapján 2015-ben még a mostaninak közel dupláját, 2,17 milliárd forint árbevételt tudott elérni, és adózott eredménye 275 millió forint volt.

A vállalat üzemi eredménye 2018-ban a korábbi 114,1 millió forintról 47,9 millióra esett vissza.

Kivesz az Index nyereségéből a Magyar Fejlődésért Alapítvány

Érdekesség, hogy az épp a napokban 20. születésnapját ünneplő Index.hu-t működtető cég tulajdonosa, a Magyar Fejlődésért Alapítvány a közzétett iratok alapján most 30 millió forint osztalékot vesz ki az Indexből.

Egyébként a konkurens 24.hu-t és Nők Lapja Cafét is működtető Central Digitális Média Kft.-nek sem volt túl jó éve, de ott az árbevétel, ha csak szerény mértékben is, de növekedni tudott, azonban mivel a Central Digitális Média Kft.-hez több digitális termék is tartozik, így összesített adatok lévén az értékek nem bonthatók szét termékekre.

A Media1 folyamatosan feldolgozza az érdekesebb médiavállalatok pénzügyi beszámolóit, melyek közül több máris elérhető ide kattintva.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

ITBN 2019

Jön az ITBN, álhírekkel és médiás workshoppal

Az idén már 15. alkalommal megrendezendő Informatikai Biztonság Napján a budapesti Groupama Arénában több ezer érdeklődő gyűlik össze, hogy a kiberbiztonság aktuális kérdéseiről szerezzen információkat. Lesz médiás workshop is.

Steiner Kristóf, a Kristóf’s Kitchen in The Studios leendő műsorvezetője és Nimród Dagan

Steiner Kristóf YouTube-on indít műsort

Tizenegy év után vegán gasztroformátummal tér vissza műsorvezetőként Steiner Kristóf, a címe: Kristóf’s Kitchen in The Studios. A műsort azzal a céggel közösen készíti, amelyik az RTL Klub kutyás műsorát is gyártja.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!