fbpx
tévézés

Nyáron se tudtunk elszakadni a tévétől

A Nielsen Közönségmérés adatai alapján az idei év harmadik negyedévében naponta átlagosan 4 óra 18 percet töltöttek a magyarok a tévékészülékek előtt:. A nők átlag felett, a férfiak átlag alatt tévéztek. A legújabb statisztikából az is látszik, milyen jellegű tartalmak iránt voltak a leginkább fogékonyak a magyarok.

A Nielsen Közönségméréstől származó mérési adatok alapján 2019 harmadik negyedévében a teljes lakosság naponta átlagosan 4 óra 18 percet töltött a tévékészülékek előtt, ami 2 perccel kevesebb volt mint egy évvel korábban.

Míg a 18 év alattiak és a 18-49 évesek napi átlagos tévénézési ideje 5-5 perccel csökkent, addig az 50 feletti korosztályban egy fő naponta átlagosan 2 perccel többet tévézett mint 2018 azonos időszakában.

A napi átlagos tévénézési idő életkor szerint meglehetősen nagy eltéréseket mutat: 2019 harmadik negyedében a 15 és 29 év közöttiek tévéztek a legkevesebbet – átlagosan 2 óra 12 percet, míg a legintenzívebb tévénézők, a 60 év felettiek átlagosan 6 óra 34 percet töltötték el a képernyők előtt.

Iskolázottság szempontjából az általános trendeknek megfelelően a diplomások tévéztek kevesebbet az átlagosnál.

A nemek tekintetében most is a nőké volt a főszerep, hisz a nők napi átlagos, tévénézésre fordított ideje 4 óra 39 perc volt, ami 45 perccel több volt mint a férfiaké.

Egy főre jutó napi átlagos tévézénézési idő, 2019

Egy főre jutó napi átlagos tévénézési idő, 2019 Nielsen

Lassan nő a műsorvisszanéző funkció népszerűsége

Az időeltolásos tévénézésre (Time-shifted Viewing, TSV) alkalmas készülékek, eszközök egyre inkább elterjednek és a TVS aránya lassan nő, de jellemzően még mindig a sugárzással egyidejűleg szeretünk tévézni.

A TSV aránya a 18-49 éves korosztályban volt a legmagasabb: az átlagos napi tévénézési idejükhöz 2,1 százalékot tett hozzá.

A 4-17 éves fiatalok a tévénézésre fordított idejük 1,8 százalékát töltötték késleltetett – a sugárzással nem egyidejű – tévés tartalom fogyasztásával. Az 50 év felettieknél a TSV 1,3 százalék volt, ami stabilnak mondható a korábban mért adatokhoz képest.

A tévé mint közösségi élmény

Idén áprilistól a Nielsen elérhetővé teszi a panelháztartásokhoz érkező és ott regisztráltan tévét néző vendégek nézési adatait is kiegészítve ezzel a paneltagokból álló alapcélcsoportok tévénézési adatát. A harmadik negyedév adatai alapján a vendégek átlagosan 3 percet tettek hozzá a napi átlagos tévénézési időhöz.

A 4-17 éves vendégek voltak a legaktívabbak: 10 percet tettek hozzá az alap 4-17 éves célcsoport nézési idejéhez.

Napi átlagos nézett idő vendéggel, 2019 Nielsen

Milyen csatornákat nézünk?

  • általános szórakoztató csatornák: tévénézési idő 49 százaléka, közel 5 millió néző és több mint 3 óra ott eltöltött idő
  • sorozat csatornák (műsoridejük több mint felében sorozatokat kínáló csatorna): tévénézési idő 8,6 százalék, átlagosan 2 millió néző és átlagosan másfél óra ott eltöltött idő
  • filmcsatornák: tévénézési idő 10,4 százalék, átlagosan 2,6 millió néző és átlagosan másfél óra ott eltöltött idő
  • hírcsatornák: tévénézési idő 7,5 százaléka, átlagosan több mint 2 millió néző és 1 óra 18 perc ott eltöltött idő
  • DVD/videó/videójáték: tévénézési idő 5,6 százaléka, amely 2018 harmadik negyedévéhez képest 4,3 százalékról növelte részesedését

Az életmód csatornák részesedése nem változott, míg a többi tematika esetében 1 százalékon belüli csökkenés volt tapasztalható, melyek közül a zenecsatornáknál volt tapasztalható a legnagyobb arányú (0,7 százalék) visszaesés.

Csatornatípusok közönségaránya, 2019 Nielsen

napi átlag elérés és az elért nézők napi átlagos nézett ideje csatornatípusonként, 2019 NielsenMit nézünk?

A sugárzási időből és műsorfogyasztásból való részesedések az egyes műsortípusok esetében eltérően alakultak. A vizsgált időszakban a mozifilm műsoridőből való részesedése 10,1 százalékos volt.

A mozifilm népszerűségét tükrözi az a tény, hogy a műsorfogyasztásból jóval magasabb arányt – 14,2 százalékot képviselt, melynek több mint fele (8,4 százalék) akciófilmekből és vígjátékokból tevődött össze, és a fennmaradó részen osztozott az összes többi filmes műfaj – például romantikus, western, bűnügyi, sci-fi stb.

A „nem zenés fikció” ( egyéb fikció, animáció, irodalmi művek előadása, színházi nem zenés közvetítés, tévéfilm, tévéjáték, szappanopera, telenovella, folytatásos sorozat, dráma stb.) kategóriájába sorolt műsorok 29,3 százalékban részesedtek a sugárzási időből, amelynek kétharmadát sorozatok és szappanoperák alkották, a fennmaradó harmad pedig majdnem teljes egészében rajzfilmekből állt.

A műsorfogyasztás tekintetében a sorozatok és szappanoperák műfaja a legnépszerűbb a nézők körében: összesen 23 százalékban részesedtek a tévé előtt töltött időnkből, tehát annak csaknem minden negyedik percét rájuk fordítottuk.

A hírek, aktuálpolitika, gazdaság tematika mindössze a műsoridő 3,1 százalékát tette ki, de a tévénézési időből jóval többet, 9,5 százalékát fordították rá a nézők, ami meglehetősen stabilnak mondható, és lényegében megegyezik az akciófilmekre és vígjátékokra fordított idő mennyiségével, továbbá alig marad el a szórakoztató műsorokra fordított időtől. Ez is arról árulkodik, hogy a nézők aktívan érdeklődnek a napi aktualitások iránt, és szívesen tájékozódnak a napi eseményekről a tévén keresztül.

A kereskedelmi reklámok 14,8 százalékot szakítottak ki maguknak a teljes műsoridőből, és ugyanekkora arányban részesedtek a tévénézési időből is. Ha ehhez hozzátesszük a műsorajánlók 7,5 százalékos fogyasztási arányát, együttesen már a tévénézési idő ötödét tették ki.

Tehát tévénézés közben nagyságrendileg ugyanannyi időt töltöttünk el reklámok megtekintésével mint filmekkel vagy szórakoztató műsorokkal.

Műsortípusok és alkategóriák sugárzás-aránya, 2019 Nielsen

Műsortípusok és alkategóriák sugárzás-aránya 2019 Nielsen

Hiába volt még több reklámfilm, kevesebb volt elért néző

A sugárzott reklámok száma évről évre dinamikusan növekszik. Az idei harmadik negyedévben naponta átlagosan 38.592 darab reklámfilm került adásba a Nielsen által szpotszinten vizsgált csatornákon, ami 5.007 darab reklámfilmmel több volt 2018 harmadik negyedévéhez képest, és 11.061 reklámfilmmel több mint 2 évvel korábban. Az egy reklámblokkon belül sugárzott reklámfilmek átlagos száma is növekedést mutatott: 2017-ben átlagosan 9,2 reklámfilm volt egy blokkban, tavaly már 10,2 darab, idén pedig 11,3-ra nőtt.

A növekedés kapcsán fontos hozzátenni, hogy a szpotszinten mért csatornák száma is változott: 2017-ben 66, 2018-ban 69, 2019-ben pedig 72 csatorna szerepelt a Nielsen reklámfilm adatbázisában.

A reklámfilmek naponta átlagosan 5 716 millió nézőt értek el legalább egyszer a 4 évnél idősebb, tévével rendelkező háztartásban élők körében, ami 192 ezerrel kevesebb mint egy évvel korábban. Az egy főre jutó napi átlagos reklámnézési idő 32 perc volt 2019 harmadik negyedévében, ami 2-2 perccel nőt az utóbbi két év azonos időszakaihoz képest. Látványosan nőtt az elért nézők által megtekintett reklámfilmek átlagos napi mennyisége is: míg 2017 harmadik negyedévében egy elért néző 106 darab reklámfilmmel találkozott egy átlagos napon, addig egy évvel később már 117 darab, idén pedig már 128 darab reklámfilmet tekintett meg.

Reklámok nézettsége, 2019 Nielsen

A napi fogyasztási cikkek (FMCG termékek) hirdetési rangsorában az első és második helyre a „szénsavas üdítő”és a ,„sör” kategória került, a harmadik helyen pedig a „szeletes csokoládé” televíziós hirdetései állnak 2019 harmadik negyedéves, teljes népességre vonatkozó összes GRP alapján.

(Az FMCG termékek körébe jelen kutatásban a babaápolás, az élelmiszer, az élvezeti cikk, a háztartási cikk és a szépségápolás szektorok tartoztak.)

További tévés hírek találhatók a Media1 tv rovatában.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások