fbpx
Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a Guardian riportjából

Máltai újságíró-gyilkosság: Volt miniszterre vallott egy közvetítő a bíróságon

Egy közvetítő bírósági tanúvallomása szerint 122 millió forintnak megfelelő összeget fizetett Christian Cardona volt máltai gazdasági miniszter Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró 2017-ben történt felrobbantásáért. A volt miniszter hazugságnak nevezi az állításokat.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Times of Malta podcastja szerint Christian Cardona volt máltai gazdasági miniszterre vallott Melvin Theuma hétfői bíróság előtti tanúvallomásában. Theuma már korábban részletes beismerő vallomást tett arról, hogy közvetítőként tevékenykedett az oknyomozó újságíró, Daphne Caruana Galizia megölésében. Theuma azt reméli, hogy enyhítik a büntetését, amiért segíti a hatóságokat, illetve együttműködik a bírósággal.

Theuma a hétfői vallomásában azt mondta, hogy a bérgyilkosságért járó fizetség egy részét az idén januárig miniszterként dolgozó Chris Cardona nevében eljáró férfitól kapta, a másik részét pedig Yorgen Fenech üzletembertől, az ügy másik gyanúsítottjától.

Daphne Caruana Galizia halála utáni tisztelgés Valettában, Málta fővárosban
Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíróra emlékezik valaki Valettában, Málta fővárosban, nem sokkal a halála után. Fotó: Szalay Dániel (mobiltelefonos felvétel)

A Times of Malta podcastja szerint Christian Cardona volt gazdasági miniszter erre úgy reagált, hogy a rá nézve terhelő állításokat tevő Theuma hazudik és sületlenségeket beszél.

A volt gazdasági miniszter egyébként év elején a gyilkosság körüli botránnyal összefüggésben már lemondott parlamenti parlamenti mandátumáról, azonban továbbra is alelnöke maradt a Máltát kormányzó Munkáspártnak.

Az 53 éves Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírót 2017 októberében autóba rejtett pokolgéppel robbantották fel, a The Guardian videóján látszik az elkövetés módja.

Galizia a halála előtt is több, a máltai kormányt érintő súlyos korrupciógyanús ügyletre, különös pénzügyi mozgásokra derített fényt, és Joseph Muscat azóta az ügybe már belebukó miniszterelnök családjáról is kínos információi voltak.

Az eddig napvilágot látott információk szerint a felrobbantását megelőzően a híres máltai oknyomozó újságíró olyan iratokhoz jutott hozzá egy helyi erőművi beruházás kapcsán, amelyekből kiderült, hogy Yorgen Fenech máltai milliárdos korrupciós pénzeket adhatott át Keith Schembrinek, Joseph Muscat máltai miniszterelnök kabinetfőnökének és Konrad Mizzi máltai energiaügyi miniszternek. Az üzletember ellen, aki megpróbálta elhagyni a szigetországot, már vádat emelt az ügyészség, és társtettesként gyanúsítják Galizia megölésével, de a nagyvállalkozó ártatlannak vallja magát. Rajta kívül három másik ember ellen is vádat emeltek, akik szintén tagadták az ellenük felhozott vádakat.

Az újságíró elleni gyilkosság az európai sajtószabadság meggyengülésének egyik szimbólumává vált. A történtek a máltai kormány megítélést is kikezdték: Joseph Muscat máltai miniszterelnök tavaly év végén kénytelen volt bejelenteni a lemondását, és idén év elején a máltai rendőrfőnök is erre kényszerült, miután tömegek vádolták azzal, hogy akadályozta a nyomozás sikerességét, a kormányt pedig tömegek nevezték korruptnak, miután a nyomozás szálai a miniszterelnök kabinetfőnökéhez jutottak, akit letartóztattak.

Az Európai Unió és több más nemzetközi szervezet, köztük az Európa Tanács is bírálta korábban az EU-tagállam Máltát a történekkel összefüggésben, sőt részben ezzel is összefüggésben egy nemzetközi médiaszabadság védelmi testület is létrejött. 

Az ügyben tavaly a magyar kormánypárt, a Fidesz is magyarázkodásra kényszerült, miután kiderült, hogy képviselői nem szavazták meg az Európa Tanács azon határozatát, mely független vizsgálatot követelt Máltán az újságíró elleni merénylet ügyében a máltai kormánytól.

A Fidesz sajtóközleményben azzal magyarázta, hogy nem támogatta a határozatot, hogy a határozati javaslat szerintük

„arra használja ki ezt a tragikus esetet, hogy támadást indítson az Európa Tanács egyik tagállama, Málta ellen. A szövegnek alig ötöde foglalkozik az újságírónő meggyilkolásával, ami csak ürügy arra, hogy politikai támadást intézzenek a szigetország ellen, megkérdőjelezzék jogállamiságát.”

Az ügy részleteiről korábbi híreink ITT találhatók.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. Részlet a The Guardian riportjából.
Szóljon hozzá!