fbpx
Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a Guardian riportjából

Belebukott a máltai rendőrfőnök az újságíró-gyilkosságba

Távozik a máltai rendőrfőnök, akit a civil társadalom és a család azzal vádolt, hogy akadályozta a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró ellen 2017-ben elkövetett gyilkosság felderítését, valamint még az újságíró halála előtt nem tett meg mindent Galizia védelmében.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Benyújtotta lemondását pénteken Vallettában Lawrence Cutajar máltai rendőrfőnök, akit a civil társadalom és a család azzal vádolt, hogy akadályozta a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolásának felderítését – jelentett be Robert Abela, Málta új kormányfője.

Cutajar lemondását azzal indokolta a miniszterelnök bejelentése szerint, hogy így akarta elősegíteni a rendőrségi reformokat.

Robert Abela kormányfő hétfőn lépett Joseph Muscat helyébe a kormány élén, aki azután volt kénytelen lemondani, hogy kormánya több tagja belebukott a máltai gyilkosság körüli botrányba, őt pedig azzal vádolták, hogy fedezte környezetét az oknyomozó újságíró ügyében, illetve akadályozta nyomásgyakorlással a rendőrség munkáját.

Lawrence Cutaja lemondását azóta követelték sokan, hogy pokolgép meggyilkolta az oknyomozó újságírót 2017. október 16-án. Civil aktivisták felrótták neki nem csak azt, hogy akadályozta a nyomozást, de azt is, hogy még halálát megelőzően nem tett eleget az újságíró védelmére. 2018-ban például nem folytatott nyomozást a hatóság a máltai Pilatus Bank csődjének ügyében, pedig a bank elnökét, az iráni Ali Szadr Haseminedzsádot az Egyesült Államokban pénzmosás miatt őrizetbe vették, és korrupciós ügyeiről az újságírónő is beszámolt blogjában.

Daphne Caruana Galizia halála utáni tisztelgés Valettában, Málta fővárosban
Daphne Caruana Galizia halála utáni tisztelgés Valettában, Málta fővárosban. Fotó: Szalay Dániel (mobiltelefonos archív felvétel)

Jelenleg három ember ellen folyik büntetőper Vallettában Daphne Caruana Galizia meggyilkolása ügyében. Jorge Fenech üzletember ellen bűnrészesség miatt folyik eljárás, akit menekülés korábban kaptak el, és ami után lemondott Konrad Mizzi, a kormány idegenforgalmi minisztere, valamint Keith Schembri, Muscat miniszterelbnök kabinetfőnöke, akit Fenech a gyilkosság tényleges megrendelőjének nevezett.

Az ügy előzménye, hogy a számos nemzetközi korrupciós ügyet felvető, hírhedt Panama Papírok máltai iratait tanulmányozva Daphne Caruana Galizia nyilvánosságra hozta, hogy egy dubaji cég 2 millió eurót fizetett ki Schembrinek és Mizzinek meg nem nevezett szolgálatokért.

MTI

Borító: Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a The Guardian riportjából
Szóljon hozzá!