fbpx
Kárász Róbert műsorvezető

A NAV illetékesség hiányában átdobta a rendőrségnek a Kárász Róbert-féle alapítvány állami pénzei ügyében tett feljelentést

Miután az adóhatóság a maga részéről bűncselekmény hiányában lezárta a költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozást, az egyik budapesti rendőrkapitányság dolga lesz kideríteni, hogy a jelenleg az ATV műsorvezetőjeként dolgozó Kárász Róberthez köthető alapítvány ügyében történhetett-e hűtlen kezelés, illetve sikkasztás.

A 24.hu nyomán a Media1 is beszámolt arról hónapokkal ezelőtt, hogy Kárász Róbert, az ATV műsorvezetőjének nevéhez köthető Ezer Lámpás Éjszakája az Eltűnt Gyerekek Felkutatásáért (ELÉ) nevű alapítványhoz jelentős mennyiségű közpénz érkezett az elmúlt időszakban a Magyar Nemzeti Banktól, majd az MNB-s összegekből Kárász GAP Media Kft. nevű cége is profitált, ugyanis az alapítvány Kárász vállalkozásától vett igénybe eszközöket az ELÉ TV számára.

A 24.hu most arról ír, hogy a korábbi cikkek nyomán a feljelentéseiről ismertté vált Tényi István magánszemély költségvetési csalás vétség gyanúja miatt egy hónappal ezelőtt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Tényi feljelentése szerint az „alapítvány a működéséhez erősen megkérdőjelezhető szolgáltatásokat vett igénybe az állami támogatásból, valamint a Kárász Róbert nevéhez fűződő GAP Media Kft.-től is vett igénybe szolgáltatásokat”, ami a feljelentő véleménye szerint felveti a költségvetési csalás elkövetésének gyanúját.

Az adóhatóság szerint költségvetési csalás nem történt

Mivel felmerült, hogy „ismeretlen személy az alapítvány költségvetésből származó, támogatásként kapott pénzeszközeit a jóváhagyott céltól eltérően használta fel”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozást rendelt el költségvetési csalás gyanúja miatt.

A 24.hu beszámolója szerint nem sokkal később azonban a NAV-os nyomozás lezárult azzal, hogy a közpénzeket az alapítványnak juttató Magyar Nemzeti Bank nem az államháztartás része, ezért az általa juttatott pénzekkel kapcsolatban költségvetési csalás nem állapítható meg.

A NAV átadja az ügyet a rendőrségnek, hogy kivizsgálják, hűtlen kezelés vagy sikkasztás történt-e

A NAV ugyanakkor átadta az ügyet a rendőrségnek, mivel Tényi feljelentése alapján felmerülhet a hűtlen kezelés, illetve sikkasztás bűncselekmények elkövetésének gyanúja. Az ügy Budapest VIII. kerületi rendőrkapitányságára került át, mivel az érintett cég és az alapítvány egy 8. kerületi címen működik.

Hogy a rendőrség végül talál-e gyanús dolgokat és megindítja-e a nyomozást, az majd még ezután fog kiderülni.

Mint arról még márciusban beszámoltunk, a politikusokkal is interjúzó Kárász Róberthez köthető szervezetek a 24.hu számításai szerint 2010 óta már 100 milliós nagyságrendben kaptak állami pénzeket, később pedig egy újabb 24.hu-s írásból kiderült, hogy az összeg egy részéből a GAP Média Kft. is profitált. A Kárászhoz köthető ELÉ azonban az ügy márciusi kirobbanásakor közölte, hogy

„minden egyes közpénz forintot körültekintően és jogszerűen használtunk fel, amellyel pontosan számoltunk el.”

A korábbi cikkből kiderül az is, hogy az alapítvány pontosan mire kapott pénzeket az MNB-től, illetve más állami szervezetektől, illetve ezekből milyen jogcímen (milyen szolgáltatások igénybevételéért) jutottak pénzek azután a műsorvezető cégéhez.

Kárászék jogi ellenlépéseket tesznek

Kárász Róbert a 24.hu cikke nyomán jelezte: jogi lépéseket tesz a megjelentek miatt, illetve álláspontja szerint a cikksorozatot jegyző Nagy Gergely Miklós igyekszik rossz hírét kelteni már hosszabb ideje. Kárász Róbert reakciója részletesen itt található. A 24.hu újságírója ezután a Media1-en reagált Kárász bejelentésére és állítására.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en.

Borító: Kárász Róbert műsorvezető Fotó: TV2 Sajtószoba / Media1-archív
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások