huawei

Vége a Huawei elleni súlyos szankciónak

Donald Trump amerikai elnök a hétvégén feloldotta a kínai mobilmárka ellen korábban életbe léptetett tiltást, ami ha nem történik meg, komoly kihívás elé állította volna nem csak a Huawei-t, de a Google-t és az Intelt, valamint akár át is rendezhette volna a globális mobilpiaci erőviszonyokat.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke a hétvégén Oszakában, a G20-ak találkozóját követően bejelentette, hogy feloldotta a Huawei elleni szankciókat, így az amerikai cégek újra kereskedhetnek a vállalattal.

A Google és az Intel is kénytelen volt szakítani a kínai márkával

A szankció miatt korábban a Google és az Intel is kénytelen volt megszakítani együttműködését a kínai mobilmárkával.

Idén májusban némi időleges pánikot is okozott a Huawei felhasználói körében, amikor kiderült, hogy a Google megszakítja együttműködését az USA előírásait követve a kínai céggel. A Huawei azonban igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a már értékesített, illetve polcokon lévő Huawei termékekre nem vonatkozik az Android-tiltás.

A Huawei Trump szankciójának következtében korábban azt is bejelentette, hogy saját fejlesztésű operációs rendszerre vált.

A Google és az Intel is lobbizott a Huawei elleni embargó feloldása érdekében Trumpnál, hiszen ha a Huawei okostelefonjaira nem kerülhetett volna a Google operációs rendszere, az Android, ez komoly üzleti károkat okozhatott volna az amerikai keresőóriás számára, hiszen az Android piaci részesedésének csökkenéséhez vezetett volna.  A Huawei ugyanis az egyik legnagyobb mobilmárkává fejlődött az elmúlt években.

Az Intel processzorokat szállított eddig a Huawei számára, nekik az amerikai részről életbe léptetett embargó miatt ugyancsak árbevétel-csökkenéssel kellett volna számolniuk, ha marad a tiltás.

Trump Európát is befolyásolni akarta

Korábban az Egyesült Államok Európára is megpróbált nyomást gyakorolni, hogy szakítsa meg együttműködését a Huawei céggel, mivel Trump szerint a kínai márka biztonsági kockázatot hordoz magában. Trump nyomásgyakorlása azonban nem vezetett eredményre, hiszen Európa legnagyobb gazdasága, Németország nem szakította meg együttműködését a kínai céggel, és akár a Huawei is részt vehet az 5G mobilhálózat felépítésében, ha az elvárt biztonsági feltételeknek eleget tesz.

Márpedig ha Németország kitart a Huawei mellett, akkor vélhetően más EU-országok is követhették volna őt ebben.

A Huawei és Amerika csatája

A Huawei és az Egyesült Államok közötti viszony már hosszú ideje elkezdett megromlani. A Huawei évek óta ki van tiltva amerikai kormányhivatalokból arra hivatkozva, hogy a Huawei távközlési eszközei az amerikaiak állítása szerint képesek adatokat továbbítani a felhasználók beleegyezése nélkül Kínába, ami pedig az amerikaiak szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentene.

A viszony tavaly év végén tovább romlott, amikor Kanadában letartóztatták Meng Wanzhout, a Huawei pénzügyi igazgatóját, a Huawei alapítójának lányát. Ezután Kína kemény megtorlást ígért és válaszként megkezdte kanadai állampolgárok letartóztatását.

A Huawei vezetőjének letartóztatásának hivatalos indoka egyébként az volt, hogy a kínai mobilgyártónak korábban szerződésben is vállalnia kellett, hogy a saját eszközeit nem adhatja el az amerikai embargó által érintett Iránba, ám ezt állítólag megszegte. A letartóztatás kapcsán azonban voltak olyan vélemények is, hogy a letartóztatás csak egy üzleti rivalizálás következménye az Egyesült Államok és Kína között, mivel az USA-t zavarja a kínai mobilmárkák kimagasló sikere.

A Huawei céget tiltólistára tevő BIS-rendelet szövegezői szerint az Egyesült Államok külföldi ellenfelei kihasználják az amerikai távközlési technológia és szolgáltatások bizonyos fokú sérülékenységét, és ezzel összefüggésben különösen aggasztónak tartják a gazdasági és az ipari kémkedést is.

A kínai és az amerikai elnök szombaton Oszakában a G20-as országcsoport csúcstalálkozóján vettek részt. Néhány nappal korábban arról lehetett hallani, hogy a két ország ideiglenes tűzszünetet köt a kereskedelmi háborúban.

Borítókép: Huawei-felirat Budapesten, egy irodaház tetején. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!