index.hu

Az Index osztalékot fizet, de nem volt túl jó éve

A növekvő európai és hazai digitális reklámpiac ellenére is csökkent az egyik legnagyobb hazai internetes portál bevétele és nyeresége. Az Index.hu-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány osztalékot vesz ki a cégből.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

1,3 milliárd forint nettó értékesítési árbevétele volt 2018-ban az Index hírportált működtető Index.hu Zrt.-nek, értesült a vállalat által elkészített és közzétett pénzügyi beszámolóból Media1.

Az Index tavalyi árbevétele 9 százalék körüli csökkenést jelent a megelőző, 2017. évi 1,43 milliárd forinthoz képest.

Növekvő piacon esett vissza az Index bevétele

Az árbevétel-csökkenés azért szembeötlő, mert 2018-ban az IAB internetes reklámszakmai szervezet szerint Európában, valamint Magyarországon is 14 százalékkal nőtt a hazai digitális reklámpiac.

Vagyis az Index egy elvben növekvő piacon volt kénytelen elszenvedni a visszaesést. Ráadásul az Index árbevételének csökkenése évek óta tartó folyamat, nyilvánvalóan attól sem függetlenül, hogy az Indexet a kormányfő „fake news” gyár címkével igyekezett megbélyegezni, és a cég nehéz helyzettel találkozik a kormányzat által eltorzított hirdetési piacon, részben erre is hivatkozva indított a médiavállalat tavaly támogatói programot, mellyel olvasóitól kér hozzájárulást.

Az Index egyébként a pénzügyi beszámolója alapján az említett értékesítési árbevételén felül további 141,8 millió forint egyéb bevételre is szert tett tavaly, de ez szintén csökkent a 2017-es 226,9 millióhoz képest.

Az Indexet működtető Index.hu Zrt. az elszenvedett árbevétel-csökkenés ellenére 43,8 millió forint nyereséggel zárta az évet adózás után. Azonban az adózott eredményt összevetve a 2017-es év azonos adatával ugyancsak visszaesés látszik, hiszen akkor az Index.hu Zrt. 99,1 millió forint nyereséget könyvelhetett el.

Összehasonlításképp: az Index.hu Zrt. az Optenből lekérhető adatok alapján 2015-ben még a mostaninak közel dupláját, 2,17 milliárd forint árbevételt tudott elérni, és adózott eredménye 275 millió forint volt.

A vállalat üzemi eredménye 2018-ban a korábbi 114,1 millió forintról 47,9 millióra esett vissza.

Kivesz az Index nyereségéből a Magyar Fejlődésért Alapítvány

Érdekesség, hogy az épp a napokban 20. születésnapját ünneplő Index.hu-t működtető cég tulajdonosa, a Magyar Fejlődésért Alapítvány a közzétett iratok alapján most 30 millió forint osztalékot vesz ki az Indexből.

Egyébként a konkurens 24.hu-t és Nők Lapja Cafét is működtető Central Digitális Média Kft.-nek sem volt túl jó éve, de ott az árbevétel, ha csak szerény mértékben is, de növekedni tudott, azonban mivel a Central Digitális Média Kft.-hez több digitális termék is tartozik, így összesített adatok lévén az értékek nem bonthatók szét termékekre.

A Media1 folyamatosan feldolgozza az érdekesebb médiavállalatok pénzügyi beszámolóit, melyek közül több máris elérhető ide kattintva.

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságainak tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!