Klubrádió

Nyert a Klubrádió riportere a rendőrséggel szemben a bíróságon

Immáron jogerős ítélet mondja ki, hogy Kemény Dánielt nem megalapozottan próbálta megbüntetni a hatóság, amikor a hallgatóit az útra lépve tájékoztatta egy budapesti demonstráción. A rendőrség korábban azzal érvelt, hogy neki a járdáról kellett volna tudósítania. Pedig az érintett szakaszon nem is volt járda.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Megszüntette Kemény Dániel, a Klubrádió tudósítója ellen indított rendőrségi szabálysértési eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság mai, szerdai ítéletében – tudta meg a Media1 a riportertől.

A bíróság megállapította, hogy a Klubrádió riportere egyáltalán nem követett el azzal tényleges jogsértést, amikor a Bajcsy-Zsilinszky úti (Nyugati téri) felüljárónál zajló demonstrációról tudósítva lelépett az útra, és ott rendőrök igazoltatták. Kemény Dánielnek így nem kell kifizetnie az előzőleg rá kiszabott bírságot, illetve visszakapja a jogorvoslatra kifizetett illetéket.

Az eljárás közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt indult 2019 márciusában Kemény Dániel ellen, Kemény azonban nem fogadta el azt.

Közérdekű információkat szerzett az úton, sérelmet nem okozott

A bíróság elfogadta Kemény Dániel érvelését, hogy ő tudósítás céljából tartózkodott az úton, ahol demonstráció zajlott, így munkaköri kötelességének érezte, hogy a demonstrálókat a lehető legközelebbről kövesse és onnan élőben számoljon be a Klubrádió számára. A felüljárón nincsen járda, így nem volt más lehetősége, hogy a tüntetőkkel tudjon tartani – tette hozzá a riporter.

A bíróság szerint a riporter ugyan valóban lelépett az úttestre, és ezzel formailag megsértette a KRESZ-t, de mivel ezt igazoltan egy médium munkavállalójaként, közérdekű információk megszerzése érdekében tette, ráadásul sérelmet ezzel nem okozott senkinek, és az információ megszerzésére más módon nem volt lehetősége, és valóban tudósítói munkát végzett, ezért a bíróság  visszavonta a Szabálysértési Hatóság által korábban kiszabott büntetést és megszüntette az eljárást.

Az ítélet jogerős, fellebbezésre nincs lehetőség ellene.

Kemény Dánielt Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza képviselte a bíróságon.

Másoknak is küldött csekket rendőrség

Mint arról a Media1 tavaly márciusban beszámolt, a tüntetésen a Mérce újságíróit is megpróbálta megbírságolni a rendőrség. A rendőrség 30 és 50 ezer forint közötti összegű csekkekkel „lepte meg” az újságírókat a tudósítás közben elrendelt igazoltatásokat követően.

BRFK, rendőrség

Tudósítson a járdáról, ami nincs is

Az egész ügy azért is meghökkentő volt, mivel a bírságokat kiszabó rendőrségi határozat maga is idézte a sajtótörvényt, ami alapján a  médiatartalom-szolgáltató, annak munkavállalója vagy a médiatartalom-szolgáltatóval munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy nem vonható felelősségre olyan jogsértésért, amelyet valamely közérdekű információ megszerzésével összefüggésben követett el, és az adott információ általa nem, vagy csak aránytalan nehézséggel lett volna más módon megszerezhető, feltéve, hogy az így elkövetett jogsértés nem okoz aránytalan vagy súlyos sérelmet, továbbá az információ megszerzésére nem a minősített adatok védelméről szóló törvény megsértésével került sor.

A rendőrség szerint azonban a tudósítók az úttestről való lelépés nélkül, a járdáról is tudósíthattak volna, ami azért volt különös, mivel a felüljárón nincs is járda.

A Mérce tudósítói szintén jogorvoslat lehetőségével éltek a rendőrségi szabálysértési határozatok ellen.

Szóljon hozzá!

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.