fbpx
axel springer kkr

Eladták az Axel Springert, Európa egyik legnagyobb lapkiadóját

A német Axel Springer többségi tulajdonát a KKR nevű magántőkealap veszi meg. A teljes vételár 6,8 milliárd euró. Az Axel Springer olyan lapok kiadója mint a legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild. A vállalat Magyarországon is érdekelt.

Az Axel Springer (AS) lapkiadót a KKR nevű magántőkealap 63 eurós részvényenkénti áron, készpénzért vásárolja meg. A pénteki záróárhoz képest ez 13 százalékkal több, és mintegy 40 százalékkal magasabb ahhoz képest is, amiről korábban a felek tárgyaltak – számolt be a Bloomberg híre alapján az mfor.hu.

A fő tulajdonos, Frieda Springer és a céget 2002 óta irányító Matthias Döpfner vezérigazgató, a kiadó sikereinek kovácsa is támogatta az üzletet.

A KKR magántőkealap biztosítaná az Axel Springer további átalakulását egy hagyományos lapkiadóból digitális vállalattá.

Övék Európa legnagyobb példányszámú napilapja

Az AS eddig is nagy lépéseket tett ebbe az irányba, hisz bevételeinek háromnegyede már a digitális üzletágból származik. A kiadó fő terméke, Európa legnagyobb példányszámú napilapja, a Bild is félmillió digitális előfizetővel rendelkezik. (Összehasonlításképpen: a Financial Times egymillió digitális előfizetőnél tart). Az erős digitális láb  segít ellensúlyozni a nyomtatott lap eladásainak visszaesését.

Az AS korábban megvette az amerikai Business Insidert (és pályázott a Financial Times-ra is, de az végül a Nikkei birtokába került), és a Stepstone nevű állásportál is hozzájuk tartozik.

Döpfner azt is elmondta, hogy terveik szerint komoly beruházásokat terveznek személyi, termék, technológiai és márkák terén is, amihez a KKR biztosítja a hosszútávú biztonságot, miközben a pénzügyi befektető elismeri és támogatja az Axel Springer elkötelezettségét a független újságírás iránt.

Kivezetik az Axel Springert a tőzsdéről

Friede Springer, a lapkiadó alapítójának özvegye és egyben a legnagyobb tulajdonosa, illetve Mathias Döpfner vezérigazgató is megtartaná 45 százalék fölötti részesedését a cégben, egyben az ügylet azt is eredményezi, hogy az Axel Springert kivezetik a tőzsdéről.

(A cikk eredeti változata az Mfor.hu oldalon jelent meg.)

Az Axel Springer Magyarországon a Ringier cégcsoporttal történt korábbi egyesülés miatt Ringier Axel Springer Magyarország (RAS Magyarország) néven, a Ringierrel összenőve van jelen. A vállalathoz tartozik Magyarországon a Blikk, a Kiskegyed, a Glamour, illetve több más újság.

A Ringier Axel Springer Magyarország termékei

Akit jobban is érdekel az Axel Springer felvásárlása, további részleteket talál a médiavállalat honlapján közzétett részletes sajtóanyagban.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások