Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója. Fotó: Facebook sajtószoba

Mark Zuckerberg: Mindenki megérdemli a nyilvánosságot

A Facebook a minap ünnepelte 16. születésnapját, ebből az alkalomból írt az alapító egy posztot, amiben a közösségi médiás oldalt érintő bírálatokat is érintette.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

16 évvel ezelőtt indult világhódító útjára a Facebook. A születésnap alkalmából Mark Zuckerberg, az alapító a saját falán tett közzé egy posztot, melyben arról ír, hogy a Facebook egy demokratikus eszköz, amelynek segítségével mindenki megoszthatja a véleményét. Szerinte a fejlődéshez az vezet, ha mindenkinek nyilvánosságot adnak, nem pedig pedig korlátozzák azt.

A poszt szövegét az alapító részéről egyfajta reakcióként is értelmezhetjük, mivel az elmúlt években számos kritika érte a közösségi oldalát, amiért nem tudott elég hatékonyan fellépni az álhírek ellen. Tavaly októberben például az Európai Bizottság fejezte ki elégedetlenségét, hogy nem tudja kezelni és korlátozni a Facebook az álhírek terjedését az oldalon, idén januárban pedig az képezte közbeszéd tárgyát (mi is írtunk róla), hogy a Facebook nem ellenőrzi a politikai hirdetések tartalmát. (Ez a probléma egyébként akkorára duzzadt, hogy például a Facebookon elterjedt álhíreknek is komoly szerepe volt a rohingya népcsoport üldöztetéséhez és irtásához, de egyes vélemények szerint a Brexit szavazás végeredményéhez is hozzájárulhatott.)

Zuckerberg posztjának szövege nagyjából így hangzik magyarul:

„Ma van a Facebook 16. születésnapja! Mikor elkezdtem építeni ezt az oldalt, el tudtam volna képzelni, hogy ekkora lesz, hogy emberek milliárdjait fogja összekapcsolni. Úgy gondoltam, a világnak szüksége van arra, hogy valami ilyesmi megépüljön, de azt hittem, valaki más fogja ezt megalkotni. De mi mélyebben hittünk az emberek közötti kapcsolódás erejében, és mi akkor is tovább haladtunk amikor mások kételkedtek.

Sokat tanultam 2004 óta. Az elmúlt pár év különösen alázatra tanított. Az egyik legfontosabb lecke, amit megtanultam, az volt, hogy akkor is ki kell állni az elveid mellett, ha ettől népszerűtlennek vagy ódivatúnak tűnsz.

Hiszünk abban, hogy a fejlődés irányába vezet, amikor hangot biztosítunk az embereknek és összehozzuk őket. Mi emellett állunk ki. Tudjuk, hogy mindig lesznek problémák, amikor egyre több embernek adsz egy új lehetőséget, hogy hallassa hangját, és új csatornákat biztosítasz számukra, hogy kapcsolatba kerüljenek egymással, de dolgozunk rajta, hogy megoldjuk a problémákat. De hiszünk az emberek lehetőségekkel felruházásában, mert összességében hiszünk az emberekben.

Ezek az alap gondolatok vezéreltek minket az elmúlt 16 évben, és így lesznek ez a továbbiakban is.

Köszönöm, hogy részesei vagytok ennek a közösségnek!”

További médiahírek találhatók a Media1-en!

Borító: Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója korábban. Fotó: Facebook-sajtószoba

Szóljon hozzá!

A 168 Óra címlapja 2020.06.11-én

Bréking: Átalakul a 168 Óra és a Neokohn tulajdonosi szerkezete, a Pesti Hírlap eddigi tulajdonosa a Brit Media vezetője és résztulajdonosa lesz

A Media1 információi szerint a Pesti Hírlapot teljes egészében megvette a 168 Óra hetilapot, a 168ora.hu és a neokohn.hu internetes oldalakat tulajdonló, de hamarosan a tévés és rádiós szegmensben is erősíteni kívánó Brit Media, és a Brit Mediában ugyanakkor ezután résztulajdonosként és vezérigazgatóként is megjelenik hamarosan Milkovics Pál, a Pesti Hírlap eddigi tulajdonosa. A Pesti Hírlap és a 168 Óra összeköltözik. A Brit Mediánál pozíciót kap Keresztesi Péter, a Lokál egykori vezetője is.

Kovács Angel Marianna újságíró otthona és a postahivatal a ház aljában, amit a HírTV nem mutatott meg

A HírTV valótlan tartalmú riportot közölt arról, hogy a 24.hu egyik újságírója egy postahivatalban lakik

Folytatódik a Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa ellen hetek óta tartó országos médiaháború, amibe most már a KESMA tévécsatornája egy 24.hu-s újságírót is belekevert, miközben a Hír Televízió az újságíró lakcímét a hatályos adatvédelmi törvény ellenére jogosulatlanul nyilvánosságra hozta, és úgy csinált, mintha lehetséges lenne, hogy egy újságíró egy postahivatalban lakjon.