A DIGI budapesti, Váci úti bejárata

Bekapcsolt a DIGI egy éles 5G bázisállomást

A DIGI Kft. még hétfőn, budapesti székhelyén kapcsolta be az első éles 5G bázisállomását.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

„Az elmúlt időszakban több laboratóriumi tesztet is elvégeztünk jövőbeli 5G hálózatunk számára Magyarországon. Ezt követően projektmunkacsoportunk tegnap sikeresen végrehajtotta a budapesti DIGI központban telepített bázisállomás első valós körülmények között történő tesztelését. Ez egy fontos momentum cégünk fejlődésében, figyelembe véve, hogy majdnem hat hónappal ezelőtt léptünk be a mobil szolgáltatási szegmensbe saját hálózattal”

– ezekkel a szavakkal jelentette be kedden a sajtónak Dragoș Spătaru, a DIGI Kft. és az Invitel Zrt. vezérigazgatója, hogy bekapcsolta a DIGI Mobil hétfőn az első éles ötödik generációs mobilhálózati képességekkel rendelkező bázisállomását a fővárosban.

„Ez a lépés megerősíti ügyfeleink felé tett kötelezettségvállalásunkat, a mobil kommunikációban elérhető legújabb technológiákkal rendelkező modern hálózat kifejlesztését csapataink vezetékes szolgáltatások terén szerzett, bizonyított szakértelmére támaszkodva” – tette hozzá Dragoș Spătaru.

Az Ericssonnal építtették az új 5G-s bázisállomást

A DIGI az elmúlt években az optikai hálózat és a mobiltelefon hálózat fejlesztésébe eszközölt befektetéseket, olyan stratégiát alkalmazva, amely az elektronikus hírközlés területén a legfejlettebb technológiák, köztük az 5G szabvány mielőbbi bevezetését teszi lehetővé.

Az első bázisállomás saját 3400 MHz-es frekvenciasávban sugároz, 20 MHz-es frekvenciatartományt használ és az Ericssonnal együtt építik ki. Alapvetően ettől a pillanattól kezdve minden olyan DIGI ügyfél, aki 5G-kompatibilis készülékkel rendelkezik, kipróbálhatja ezt az új hálózati technológiát a cég központi székhelye, a budapesti Váci út közelében.

Más területeken is elindulhat az 5G tesztelése a DIGI-nél

A DIGI jelezte, hogy az elkövetkező hónapokban több különböző helyszínen teszteli majd a technológiát és később – az eredményektől és a spektrumelosztástól függően – meghatározzák a megvalósítás további részleteit is.

Magyarország a második piac, ahol a DIGI megkezdte saját 5G hálózatának fejlesztését.

A szolgáltató júniusban rajtolt a Digi Mobil 5G Smart hálózat kiépítésével Romániában, és mobilállomásai élesben működnek a fővárosban, Bukarestben, valamint az ország több más városában. Az 5G technológia romániai bevezetését három nagy beszállítóval – Ericsson, Nokia és Huawei – együttműködve kezdték meg.
Az új kínálat tartalmazza az 5G-s mobil távközlési szolgáltatásokat, melyekhez bármely romániai Digi Mobil előfizető további költségek nélkül hozzáférhet, valamint két kompatibilis készüléket: Xiaomi Mi Mix 3 5G és Huawei Mate 20x 5G (64 GB RAM és 128 GB RAM).

A DIGI Mobil idén májusban kezdte meg tevékenységét Magyarországon.

A DIGI egyébként elindult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 5G frekvenciapályázatán, de az NMHH kizárta. A DIGI emiatt perre ment az NMHH-val. A jogvita egyelőre folyamatban van, de a DIGI ezek szerint nem tett le arról, hogy hálózatán bevezette az új mobilhálózati megoldást.

Borító: A DIGI budapesti, Váci úti bejárata. A bejáratban már elérhető az 5G szolgáltatás, az arra alkalmas készülékkel. Fotó: Ladányi András, Media1

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Klubrádió

Ismét a Médiatanács kezében a Klubrádió sorsa

Kérelmet adott be pár hete az éppen ma a 18. születésnapját ünneplő, pár éve a Médiatanács által majdnem teljesen elnémított rádió a 2021 elején lejáró médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítása ügyében a grémiumhoz. Stock Richárd vezérigazgatót erről kérdezte a Media1.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!