Deák Dániel, a XXI. Század szakértője nyilatkozik a TV2 Tényekben

A TV2 belezavarodott Orbán Viktor irányváltásába

A miniszterelnök napokon át ellenállt, hogy más országokhoz hasonlóan Magyarországon is be kellene zárni valamennyi oktatási intézményt, így hát a Tények kormányközeli szakértő megkérdezésével riportot készített a bezárások ellen. Pont akkor került adásba, amikor a miniszterelnök meggondolta magát.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap, péntek este egy Facebook-videóban bejelentette, hogy március 16-tól, hétfőtől nem látogathatják a diákok az oktatási intézményeket, helyette (annak ellenére, hogy nem igazán sikerült az Orbán-kormány tizedik éve tartó kormányzása alatt a digitális oktatás feltételeit megteremteni) interneten keresztül, digitális oktatással folytatódik majd a tanév.

Mindez nagy fordulatnak számít, hiszen a koronavírus miatti országos veszélyhelyzettel összefüggésben elrendelt rendkívüli jogrend március 11-i, szerdai bejelentésekor még csak a felsőoktatási intézmények bezárásáról született döntés, míg az általános- és középiskolákat ez nem érintette. Ezután napokon át, még pénteken délelőtt egy rádióinterjúban is azt mondta, nem kell bezárni a többi oktatási intézményt.

A TV2 Tények című műsora ezután Deák Dániel, a kormányközeli (Schmidt Mária kormánybiztos nevéhez köthető) XXI. Század Intézet szakértőjét kérdezte meg arról, milyen károkat okozhatna az iskolabezárás, és arról beszélt: nem lenne tanácsos erről döntést hozni. Hogy erre ráerősítsenek, Falus Ferenc volt tisztifőorvost is idézték, aki szerint felesleges lenne a bezárás.

Arra azonban nem számíthattak a TV2-nél, hogy a miniszterelnök estére a délelőtti nyilatkozatával ellentétesen, mégis a bezárás mellett dönt, és ebben ötpárti megegyezés születik a pártok között, vagyis a Fidesz is a bezárás mellé áll. Így fordulhatott elő az, hogy a kormánypárti Tényekben először lement egy riport tegnap arról, hogy milyen károkat okozna a bezárás, majd Szebeni István hírolvasó kénytelen volt kissé döbbent arccal bejelenteni az ezzel ellenkező tartalmú döntést.

Eközben egyébként a Facebookon alulról jövő kezdeményezés indult a digitális oktatás elősegítése érdekében, ahová erről szóló hírünk után több tízezren csatlakoztak máris.

Tovább hírek találhatók a Media1 hírportálon.

Borító: Deák Dániel, a XXI. Század szakértője nyilatkozik a TV2 Tényekben

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságának tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!