Donald Trump graffiti Fotó: Jon Tyson, Unsplash

Trump ellen ítélt a bíróság a Twitter-kitiltás ügyében

Megsértette az amerikai alkotmány szólásszabadságra vonatkozó részét Donald Trump, amikor arra vetemedett, hogy elhallgattatja közösségi médiás felületén azokat, akik nem értenek egyet vele.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Donald Trump amerikai elnök nem tilthat ki senkit Twitter-oldaláról, mert ez a szólásszabadságot biztosító alkotmányos jog megsértése – állapította meg kedden egy szövetségi fellebbviteli bíróság New Yorkban.

Az ítélet arra a beadványra született, amelyet még 2017-ben nyújtott be a Columbia Egyetem egyik, a szólás-, és sajtószabadsággal foglalkozó intézete hét olyan személy nevében, akiket az amerikai elnök kitiltott a Twitter-oldaláról.

Indoklásában a három bíróból álló fellebbviteli bíróság leszögezte: az a köztisztviselő, aki közösségi médiát hivatali célokra vesz igénybe, nem zárhat ki a médiafogyasztókat azért, mert nem értenek egyet a bejegyzéseivel. A bírák az amerikai alkotmány szólásszabadságot garantáló első kiegészítésére hivatkoztak.

Az ügynek azonban nincs vége, az igazságügyi minisztérium fellebbez a döntés ellen.

Hiába magánfiók, ha kormányzati ügyekben is használja

A tárca szóvivője közölte: a minisztérium jogászai csalódottan fogadták a bírósági döntést, és vizsgálják a következő jogi lépés lehetőségeit. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Donald Trump elnök személyes Twitter-fiókjáról van szó, az onnan történő kizárás tehát álláspontja szerint semmiképpen nem sérti az alkotmányt.

A bíróság állásfoglalását megfogalmazó Barrington Parker bíró az írásos indoklásban arra is felhívta a figyelmet, hogy a bíróság nem azt vizsgálta, hogy egy magánfiókról történő kitiltás alkotmányellenes-e, hanem azt, hogy az adott médiumot milyen célokra használják.

A bíróság szerint pedig Donald Trump ugyan magánfiókon közli gondolatait, álláspontját, véleményét, ám a magánfiókot kormányzati ügyek taglalására is használja. Ebből következően a Twitteren közölt tartalom nem magánjellegű – hangsúlyozta a bírósági állásfoglalás.

(MTI)

Fotó: Donald Trumpot ábrázoló graffiti. Fotó: Jon Tyson, Unsplash

Szóljon hozzá!