telekom, 5g

A Telekom is megkezdte kereskedelmi 5G szolgáltatását

A Vodafone Magyarország után ma a Magyar Telekom is bekapcsolta a főváros és Zalaegerszeg egyes területein a kereskedelmi 5G szolgáltatást. Már néhány 5G-képes eszközt is kínálnak hozzá.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Telekom most üzembe helyezett ötödik generációs kereskedelmi mobilszolgáltatása 5G-képes készülékkel és arra alkalmas havidíjas díjcsomaggal használható.

A szolgáltatás induláskor Budapesten a belváros egyes részein, a Telekom Könyves Kálmán körúti székházában és az azzal szomszédos Groupama Arénában, a Puskás Ferenc stadionban, Zalaegerszeg belvárosában, valamint a zalaegerszegi ZalaZone járműipari tesztpályán érhető el.

Mutatjuk térképen is a jelenlegi (egyelőre meglehetősen szűk területet érintő) 5G lefedettséget.

A Telekom kereskedelmi 5G szolgáltatásának lefedettsége jelenleg
A Telekom kereskedelmi 5G szolgáltatásának lefedettsége 2020.04.09-én. Forrás: Telekom

Ezekkel a díjcsomagokkal használható az 5G

A szolgáltatás igénybevételéhez az 5G hálózati lefedettség mellett 5G-képes készülékre és megfelelő mobiladatcsomagra van szükség.

Az 5G szolgáltatást a Telekom

  • a Korlátlan Net,
  • a Korlátlan Net Max,
  • a Flotta Korlátlan Net
  • és az Üzleti Adat Korlátlan

mobilinternet szolgáltatással rendelkező vagy arra váltó ügyfeleinek 6 hónapra; az új 5G-képes eszközt vásárló és a

  • Net 10 GB,
  • Flotta Net 10 GB,
  • Flotta Net 20 GB,
  • Üzleti Adat 15 GB

mobilinternet csomagok valamelyikét választó vagy azzal rendelkező ügyfeleinek pedig a vásárlást követő aktiválástól számított 3 hónapra biztosítja díjmentesen, promóciós jelleggel.

Az eszközkínálat ma még szűkös, de hamarosan bővülni fog

A Telekom portfóliójában jelenleg két 5G-képes készülék található meg, az LG V50 és a Huawei Mate 20X 5G, azonban a cég azt ígéri, hogy hamarosan a készülékkínálatban lévő Samsung 5G készülékek is képessé válnak egy szoftverfrissítést követően az ötödik generációs szolgáltatás igénybevételére.

A Telekom weblapján lévő 5G-készülékek ára jelenleg még meglehetősen magas (300 ezer forintnál is többe kerülnek kedvezményesen), de a cég azt ígéri, hogy a választék az év végéig bővülni fog több gyártó 5G-képes eszközeivel is. A készülékkínálat bővülése idővel a szolgáltatáshoz szükséges eszközök árát az átlagfogyasztó számára is megfizethetőbbé teheti.

A Telekom kereskedelmi 5G szolgáltatása a 3,6 GHz-es frekvenciasávban működik. A 2G, 3G, 4G technológiákhoz hasonlóan a kereskedelmi indulásnál működő 5G állomások kiépítésében az Ericsson Magyarország volt a Magyar Telekom partnere.

Gyorsabb internet, kisebb késleltetés, nagyobb hálózati terhelhetőség

„A Magyar Telekom hosszú ideje készül az 5G bevezetésére, több éve vizsgálja az 5G technológiát és a benne rejlő üzleti lehetőségeket, és fél éve teszthálózatot is működtet. Ennek is köszönhető, hogy néhány nappal a sikeres frekvenciaaukció eredményhirdetését követően már el tudjuk indítani kereskedelmi 5G szolgáltatásunkat” – mondta el Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

A vezérigazgató hozzátette: az eddigieknél jóval nagyobb adatátviteli sebességet, alacsony késleltetést, és rengeteg hálózati eszköz csatlakozását lehetővé tevő 5G technológia számos új lehetőséget nyit majd úgy az ipari felhasználásban, mint az emberek mindennapi életében.

„Az újonnan elnyert frekvenciák révén tovább fejleszthetjük a kiemelt fontosságú mobilhálózati infrastruktúránkat, terveink szerint az év végére tovább növeljük majd az 5G területi lefedettséget, hogy minél több ügyfél számára elérhetővé váljon a mobiltechnológia legújabb generációja”

Az újonnan elnyert frekvenciák az 5G üzleti és ipari felhasználását is elérhető közelségbe hozzák, és új távlatokat nyitnak meg az IoT (Dolgok Internete) világában, amelyre többek között campus megoldásokkal készül a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország.

Az 5G szolgáltatással rugalmas, magas rendelkezésre állású vezeték nélküli kapcsolatra terelhetők kiemelt fontosságú rendszerek, de teljesen új felhasználási lehetőségek is nyílnak, egyszerűbbé és hatékonyabbá téve például a gyártást, a logisztikát, a közlekedést vagy az okos városok működtetését.

Ne szaladjon a boltba, járvány van!

A Telekom ugyanakkor azt kéri jelenlegi és leendő ügyfeleitől, hogy a koronavírus miatt a most induló 5G szolgáltatásról elsősorban a Telekom weblapjáról tájékozódjanak, és a vállalat üzleteibe csak feltétlenül szükséges okból, és teljesen egészségesen fáradjanak be személyesen.

A Vodafone volt az első, aki elindult éles kereskedelmi szolgáltatással

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság március 26-án hirdetett eredményt az 5G frekvenciapályázaton. Ezen a Telekom, a Vodafone és a Telenor nyert el 5G szolgáltatásra alkalmas frekvenciacsomagot, míg a DIGI-t kizárták a pályázatból. A DIGI már a pályázat korábbi szakaszában perre ment a szerinte tisztességtelenül eljáró hatósággal, ám az NMHH nem várta a jogorvoslatok végét. Az NMHH azzal replikázott, hogy szerinte nem a hatóság eljárása, hanem a DIGI volt tisztességtelen.

A Vodafone már a pályázat lezárulta előtt, tavaly októberben bekapcsolta a kereskedelmi 5G szolgáltatását a főváros egyes részein egy már korábban megnyert frekvenciacsomag felhasználásával, így most a Telekom csak 2. operátorként tudta megkezdeni a kereskedelmi szolgáltatást. (Illetve ha figyelembe vesszük, hogy a DIGI a Váci úti székházánál tavaly novemberben szintén bekapcsolt éles üzembe egy 5G bázisállomást, akkor 3.-ként.)

További hírek találhatók a Media1-en, az 5G-vel kapcsolatos korábbi híreink, cikkeink IDE kattintva érhetők el!

Szóljon hozzá!