huawei

Kitart-e a Huawei mellett Németország?

Ha Németország nem zárja ki, hogy Huawei technológiákat is felhasználjanak az 5G hálózat kiépítése kapcsán, akkor Európa több más országa is követheti ebben, szembeszállva az Egyesült Államok elnökének akaratával.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Peter Altmaier német gazdasági miniszter ma, pénteken találkozik Ren Zhengfei-vel, a kínai Huawei alapító-vezérigazgatójával – számolt be róla a német dpa hírügynökség.

A német gazdasági miniszter találkozójának célja, hogy ismertesse, milyen biztonsági követelményei vannak Németországnak azokkal a beszállítókkal szemben, akik részt vennének az ötödik generációs (5G) mobilhálózati infrastruktúra kiépítésében.

Mindez azért fontos, mert ha képes megfelelni ezeknek az elvárásoknak a kínai cég, akkor valószínűleg a Huawei az ellene nemrég életbe léptetett súlyos amerikai szankciók ellenére is részt tudna venni az 5G mobiltechnológiai hálózat kiépítésében Európa legnagyobb gazdaságában.

Ha pedig Berlin nem szakítja meg együttműködését a Huawei vállalattal, akkor Európa több országa is követheti őt ebben. Pedig korábban az Egyesült Államok megpróbált nyomást gyakorolni szövetségeseire, hogy zárják ki a kínai gyártóval való együttműködést az 5G mobilhálózati infrastruktúra felhasználásában.

Trump kémkedéssel vádolta meg a Huaweit

Washington azt állította, hogy Peking visszaélhet a Huawei technológiájával, rendszereit felhasználhatja kémkedésre, ez pedig súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet. Az Egyesült Államok erre hivatkozva nemrég feketelistára is tette a gyártót, megtiltva ezzel az amerikai cégek számára a kínai vállalattal való együttműködést. Emiatt még a Google is megszakította együttműködését a kínai gyártóval.

Németország hivatalosan egyelőre még nem tett bejelentést arról, hogy megengedi-e, hogy a Huawei részt vegyen az 5G hálózat kiépítésében. Berlin egyelőre annyit közölt, hogy minden érintett vállalatnak meg kell felelnie a szigorú biztonsági előírásoknak.

A német dpa hírügynökség említést tett arról, hogy Ren Zhengfei, a Huawei alapítója az amerikai CNBC csatornának egy interjúban arról beszélt, hogy nagyon reméli, hogy Európa nem követi az Egyesült Államokat a Huawei kitiltását illetően. Zhengfei hozzátette: úgy érzi, hogy az erős nyomás ellenére is megbíznak a Huaweiben az európai országokban.

(Media1, dpa és CNBC nyomán)

Frissítés  17:20

Túl a találkozón

Németország nem politikai alapon hoz majd döntést a Huawei bevonásáról az 5G hálózat kiépítésébe, hanem annak alapján, hogy a hardverek és szoftverek megfelelnek-e a biztonsági előírásoknak – hangsúlyozta Peter Altmaier német gazdasági miniszter, miután pénteken Sanghajban találkozott Zsen Cseng-fejjel (Ren Zhengfei), a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat alapítójával.

Altmaier leszögezte, minden vállalatot megillet, hogy a hatályos törvények és szabályozások alapján kezeljék, óvakodni kell az önkényes döntésektől ebben az esetben is.

A találkozón, mely a Huawei kérésére jött létre, a német gazdasági miniszter elmondta: Németország telekommunikációjának biztonsága, az emberek adatainak védelme és a német törvények betartása mind kulcsfontosságú tényezők a döntésben.

Altmaier három napot töltött Kínában, ahol csütörtökön Liu Ho miniszterelnök-helyettessel is találkozott. A Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósítása szerint a német gazdasági miniszter hangsúlyozta: Németország nagy jelentőséget tulajdonít a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésének, és a német vállalatok komoly szándékot mutatnak a Kínával való együttműködésre.

(MTI)

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!