fbpx
migráció

Magyarországon jelent meg a legtöbb negatív cikk a migrációról

Egy nemzetközi kutatás 16 európai országban, köztük Magyarországon, valamint az Egyesült Államokban a migrációval kapcsolatban megjelent cikkeket vizsgálta és hasonlította össze. Összeszedtük a legfontosabb eredményeket.

A European Journalism Observatory (EJO) és az Otto Brenner Stiftung Néma migránsok, hangos politika, megosztott média című, nemrég megjelent tanulmánya összesen 2.417 olyan cikket vizsgált meg, melyeket 16 európai országban valamint az Egyesült Államokban publikáltak 2015 augusztusa és 2018 márciusa között. A vizsgálat több évet átfogó időintervallumból a tanulmány készítői kiválasztottak 6 hetet, és az ekkor megjelent cikkeket részletesen elemezték is. Ezen belül is országonként két médiumra szűkítették az elemzést.

A kiválasztott médiumok jellemzően nem szélsőséges, inkább jobbközépen vagy balközépen helyezkednek el az adott ország média palettáján. Magyarország esetében az Index.hu és a Magyar Hírlap online oldalát vizsgálták.

 A European Journalism Observatory és az Otto Brenner Stiftung, Néma migránsok, hangos politika, megosztott média című tanulmányban (2020) résztvevő országok és azok vizsgált médiumai.
A European Journalism Observatory és az Otto Brenner Stiftung, Néma migránsok, hangos politika, megosztott média című tanulmányban (2020) résztvevő országok és azok vizsgált médiumai

Az összesített táblázatban jól látszik, hogy a kutatásban részt vett országok közül Magyarországon cikkeztek a legtöbbet migrációs témában, az Index.hu 1200 cikket publikált, további 301-et pedig a Magyar Hírlap.

A politikusok véleménye uralta a cikkeket

A vizsgált cikkek tematika szerinti eloszlása. Forrás: European Journalism Observatory és az Otto Brenner Stiftung Néma migránsok, hangos politika, megosztott média című tanulmánya (2020)
A vizsgált cikkek tematika szerinti eloszlása. Forrás: European Journalism Observatory és az Otto Brenner Stiftung Néma migránsok, hangos politika, megosztott média című tanulmánya (2020)

A tanulmányban vizsgált cikkekből jól kirajzolódik, hogy a vizsgált országok médiumaiban a menekültválság főszereplői a különböző országok kormányai és a politikusok voltak, vagyis egyáltalán nem a menekültek. Menekültek csupán az esetek körülbelül negyedében (26,6 százalék) voltak főszerepben a róluk szóló tudósításokban.

Túlnyomórésze, 45 százaléka a vizsgált anyagoknak politikai vitáról írt a menekültekkel kapcsolatban, és a menekültválság hátteréről valamint statisztikai adatairól vagy éppen egy menekült ember személyes történetéről csak 4 -4 százalékuk szólt.

A több mint 5 ezer összegyűjtő vizsgált anyagban mindössze 411 migráns szólalt meg több mint 5000 cikket magába foglaló összegyűjtött vizsgált anyagban, miközben 4267 nem migráns szerepel a cikkekben. Külön érdekesség, hogy a vizsgált orgánumok közül csak a Magyar Hírlap és az orosz Kommersant volt az, akik egyáltalán nem szólaltattak meg menekültet az írásaikban.

A European Journalism Observatory és az Otto Brenner Stiftung Néma migránsok, hangos politika, megosztott média című tanulmánya által vizsgált cikkek főbb szereplői.
A European Journalism Observatory és az Otto Brenner Stiftung Néma migránsok, hangos politika, megosztott média című tanulmánya által vizsgált cikkek főbb szereplői.

A nyugat-európai média jobban kedveli a menekülteket, a Magyar Hírlap írta a legtöbb negatívumot

A tanulmány a vizsgált cikkek, a nem migráns nyilatkozók véleményeit is vizsgálta és számszerűsítette. Eszerint a baloldali és liberális média inkább pozitívabban ír a migrációról.

Nem-migráns megszólaló a migráció és a migránsok ellen reprezentált aránya a különböző politikai álláspontot képviselő médiumoknál. Forrás: European Journalism Observatory és az Otto Brenner Stiftung Néma migránsok, hangos politika, megosztott média című tanulmánya (2020)
A nem migráns megszólalók a migráció és a migránsok ellen reprezentált aránya a különböző politikai álláspontot képviselő médiumoknál.

A kutatásban résztvevő médiumokat külön-külön is megvizsgálták és a nem migráns megszólalók véleményei alapján készítettek statisztikát, hogy milyen hangvételűek a cikkeik; semleges, pozitív vagy negatív.

Az egyik magyar szereplőnek itt is sikerül kitűnnie, a Magyar Hírlap közölte a legtöbb negatív hangvételű cikket.

A legsemlegesebb az olasz La Stampa, ami azért figyelemre méltó, mivel Olaszországba mai napig rengeteg menekült érkezik. A cikkeikben legtöbb pozitív megszólalót megjelentetők fej-fej mellett a görög EFSYN Online és a portugál publico.pt.

A tanulmányban résztvevő médiumok által megszólaltatott nem migránsok véleménye a migrációról. Forrás:European Journalism Observatory és az Otto Brenner Stiftung Néma migránsok, hangos politika, megosztott média című tanulmánya (2020)
A tanulmányban résztvevő médiumok által megszólaltatott nem migránsok véleménye a migrációról

 

A cikkekben megszólaló nem migráns megszólalók véleményének földrajzi megoszlása a migrációról.
A cikkekben megszólaló nem migráns megszólalók véleményének földrajzi megoszlása a migrációról.

A tanulmányt ITT lehet teljes egészében elolvasni angolul és németül.

További médiahírek találhatók a Media1-en, ahol épp ma számoltunk be arról is, hogy a közmédiának sérelemdíjat kell fizetnie, mivel az M1 Híradó valótlanság terjesztéséhez járult hozzá a migráció kapcsán, és jogsértést követett el a Menedék Egyesülettel szemben.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások