A DIGI budapesti, Váci úti bejárata

Bekapcsolt a DIGI egy éles 5G bázisállomást

A DIGI Kft. még hétfőn, budapesti székhelyén kapcsolta be az első éles 5G bázisállomását.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

„Az elmúlt időszakban több laboratóriumi tesztet is elvégeztünk jövőbeli 5G hálózatunk számára Magyarországon. Ezt követően projektmunkacsoportunk tegnap sikeresen végrehajtotta a budapesti DIGI központban telepített bázisállomás első valós körülmények között történő tesztelését. Ez egy fontos momentum cégünk fejlődésében, figyelembe véve, hogy majdnem hat hónappal ezelőtt léptünk be a mobil szolgáltatási szegmensbe saját hálózattal”

– ezekkel a szavakkal jelentette be kedden a sajtónak Dragoș Spătaru, a DIGI Kft. és az Invitel Zrt. vezérigazgatója, hogy bekapcsolta a DIGI Mobil hétfőn az első éles ötödik generációs mobilhálózati képességekkel rendelkező bázisállomását a fővárosban.

„Ez a lépés megerősíti ügyfeleink felé tett kötelezettségvállalásunkat, a mobil kommunikációban elérhető legújabb technológiákkal rendelkező modern hálózat kifejlesztését csapataink vezetékes szolgáltatások terén szerzett, bizonyított szakértelmére támaszkodva” – tette hozzá Dragoș Spătaru.

Az Ericssonnal építtették az új 5G-s bázisállomást

A DIGI az elmúlt években az optikai hálózat és a mobiltelefon hálózat fejlesztésébe eszközölt befektetéseket, olyan stratégiát alkalmazva, amely az elektronikus hírközlés területén a legfejlettebb technológiák, köztük az 5G szabvány mielőbbi bevezetését teszi lehetővé.

Az első bázisállomás saját 3400 MHz-es frekvenciasávban sugároz, 20 MHz-es frekvenciatartományt használ és az Ericssonnal együtt építik ki. Alapvetően ettől a pillanattól kezdve minden olyan DIGI ügyfél, aki 5G-kompatibilis készülékkel rendelkezik, kipróbálhatja ezt az új hálózati technológiát a cég központi székhelye, a budapesti Váci út közelében.

Más területeken is elindulhat az 5G tesztelése a DIGI-nél

A DIGI jelezte, hogy az elkövetkező hónapokban több különböző helyszínen teszteli majd a technológiát és később – az eredményektől és a spektrumelosztástól függően – meghatározzák a megvalósítás további részleteit is.

Magyarország a második piac, ahol a DIGI megkezdte saját 5G hálózatának fejlesztését.

A szolgáltató júniusban rajtolt a Digi Mobil 5G Smart hálózat kiépítésével Romániában, és mobilállomásai élesben működnek a fővárosban, Bukarestben, valamint az ország több más városában. Az 5G technológia romániai bevezetését három nagy beszállítóval – Ericsson, Nokia és Huawei – együttműködve kezdték meg.
Az új kínálat tartalmazza az 5G-s mobil távközlési szolgáltatásokat, melyekhez bármely romániai Digi Mobil előfizető további költségek nélkül hozzáférhet, valamint két kompatibilis készüléket: Xiaomi Mi Mix 3 5G és Huawei Mate 20x 5G (64 GB RAM és 128 GB RAM).

A DIGI Mobil idén májusban kezdte meg tevékenységét Magyarországon.

A DIGI egyébként elindult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 5G frekvenciapályázatán, de az NMHH kizárta. A DIGI emiatt perre ment az NMHH-val. A jogvita egyelőre folyamatban van, de a DIGI ezek szerint nem tett le arról, hogy hálózatán bevezette az új mobilhálózati megoldást.

Borító: A DIGI budapesti, Váci úti bejárata. A bejáratban már elérhető az 5G szolgáltatás, az arra alkalmas készülékkel. Fotó: Ladányi András, Media1

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!