fbpx
Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója. Fotó: Facebook sajtószoba

Mark Zuckerberg: Mindenki megérdemli a nyilvánosságot

A Facebook a minap ünnepelte 16. születésnapját, ebből az alkalomból írt az alapító egy posztot, amiben a közösségi médiás oldalt érintő bírálatokat is érintette.

16 évvel ezelőtt indult világhódító útjára a Facebook. A születésnap alkalmából Mark Zuckerberg, az alapító a saját falán tett közzé egy posztot, melyben arról ír, hogy a Facebook egy demokratikus eszköz, amelynek segítségével mindenki megoszthatja a véleményét. Szerinte a fejlődéshez az vezet, ha mindenkinek nyilvánosságot adnak, nem pedig pedig korlátozzák azt.

A poszt szövegét az alapító részéről egyfajta reakcióként is értelmezhetjük, mivel az elmúlt években számos kritika érte a közösségi oldalát, amiért nem tudott elég hatékonyan fellépni az álhírek ellen. Tavaly októberben például az Európai Bizottság fejezte ki elégedetlenségét, hogy nem tudja kezelni és korlátozni a Facebook az álhírek terjedését az oldalon, idén januárban pedig az képezte közbeszéd tárgyát (mi is írtunk róla), hogy a Facebook nem ellenőrzi a politikai hirdetések tartalmát. (Ez a probléma egyébként akkorára duzzadt, hogy például a Facebookon elterjedt álhíreknek is komoly szerepe volt a rohingya népcsoport üldöztetéséhez és irtásához, de egyes vélemények szerint a Brexit szavazás végeredményéhez is hozzájárulhatott.)

Zuckerberg posztjának szövege nagyjából így hangzik magyarul:

„Ma van a Facebook 16. születésnapja! Mikor elkezdtem építeni ezt az oldalt, el tudtam volna képzelni, hogy ekkora lesz, hogy emberek milliárdjait fogja összekapcsolni. Úgy gondoltam, a világnak szüksége van arra, hogy valami ilyesmi megépüljön, de azt hittem, valaki más fogja ezt megalkotni. De mi mélyebben hittünk az emberek közötti kapcsolódás erejében, és mi akkor is tovább haladtunk amikor mások kételkedtek.

Sokat tanultam 2004 óta. Az elmúlt pár év különösen alázatra tanított. Az egyik legfontosabb lecke, amit megtanultam, az volt, hogy akkor is ki kell állni az elveid mellett, ha ettől népszerűtlennek vagy ódivatúnak tűnsz.

Hiszünk abban, hogy a fejlődés irányába vezet, amikor hangot biztosítunk az embereknek és összehozzuk őket. Mi emellett állunk ki. Tudjuk, hogy mindig lesznek problémák, amikor egyre több embernek adsz egy új lehetőséget, hogy hallassa hangját, és új csatornákat biztosítasz számukra, hogy kapcsolatba kerüljenek egymással, de dolgozunk rajta, hogy megoldjuk a problémákat. De hiszünk az emberek lehetőségekkel felruházásában, mert összességében hiszünk az emberekben.

Ezek az alap gondolatok vezéreltek minket az elmúlt 16 évben, és így lesznek ez a továbbiakban is.

Köszönöm, hogy részesei vagytok ennek a közösségnek!”

További médiahírek találhatók a Media1-en!

Borító: Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója korábban. Fotó: Facebook-sajtószoba
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások