fbpx
index.hu

Az Index osztalékot fizet, de nem volt túl jó éve

A növekvő európai és hazai digitális reklámpiac ellenére is csökkent az egyik legnagyobb hazai internetes portál bevétele és nyeresége. Az Index.hu-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány osztalékot vesz ki a cégből.

1,3 milliárd forint nettó értékesítési árbevétele volt 2018-ban az Index hírportált működtető Index.hu Zrt.-nek, értesült a vállalat által elkészített és közzétett pénzügyi beszámolóból Media1.

Az Index tavalyi árbevétele 9 százalék körüli csökkenést jelent a megelőző, 2017. évi 1,43 milliárd forinthoz képest.

Növekvő piacon esett vissza az Index bevétele

Az árbevétel-csökkenés azért szembeötlő, mert 2018-ban az IAB internetes reklámszakmai szervezet szerint Európában, valamint Magyarországon is 14 százalékkal nőtt a hazai digitális reklámpiac.

Vagyis az Index egy elvben növekvő piacon volt kénytelen elszenvedni a visszaesést. Ráadásul az Index árbevételének csökkenése évek óta tartó folyamat, nyilvánvalóan attól sem függetlenül, hogy az Indexet a kormányfő „fake news” gyár címkével igyekezett megbélyegezni, és a cég nehéz helyzettel találkozik a kormányzat által eltorzított hirdetési piacon, részben erre is hivatkozva indított a médiavállalat tavaly támogatói programot, mellyel olvasóitól kér hozzájárulást.

Az Index egyébként a pénzügyi beszámolója alapján az említett értékesítési árbevételén felül további 141,8 millió forint egyéb bevételre is szert tett tavaly, de ez szintén csökkent a 2017-es 226,9 millióhoz képest.

Az Indexet működtető Index.hu Zrt. az elszenvedett árbevétel-csökkenés ellenére 43,8 millió forint nyereséggel zárta az évet adózás után. Azonban az adózott eredményt összevetve a 2017-es év azonos adatával ugyancsak visszaesés látszik, hiszen akkor az Index.hu Zrt. 99,1 millió forint nyereséget könyvelhetett el.

Összehasonlításképp: az Index.hu Zrt. az Optenből lekérhető adatok alapján 2015-ben még a mostaninak közel dupláját, 2,17 milliárd forint árbevételt tudott elérni, és adózott eredménye 275 millió forint volt.

A vállalat üzemi eredménye 2018-ban a korábbi 114,1 millió forintról 47,9 millióra esett vissza.

Kivesz az Index nyereségéből a Magyar Fejlődésért Alapítvány

Érdekesség, hogy az épp a napokban 20. születésnapját ünneplő Index.hu-t működtető cég tulajdonosa, a Magyar Fejlődésért Alapítvány a közzétett iratok alapján most 30 millió forint osztalékot vesz ki az Indexből.

Egyébként a konkurens 24.hu-t és Nők Lapja Cafét is működtető Central Digitális Média Kft.-nek sem volt túl jó éve, de ott az árbevétel, ha csak szerény mértékben is, de növekedni tudott, azonban mivel a Central Digitális Média Kft.-hez több digitális termék is tartozik, így összesített adatok lévén az értékek nem bonthatók szét termékekre.

A Media1 folyamatosan feldolgozza az érdekesebb médiavállalatok pénzügyi beszámolóit, melyek közül több máris elérhető ide kattintva.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások