tévé távkapcsoló

Indul a MinDig TV Extra technológiaváltása: dekódert kell cserélni, adásszünet is lesz

Újabb mérföldkőhöz érkezett a tíz ütemben megvalósuló tévés műszaki átállás, ami a nézők türelmét és közreműködését is igényli majd. A kellemetlenségeket követően azonban korszerűbb technológiát kapnak a digitális földfelszíni tévészolgáltatás nézői.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Március 3-tól megújul az Antenna Hungária fizetős digitális földfelszíni szolgáltatása, a MinDig TV Extra.

A műsorszóró vállalat honlapjáról az is kiderül, hogy a technológiaváltás március és augusztus között, tíz ütemben zajlik. Az első szakaszban az északkeleti és kelet-magyarországi előfizetők érintettek, így ezekben a régiókban március 3-án 7:00 és 19:00 óra között teljes vagy részleges leállás várható, ami azt jelenti, hogy bizonyos tévécsatornák nem lesznek elérhetők a megadott időszakban.

Az egyes körzetekben a DVB-T2 technológiára történő átállásra, valamint további frekvenciacserékre kerül sor.

Postán érkezik az új dekóder, a felhasználóknak kell beüzemelniük

Fontos, hogy a MinDig TV Extra előfizetőknek be kell üzemelniük a postán megkapott új, a DVB-T2 technológiát támogató dekódert, valamint az üzemszünetet követően újrahangolást kell elvégezniük.

A kellemetlenségek után korszerűbb technológiát kapnak a tévénézők

A Nemzeti Média – és Hírközlési Hatóság által előírt frekvencia sávkiürítési folyamathoz kapcsolódóan, a február 4-i előkészületi munkálatokat követően, az Antenna Hungária megkezdi a műszaki átállás következő fázisát. Az ingyenes MinDig TV felhasználók további frekvenciacserékre számíthatnak, míg a fizetős MinDig TV Extra szolgáltatás kapcsán megkezdődik az átállás egy korszerűbb technológiára (DVB-T2 HEVC).

Utóbbi miatt a MinDig TV Extra ügyfeleknek új dekóderre lesz szükségük. Az első érintett régióban február 10-én már megkezdődött a korszerűbb technológiával kompatibilis dekóderek postai kiküldése az érintett MinDig TV Extra előfizetők felé. A teljes átállási folyamat végére a MinDig TV Extra adások már csak az új eszközökkel lesznek foghatók.

Az Antenna Hungária azt ígéri, hogy a további frekvenciacserékről és teendőről folyamatosan tájékoztatja majd az ügyfeleit.

Hogyan és milyen ütemben zajlik majd az átállás?

A március 3-ai üzemszünet és frekvenciacsere az ingyenes MinDig TV felhasználókat az alábbi körzetekben érinti: Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

A MinDig TV Extra előfizetők pedig az alábbi megyékben érintettek: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Az érintett telephelyeket ITT nézheti meg.

Este lesz érdemes belevágni az újrahangolásba

Az Antenna Hungária honlapján szereplő tájékoztatás szerint a készülékek újrahangolását a digitális tévéadók visszakapcsolása után, várhatóan 19 óra után lesz érdemes elvégezni, majd a készülékek többségénél manuálisan kell elindítani a folyamatot. Amennyiben az újrahangolást követően nem láthatók egyes csatornák, akkor érdemes a vevőantenna elhelyezésén változtatni, megkeresni a zavarmentes vételhez az optimális antennapozíciót.

Az érintett adókörzetek frekvenciatáblázatát ITT találja.

Az Antenna Hungária azt ígéri, hogy a fenti munkálatok ideje alatt csak a szükséges ideig szünetel a Mindig TV Extra műsorsugárzás. A munkák végzésénél kiemelt prioritás, hogy az érintett régiókban, azon belül is a nagy lakosságszámú területeken történjen meg leghamarabb a szolgáltatás visszaindítása – tette hozzá az AH.

A frekvenciacserék nem érintik az adók kisugárzott teljesítményét, ezáltal a MinDig TV és MinDig TV Extra programjai változatlan lefedettségi területről érhetők el, tette hozzá a műsorszóró vállalat.

A változásokkal, az újrahangolással és a dekóderek beüzemelésével, szállításával kapcsolatos további információk az Antenna Hungária által üzemeltetett MinDig TV és Mindig TV Extra weboldalain lehet tájékozódni:

Telefonon a 1211-es callcenter számon tud a cég ügyfélszolgálata segíteni.

A DVB-T technológiaváltással kapcsolatban egy infócsatornát is indítottak a 99-es programhelyen.

További médiával kapcsolatos hírek találhatók a Media1.hu hírportálon, tévés hírek a tv rovatban!

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

koronavírus miatt tévéző ember

Nagyon megváltoztatta a koronavírus miatti karantén a magyarok médiafogyasztási szokásait

A Nielsen Közönségméréstől kapott friss statisztikák azt mutatják, hogy az internet mellett a tévé szerepe is jelentősen felértékelődött a járvány hatására, hiszen nagyon nagyot nőtt pár hét alatt a tévénézésre fordított idő Európában és Magyarországon. Az is nagyon megváltozott, mit nézünk a tévében: például a sportcsatornák óriásit vesztettek. Lássuk is a konkrétumokat!

A UPC Direct műholdas szolgáltatás új logója

Nem tűnik el teljesen a UPC márkanév a magyar tévés piacról

Bár a UPC Magyarország beolvadt a Vodafone-ba, és március végével elhagyta eddigi jól ismert márkanevét, a tíz évvel ezelőtt a UPC Magyarországtól függetlenedő UPC Direct műholdas szolgáltató arra figyelmeztet, hogy ők változatlan néven üzemelnek tovább ezután is.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!