Tesztklub, a Ringier Axel Springer Magyarország új digitális terméke

A Blikk kiadója új terméket indít; Veszélyben a médiatudatosság képzés – ez történt a Media1 adásában

Kovács Tibor, a Ringier Axel Springer Magyarország ügyvezetője a Media1 műsorának adta idei első interjúját és jelentette be egy új online médiatermék, a Tesztklub elindítását. Médiatanár szakos végzősökkel pedig arról beszélgettünk, milyen következményekkel járhat, ha megszűnik a médiaismeret tantárgy oktatása a középiskolákban.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Media1 műsor 2020. január 20-i adásának egyik stúdióvendége volt Kovács Tibor, a legnagyobb példányszámú hazai napilap, a Blikk, valamint a Kiskegyed, a Glamour és a Kiskegyed  című lapok kiadója, a Ringier Axel Springer Magyarország tavaly kinevezett új ügyvezetője, egyben a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) elnöke. Kovács Tibor itt, a Media1 műsorában mondta el elsőként, hogy egy új online médiumot indít a RAS Magyarország, méghozzá egy online tesztklubot. A Tesztklubban szépségápolási termékeket, elektronikai cikkeket, háztartási kellékeket, divattermékeket, háztartási kelléket, vagy akár a legújabb divattermékeket is ki lehet próbálni, sőt akár meg is lehet tartani a tesztelt termékeket. (Az új honlap, a Tesztklub nyitófelülete látszik a borítóképen.)

Kovács Tibort egyébként azért hívtuk be a műsorba, hogy a nyomtatott sajtó jelenlegi helyzetéről és jövőjéről, például a példányszámok alakulásáról beszélgessünk, vagy hogy megtudjuk, mennyire kell aggódni az elmúlt időszakban a médiapiac különböző szereplőinél történt több lapbezárás miatt: kell-e hasonlóra számítani a folytatásban, vagyis a következő időszakban.

Szóba került az is, hogy az Axel Springer részvényeinek jelentős részét tavaly megvásárolta a KKR befektetési csoport. Ennek apropóján rákérdeztünk arra is, mekkora a digitális bevételek aránya a RAS Magyarország teljes bevételén belül.

Kovács Tibor egyébként az elmúlt időszak egyik legfontosabb magyarországi médiapiaci eseményei között említette meg azt a napot, amikor nem sokkal 2018 vége előtt váratlanul számos médiavállalat (köztük vendégünk egykori munkahelye, a Lapcom) tulajdonosa a fideszes médiaholdingnak, a KESMA-nak (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) ajánlotta fel médiavállalatait. A sajtószabadság kapcsán felidéztük azt is, hogy 2 évvel ezelőtt gyilkolták meg a Ringier-csoport fiatal oknyomozó újságíróját, Ján Kuciakot és párját Magyarország szomszédságában, Szlovákiában. Az Európát felkavaró tragédia tanulságairól beszélgettünk.

Kovács Tibor, a Ringier Axel Springer Magyarország ügyvezető igazgatója (a képen jobbra) a Media1 műsorában, Szalay Dániel vendégeként
Kovács Tibor, a Ringier Axel Springer Magyarország ügyvezető igazgatója (a képen jobbra) a Media1 műsorában, Szalay Dániel vendégeként

A Ringier Axel Springer Magyarország ügyvezetője a Media1 műsorában említést tett arról is, hogy 2020 a női egészség éve lesz, amikor is a Ringier lapjai azért kampányolnak, hogy preventív célból lehetőleg mindenki menjen el néhány orvosi kontrollvizsgálatra. A kampányhoz az edukatív cikkeken és videókon kívül egészségnap, szervezett szűrések is kapcsolódnak majd.

Kovács Tibor, a Ringier Axel Springer Magyarország leendő ügyvezetője
Kovács Tibor, a Ringier Axel Springer Magyarország 2019-ben kinevezett ügyvezetője. Fotó: Ringier Axel Springer

Veszélyben a médiatudatosság-képzés

A Media1 műsor második felében Halász Henrietta és Pethő Áron, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) két ötödéves, médiatanár szakos hallgatója volt a stúdió vendége. A két hallgató nemrég szembesült vele, hogy  a Nemzeti Alaptanterv (NAT) tervezett változása miatt megszűnhet a médiaértés / médiatudatosság / mozgóképkultúra és médiaismeret néven is emlegetett tantárgy a középiskolákban, pedig erre sokak szerint nagyon nagy szükség lenne ezután is, pláne az egyre növekvő számú álhír világában.

Halász Henrietta és Pethő Áron médiatanár szakos hallgatók a Media1 műsorban
Halász Henrietta és Pethő Áron médiatanár szakos hallgatók a Media1 műsorban

A beszélgetésből kiderült, mit is tanulnak a középiskolások ezeken az órákon, miért fontos ez a tantárgy, vagy hogy mit szólnak hozzá az ötödéves hallgatók, hogy miután elvégezték a tanítási gyakorlatukat, egyszer csak azt olvasták a sajtóban, hogy az általuk tanítani kívánt tárgy legalábbis a jelen formájában megszűnhet.

A Media1 január 20-án (hétfőn) 19 órakor sugárzott, majd majd január 25-én (szombaton) 11 órakor a Spirit FM-en a budapesti 87,6 MHz-en megismételt teljes adása az alábbi lejátszón lévő play ikonra kattintva visszahallgatható, valamint podcastként a vipcast.hu-ról letölthető.

Hogy ne maradjon le a Media1 következő adásáról

A két hetente jelentkező Media1 műsor következő adása 2020. február 3-án, 19 órától lesz hallható a spiritfm.hu-n és az FM 87,6 MHz-en Budapesten, valamint ismétlésként február 8-án, délelőtt 11 órakor. Érdemes addig is feliratkozni a vipcast podcastra, ami egyébként elérhető Spotify-on és Apple iTunes-on keresztül is, hiszen a feliratkozók így garantáltan nem maradnak le az adásokról, amik egyébként akár le is tölthetők például mp3 lejátszóra, számítógépre, mobiltelefonra. A feliratkozáshoz technikai segítség a vipcast.hu-n található. Érdemes a Media1 Facebook-oldala mellett követni (belájkolni) a Vipcast Facebook oldalát is.

A vipcast.hu-n egyébként további, nem kizárólag média témájú podcast-tartalmak is találhatók az elmúlt közel 11 évből, egészen 2009 áprilisától.

A Media1 műsor január 6-i (korábbi) adása visszahallgatható, ide kattintva.

Borító: Tesztklub, a Ringier Axel Springer Magyarország új digitális terméke
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!