axel springer kkr

Eladták az Axel Springert, Európa egyik legnagyobb lapkiadóját

A német Axel Springer többségi tulajdonát a KKR nevű magántőkealap veszi meg. A teljes vételár 6,8 milliárd euró. Az Axel Springer olyan lapok kiadója mint a legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild. A vállalat Magyarországon is érdekelt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Az Axel Springer (AS) lapkiadót a KKR nevű magántőkealap 63 eurós részvényenkénti áron, készpénzért vásárolja meg. A pénteki záróárhoz képest ez 13 százalékkal több, és mintegy 40 százalékkal magasabb ahhoz képest is, amiről korábban a felek tárgyaltak – számolt be a Bloomberg híre alapján az mfor.hu.

A fő tulajdonos, Frieda Springer és a céget 2002 óta irányító Matthias Döpfner vezérigazgató, a kiadó sikereinek kovácsa is támogatta az üzletet.

A KKR magántőkealap biztosítaná az Axel Springer további átalakulását egy hagyományos lapkiadóból digitális vállalattá.

Övék Európa legnagyobb példányszámú napilapja

Az AS eddig is nagy lépéseket tett ebbe az irányba, hisz bevételeinek háromnegyede már a digitális üzletágból származik. A kiadó fő terméke, Európa legnagyobb példányszámú napilapja, a Bild is félmillió digitális előfizetővel rendelkezik. (Összehasonlításképpen: a Financial Times egymillió digitális előfizetőnél tart). Az erős digitális láb  segít ellensúlyozni a nyomtatott lap eladásainak visszaesését.

Az AS korábban megvette az amerikai Business Insidert (és pályázott a Financial Times-ra is, de az végül a Nikkei birtokába került), és a Stepstone nevű állásportál is hozzájuk tartozik.

Döpfner azt is elmondta, hogy terveik szerint komoly beruházásokat terveznek személyi, termék, technológiai és márkák terén is, amihez a KKR biztosítja a hosszútávú biztonságot, miközben a pénzügyi befektető elismeri és támogatja az Axel Springer elkötelezettségét a független újságírás iránt.

Kivezetik az Axel Springert a tőzsdéről

Friede Springer, a lapkiadó alapítójának özvegye és egyben a legnagyobb tulajdonosa, illetve Mathias Döpfner vezérigazgató is megtartaná 45 százalék fölötti részesedését a cégben, egyben az ügylet azt is eredményezi, hogy az Axel Springert kivezetik a tőzsdéről.

(A cikk eredeti változata az Mfor.hu oldalon jelent meg.)

Az Axel Springer Magyarországon a Ringier cégcsoporttal történt korábbi egyesülés miatt Ringier Axel Springer Magyarország (RAS Magyarország) néven, a Ringierrel összenőve van jelen. A vállalathoz tartozik Magyarországon a Blikk, a Kiskegyed, a Glamour, illetve több más újság.

A Ringier Axel Springer Magyarország termékei

Akit jobban is érdekel az Axel Springer felvásárlása, további részleteket talál a médiavállalat honlapján közzétett részletes sajtóanyagban.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

debreciner

Elindult a Debreciner című online újság

Porcsin Zsolt főszerkesztő a Media1-nek azt mondta, a holnaptól elkészülő jelentősebb cikkeik egy részét csak a fizető látogatóik érhetik majd el. Az új, ezentúl folyamatosan frissülő debreceni online újság csak az olvasóinak akar megfelelni.

Whiteboy a Sláger FM új műsorának, a Sláger DJ-nek a buliján

A Sláger FM DJ nagyágyúkkal erősít

Sztár lemezlovasokat fűzött be a Sláger FM az új műsorához, a Sláger DJ-hez. Úgy tűnik, a Sláger FM magához szippantaná a Médiatanács által elnémított Music FM egykori hallgatóit is.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!