fbpx
Klubrádió

Nyert a Klubrádió riportere a rendőrséggel szemben a bíróságon

Immáron jogerős ítélet mondja ki, hogy Kemény Dánielt nem megalapozottan próbálta megbüntetni a hatóság, amikor a hallgatóit az útra lépve tájékoztatta egy budapesti demonstráción. A rendőrség korábban azzal érvelt, hogy neki a járdáról kellett volna tudósítania. Pedig az érintett szakaszon nem is volt járda.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Megszüntette Kemény Dániel, a Klubrádió tudósítója ellen indított rendőrségi szabálysértési eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság mai, szerdai ítéletében – tudta meg a Media1 a riportertől.

A bíróság megállapította, hogy a Klubrádió riportere egyáltalán nem követett el azzal tényleges jogsértést, amikor a Bajcsy-Zsilinszky úti (Nyugati téri) felüljárónál zajló demonstrációról tudósítva lelépett az útra, és ott rendőrök igazoltatták. Kemény Dánielnek így nem kell kifizetnie az előzőleg rá kiszabott bírságot, illetve visszakapja a jogorvoslatra kifizetett illetéket.

Az eljárás közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt indult 2019 márciusában Kemény Dániel ellen, Kemény azonban nem fogadta el azt.

Közérdekű információkat szerzett az úton, sérelmet nem okozott

A bíróság elfogadta Kemény Dániel érvelését, hogy ő tudósítás céljából tartózkodott az úton, ahol demonstráció zajlott, így munkaköri kötelességének érezte, hogy a demonstrálókat a lehető legközelebbről kövesse és onnan élőben számoljon be a Klubrádió számára. A felüljárón nincsen járda, így nem volt más lehetősége, hogy a tüntetőkkel tudjon tartani – tette hozzá a riporter.

A bíróság szerint a riporter ugyan valóban lelépett az úttestre, és ezzel formailag megsértette a KRESZ-t, de mivel ezt igazoltan egy médium munkavállalójaként, közérdekű információk megszerzése érdekében tette, ráadásul sérelmet ezzel nem okozott senkinek, és az információ megszerzésére más módon nem volt lehetősége, és valóban tudósítói munkát végzett, ezért a bíróság  visszavonta a Szabálysértési Hatóság által korábban kiszabott büntetést és megszüntette az eljárást.

Az ítélet jogerős, fellebbezésre nincs lehetőség ellene.

Kemény Dánielt Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza képviselte a bíróságon.

Másoknak is küldött csekket rendőrség

Mint arról a Media1 tavaly márciusban beszámolt, a tüntetésen a Mérce újságíróit is megpróbálta megbírságolni a rendőrség. A rendőrség 30 és 50 ezer forint közötti összegű csekkekkel „lepte meg” az újságírókat a tudósítás közben elrendelt igazoltatásokat követően.

BRFK, rendőrség

Tudósítson a járdáról, ami nincs is

Az egész ügy azért is meghökkentő volt, mivel a bírságokat kiszabó rendőrségi határozat maga is idézte a sajtótörvényt, ami alapján a  médiatartalom-szolgáltató, annak munkavállalója vagy a médiatartalom-szolgáltatóval munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy nem vonható felelősségre olyan jogsértésért, amelyet valamely közérdekű információ megszerzésével összefüggésben követett el, és az adott információ általa nem, vagy csak aránytalan nehézséggel lett volna más módon megszerezhető, feltéve, hogy az így elkövetett jogsértés nem okoz aránytalan vagy súlyos sérelmet, továbbá az információ megszerzésére nem a minősített adatok védelméről szóló törvény megsértésével került sor.

A rendőrség szerint azonban a tudósítók az úttestről való lelépés nélkül, a járdáról is tudósíthattak volna, ami azért volt különös, mivel a felüljárón nincs is járda.

A Mérce tudósítói szintén jogorvoslat lehetőségével éltek a rendőrségi szabálysértési határozatok ellen.

Szóljon hozzá!