fbpx
A Magyar Parlament

Kedden voksolnak a Médiatanács új tagjairól

Biztosra vehető, hogy megszavazzák, hogy további 9 éven át kizárólag Fidesz-támogatottak lesznek a magyar médiapiac működését alapvetően meghatározó grémiumban.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

December 10-én, vagyis a most kezdődő héten kedden dönt az Országgyűlés arról, hogy megválasztja-e a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 4 új tagját, akiket a parlamenti jelölőbizottság (Fidesz-szavazatokkal) jelölt a most véget érő héten.

A négy új tag 9 éven át töltheti majd be új tisztségét az öt tagú testületben. (Karas Monika, az elnök mandátuma még nem jár le, hiszen őt 2013 áprilisában elhunyt Szalai Annamária/Szalay Annamária halálát követően választották meg 9 évre) .

A Médiatanácsba az Országgyűlés eseti bizottsága hétfőn

  • Hankiss Ágnest,
  • Budai Lászlót,
  • Meszleny Lászlót
  • Szadai Károlyt

jelölte. Megválasztásuk biztosra vehető, hiszen a Fidesz bőven rendelkezik az ehhez szükséges parlamenti aránnyal. Az egész szavazás szinte már csak formalitás a jelölőbizottság névsoráról.

Az ellenzék már most kedden nemzetközi sajtótájékoztatón fejezte ki felháborodását amiatt, hogy az elmúlt időszakhoz hasonlóan újabb 9 éven át kizárólag kormánypárti támogatottságú személyek lesznek a grémiumban, és dönthetnek rádiók elnémításáról, tévétársaságok bírságolásáról, médiapiaci befektetéseket akadályozhatnak meg, és más nagy horderejű, a nyilvánosság működését lényegesen meghatározó ügyekről határozhatnak. Az ellenzék a demokrácia megcsúfolásának nevezte a Médiatanács újbóli elfideszesítését.

A Médiatanács leköszönő tagjai, Auer János, Kollarik Tamás, Koltay András és Vass Ágnes 2010. október 12-én tették le 9 éves megbízásukra vonatkozó esküjüket a parlamentben, így a mandátumuk októberben már lejárt. Csakhogy szeptemberben a Fidesz, vélhetően hogy elkerülje az októberi önkormányzati választások előtt az esetleges botrányt, obstrukcióval megakadályozta a Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság működését, így nem született döntés a grémium új tagjairól. Emiatt a Médiatanács-tagok a posztjukon maradtak, további közel 2 hónappal megtoldva 9 éve szerzett mandátumukat.

Szóljon hozzá!