fbpx
axel springer kkr

Axel Springer tulajdonosváltás: új fejlemények a tőzsdei kivezetés kapcsán

A KKR már közel 28 százalékát megvásárolta Európa egyik legnagyobb, a magyar médiapiacon is érdekelt kiadóvállalatának, és még hátravan egy további kör.

Idén júniusban a Media1 már beszámolt róla, hogy hamarosan gazdát cserél Európa egyik legnagyobb médiavállalata, az Axel Springer médiakonszern.

A tulajdonosváltás után a KKR nevű magántőkealap lesz a médiakonszern többségi tulajdonosa.

Az Axel Springer olyan lapok kiadója mint például a legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild, mely egész Európában is a legnagyobb példányszámú újságnak számít. De az Axel Springeré például a Business Insider és a Stepstone nevű állásportál is az övék.

A jövőben KKR magántőkealap biztosítaná az Axel Springer további átalakulását egy hagyományos lapkiadóból digitális vállalattá.

Megírtuk azt is: a tulajdonosváltás lebonyolítása érdekében az Axel Springer kivonul a tőzsdéről, a KKR ennek érdekében vételi ajánlatot tett a részvényeseknek.

Jól halad a folyamat

A friss fejlemény most az, hogy a KKR és az Axel Springer szerdán bejelentette, hogy máris kellően sokan elfogadták a nyilvános vételi ajánlatát: eddig 27,8 százaléknyi tulajdonrészt megtestesítő részvény gazdája döntött úgy, hogy eladja az értékpapírjait 63 euróért részvényenként.

Mivel az elfogadási arány felette van az ügylethez minimálisan szükséges 20 százaléknak, így most egy akadállyal kevesebb van a vállalat tőzsdéről való kivonulása előtt, ráadásul van még egy másik kör, amikor a részvényesek, akik eddig nem tették, 63 eurónkénti részvényenkénti áron még elfogadhatják a vételi ajánlatot a részvényeikre. Erre augusztus 21-én éjfélig van lehetősége az Axel Springer eddig még kiváró részvényeseinek.

Azért még elakadhat a KKR és az Axel Springer összebútorozása

A KKR-Axel Springer ügylet persze még könnyen meghiúsulhat, hiszen még különböző hatósági jóváhagyások is szükségesek lesznek, többek között a hatóságok azt vizsgálják, hogy az ügylet megfelel-e a versenyjogi szabályoknak, valamint a médiakoncentrációval kapcsolatos előírásoknak.

A magyar leányvállalatnál más nagy változás is lesz

Az Axel Springer egyébként Magyarországon is érdekelt, hiszen a Ringier cégcsoporttal történt korábbi egyesülés miatt Ringier Axel Springer Magyarország (RAS Magyarország) néven, a Ringierrel összenőve olyan lapok kiadója mint a Blikk, a Kiskegyed, a Glamour, illetve több más újság.

A Ringier Axel Springer Magyarország élén egyébként épp vezérigazgató-váltás folyik, ugyanis a céget három évtizeden át irányító dr. Bayer József, valamint az operatív igazgató dr. Király Mária hamarosan nyugdíjba vonul, és Bayer helyét Kovács Tibor, a Lapcom volt vezérigazgatója veszi át.)

Újságárus Blikk-hirdetéssel.
Újságárus Blikk-hirdetéssel. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások