streaming, internetes rádiózás

Új csúcsot ért el a magyarországi internetes rádiózás

Volt olyan pillanat kedden, amikor egyidejűleg legalább több mint 100 ezren hallgattak magyarországi internetes rádiókat, derül ki szerverstatisztikák alapján, ahogyan az is, hogy a Rádió 1-en hallható Balázsék különösen népszerű az internetes rádióhallgatók körében. Egyértelmű trend a statisztikák alapján a netrádiózás felfutása.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Egy időre meghaladta ma, január 14-én kedden az egyidejűleg magyarországi internetes rádiókat hallgatók száma a 100 ezret – tudta meg a Media1 Barócsi Dénestől, a hazai internetes rádiós streaming adásokat összegyűjtő és statisztikáit összegző onlinestream.live üzemeltetőjétől.

A szakértő tájékoztatása szerint a ma délelőtti rádiós csúcsidőben, 9 óra 37 perc tájban 100.380 darab olyan élő streaming kapcsolat volt, mely az onlinestream.live katalógusa által nyilvántartott magyarországi internetes rádiók felé irányult. Ez rekordnak számít a historikus adatok alapján.

Barócsi Dénes azt mondta a Media1-nek, fontos mérföldkőhöz érkezett a hazai internetes rádiózás. A szerveradatok alapján a hazai internetes rádiózás iránti igény az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt, így már napok óta izgatottan figyelte az oldal üzemeltetője, mikor lesz meg a 100 ezres csúcs.

Barócsi Dénes hozzátette, ténylegesen ennél a 100 ezres számnál is jóval többen is hallgathattak egyidejűleg internetes rádiót Magyarországról, hiszen számos internetes rádió érhető el Magyarország határain kívülről is (ezt nem tartalmazza a mérés), illetve vannak olyan rádiók is, amelyek internetes kapcsolatainak számáról (hallgatottságáról) az onlinestream.live-nak sincsen adata, így ők nincsenek is benne ebben a 100 ezres kapcsolati számban, de abban egészen biztosak lehetünk, hogy legalább ennyien biztosan hazai netrádiót hallgattak ma.

A hazai internetes rádiók iránti növekedése az elmúlt 2 évben, az egyidejű kapcsolódások száma alapján
A hazai internetes rádiók iránti növekedése az elmúlt 2 évben, az egyidejű kapcsolódások száma alapján. Forrás: onlinestream.live szerveradatok

A weboldalon egyébként további statisztikák, grafikonok is láthatók, melyek mind az internetes rádiók iránti igények megugrását támasztják alá. A weboldalon az ezt lehetővé tevő rádiók mellett rádiónkénti bontásban is látható az egyidejű hallgatók száma is. Az adatok az internetes rádióadásokat biztosító szerverek kapcsolatszámából származnak.

A Rádió 1 és Balázsék tett rá egy nagy lapáttal

Az onlinestream.live üzemeltetője a Media1 érdeklődésére elmondta: a legnépszerűbb internetes rádió a csúcsidőben a Rádió 1 volt, melyet a Retro Rádió követett. Általában véve is igaz, hogy a Rádió 1 reggeli adása, a Balázsék című műsor különösen nagyot ránt felfelé az internetes streamingkapcsolatok számán.

Egyébként a podcastok iránti érdeklődés is megugrott a közelmúltban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa – mely több FM-rádiót is elnémított már – egy kutatást is közzétett tavaly nyáron a podcastok iránti kereslet megugrásáról. A podcastoknak köszönhetően anélkül  is eljuthatnak hangzótartalmak az emberekhez, hogy ehhez a médiaszolgáltatóknak a médiahatóság engedélyére, frekvenciára lenne szüksége. Ez különösen jó hír olyan időkben, amikor az idei év is több FM-rádió lekapcsolásával kezdődik.

Nemrég a Media1 is műsort indított, mely minden második hétfőn 19 órától és szombatonként délelőtt 11 órakor a fővárosi Spirit FM 87,6 MHz-es frekvenciáján és internetes streaming adásán kívül podcastként is elérhető a Media1 hírportált működtető vipcast 2009 óta üzemelő podcastján. A podcastos és FM-es műsorban a média világáról esik szó.

További médiával kapcsolatos hírek olvashatók a Media1.hu hírportálon, illetve hallhatók a Media1 podcast és FM-műsorában.

Borító: Unsplash

Szóljon hozzá!