fbpx
Viszkis

Az RTL Klub és a TV2 milliós bírságot kapott

Előbbi médiaszolgáltató a Médiatanács döntése értelmében közel másfél milliót, utóbbi 4,5 millió forintot kénytelen átutalni a médiahatóság bankszámlájára, ha a döntés jogerőre emelkedik.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Összesen 1,45 millió forint bírságot szabott az RTL Klub szolgáltatójára, az RTL Magyarországra egy állampolgári bejelentés alapján szabálytalan termékmegjelenítés és a támogatás szabályainak megsértése miatt a Médiatanács az e heti ülésén.

Egy ételízesítő miatt kénytelen fizetni az RTL

Az igazi nő négy különböző áprilisi adásában a műsor szereplői többször is felhívták a figyelmet arra, hogy egy bizonyos ételízesítő márka termékeinek minősége kiváló, és hogy azok megvásárlásával a nézők jól járnak. A termékmegjelenítés azonban a Médiatanács szerint csak akkor jogszerű, ha a termék dramaturgiailag illeszkedik a műsorszámba és szervesen kapcsolódik a tartalmához, de a bemutatás nem ösztönözhet vásárlásra vagy szolgáltatás igénybevételére, ugyanis a közvetlen népszerűsítés már a reklámok eleme. Ezen felül az ismertetés nem adhat indokolatlan hangsúlyt a megjelenített termékeknek – ezt állapította meg a Médiatanács.

A TV2 esetében a Viszkis című filmmel adódott problémája a testületnek

A TV2 szolgáltatójára, a TV2 Média Csoportra szintén állampolgári bejelentés alapján összesen 4,5 millió forintos bírságot rótt ki a testület, amiért júniusban A viszkis című filmet és annak előzeteseit több alkalommal is nem megfelelő – 12-es – korhatár-besorolás mellett és nem az előírt időben mutatta be.

A film az NMHH Médiatanácsának döntése értelmében kizárólag 16-os karikával, este 21 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna adásba, ugyanis hősei olyan figurák, akik erőszakosan viselkednek, céljaik eléréséhez törvénytelen módszereket alkalmaznak, és ez a magatartásminta negatívan befolyásolhatja az érintett korosztály formálódó értékrendszerét. Emellett a megjelenített erőszak és trágár nyelvezet módja, mértéke meghaladja azt a szintet, amelyet a védendő korosztály legfiatalabb tagjai – a 12-13 évesek – képesek lennének feldolgozni, emiatt a film félelmet és szorongást válthatott ki belőlük.

A Médiatanács közölte: a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

A Médiatanács e heti ülésén egyébként meghosszabbította több rádió médiaszolgáltatási jogosultságát. Kiderült viszont, hogy  testület a múlt heti ülésén nem hosszabbította meg a Rádió1 helyi partnerének médiaszolgáltatási jogosultságát a hevesi frekvencián.

További tévés hírek találhatók a Media1 tv rovatában.

Borítókép: A  TV2-n sugárzott Viszkis egyik jelenete
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!