Viszkis

Az RTL Klub és a TV2 milliós bírságot kapott

Előbbi médiaszolgáltató a Médiatanács döntése értelmében közel másfél milliót, utóbbi 4,5 millió forintot kénytelen átutalni a médiahatóság bankszámlájára, ha a döntés jogerőre emelkedik.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Összesen 1,45 millió forint bírságot szabott az RTL Klub szolgáltatójára, az RTL Magyarországra egy állampolgári bejelentés alapján szabálytalan termékmegjelenítés és a támogatás szabályainak megsértése miatt a Médiatanács az e heti ülésén.

Egy ételízesítő miatt kénytelen fizetni az RTL

Az igazi nő négy különböző áprilisi adásában a műsor szereplői többször is felhívták a figyelmet arra, hogy egy bizonyos ételízesítő márka termékeinek minősége kiváló, és hogy azok megvásárlásával a nézők jól járnak. A termékmegjelenítés azonban a Médiatanács szerint csak akkor jogszerű, ha a termék dramaturgiailag illeszkedik a műsorszámba és szervesen kapcsolódik a tartalmához, de a bemutatás nem ösztönözhet vásárlásra vagy szolgáltatás igénybevételére, ugyanis a közvetlen népszerűsítés már a reklámok eleme. Ezen felül az ismertetés nem adhat indokolatlan hangsúlyt a megjelenített termékeknek – ezt állapította meg a Médiatanács.

A TV2 esetében a Viszkis című filmmel adódott problémája a testületnek

A TV2 szolgáltatójára, a TV2 Média Csoportra szintén állampolgári bejelentés alapján összesen 4,5 millió forintos bírságot rótt ki a testület, amiért júniusban A viszkis című filmet és annak előzeteseit több alkalommal is nem megfelelő – 12-es – korhatár-besorolás mellett és nem az előírt időben mutatta be.

A film az NMHH Médiatanácsának döntése értelmében kizárólag 16-os karikával, este 21 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna adásba, ugyanis hősei olyan figurák, akik erőszakosan viselkednek, céljaik eléréséhez törvénytelen módszereket alkalmaznak, és ez a magatartásminta negatívan befolyásolhatja az érintett korosztály formálódó értékrendszerét. Emellett a megjelenített erőszak és trágár nyelvezet módja, mértéke meghaladja azt a szintet, amelyet a védendő korosztály legfiatalabb tagjai – a 12-13 évesek – képesek lennének feldolgozni, emiatt a film félelmet és szorongást válthatott ki belőlük.

A Médiatanács közölte: a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

A Médiatanács e heti ülésén egyébként meghosszabbította több rádió médiaszolgáltatási jogosultságát. Kiderült viszont, hogy  testület a múlt heti ülésén nem hosszabbította meg a Rádió1 helyi partnerének médiaszolgáltatási jogosultságát a hevesi frekvencián.

További tévés hírek találhatók a Media1 tv rovatában.

Borítókép: A  TV2-n sugárzott Viszkis egyik jelenete

Szóljon hozzá!