fbpx
Bihari Napló

Leváltotta a legnagyobb magyar nyelvű erdélyi napilap főszerkesztőjét a NER

A Magyar Hang értesülése szerint a KESMA tulajdonába került nagyváradi Bihari Naplónál a Bálványosi Szabadegyetem sajtófőnökét, a Ripost egyik volt szerkesztőjét nevezték ki főszerkesztőnek.

Hétfő óta új főszerkesztője van az Inform Média Lapkiadó Kft.-hez tartozó, Nagyváradon és környékén megjelenő Bihari Naplónak, tudta meg a Magyar Hang.

Miután a legnagyobb példányszámú romániai napilapot 25 éve vezető Rais W. István a főszerkesztői tisztségből távozott, helyére Kristály Lehelt, a Bálványosi Szabadegyetem sajtófőnökét nevezték ki a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alá tartozó médiavállalatnál a Bihari Napló élére.

A magyarországi és partiumi lapokat is birtokló Informot még 2018 novemberében vásárolta meg a Mediaworks Heinrich Pecinától.

A Magyar Hang úgy tudja, a debreceni székhelyű Informnál – amely a Hajdú-bihari Napló, az Észak-Magyarország és a Kelet-Magyarország kiadója is – egy ideje már suttogtak arról, hogy a lap vezetését más kezébe adnák. Formailag Rais W. István maga mondott le a főszerkesztőségről, de a Magyar Hang szerint ezt aligha könnyű szívvel tette.

Rais W. István, a volt főszerkesztő nem nyilatkozott. Ennek az is lehet az oka, hogy ahogy más vezetőkkel is előfordult a Informnál a terjesztési vezetői feladatait megtarthatta, amit eddig a főszerkesztőséggel párhuzamosan vitt a magyar nyelvű napilapnál.

Jól teljesített a Bihari Napló

A Magyar Hang szerint a főszerkesztő-csere azért is meghökkentő, mert Rais W. István vezetésével a Bihari Napló egyedüliként a romániai magyar napilapok közül megőrizte, sőt növelni tudta az értékesített példányszámát.

Az új főszerkesztő a Ripostnak is dolgozott

Az új főszerkesztő, Kristály Lehel az erdélyi magyar sajtó ismert alakja. A 2018-as Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) a tavaly jelentős változásokon átesett, valamint a Fidesz közelébe tolt Székelyhon lapcsalád kiemelt szerkesztőjeként volt résztvevője egy kerekasztal-beszélgetésnek.

Kristály Lehel az anyaországi sajtóban is publikál, többek között a Mandineren, és egy időben a Ripost bulvárlap szerkesztőjeként is dolgozott.

Más változás is van a Bihari Naplónál

A Magyar Hang beszámolt arról is, hogy néhány hete távozott a Bihari Napló egyik régi újságírója, Szeghalmi Örs is. A visegrádi médiatalálkozó után távozott. A rutinos újságíró 24 évet töltött a Bihari Napló szerkesztőségében – a bűne a Magyar Hang feltételezése szerint az lehetett, hogy gyakran kritizálta a Fideszt és az RMDSZ-t is. A személyi változás kapcsán a Magyar Hang egyik forrása megjegyezte: „két sor nem sok, de annyi sem jelent meg az újságban, hogy köszönjük a több évtizedes szolgálatot Szeghalmi Örsnek”.

Az erdélyi magyar sajtóban tapasztalható tendencia egyébként nem új, mintegy másfél éve zajlik a Fideszhez köthető tulajdonba került médiumok feltöltése megbízható emberekkel.

Borító: a Bihari Napló borítójának egy részlete
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások