fbpx
huawei

A Google és Trump csapást mér a Huawei okostelefonjaira

Sok felhasználónak okozhat majd bosszúságot, hogy az amerikai kormány tiltólistája és a Google ezt követő döntése miatt nem érkezik majd frissítés a Huawei telefonokon lévő Android operációs rendszerhez, és a jövőben megjelenő készülékeken nem lehet majd elérni a Google szolgáltatásait.

A Reuters vasárnapi híre szerint, amit azóta lényegét tekintve maga a Google Android csapata is megerősített, a Google azonnali hatállyal felfüggesztette a Huawei támogatását.

Mindez azt jelenti, hogy a Huawei készülékein futó Android operációs rendszerre nem érkeznek majd meg a rendszerfrissítések, valamint a Huawei okostelefonjainak felhasználói nem kapnak hozzáférést a különböző Google-szolgáltatásokhoz. A Huawei készülékein nem lesz rajta például a Google Play Áruház sem.

A Google tájékoztatásából egyedül annyi lehet megnyugtató, hogy a már piacon lévő Huawei telefonok felhasználói továbbra is elérhetik a Google Play Áruházat és azon keresztül a különböző androidos appok frissítéseit, illetve a különböző Google-szolgáltatásokat, és biztonsági frissítéseket is elérhetnek. Azonban magának az Android operációs rendszernek frissítéseit már ezekkel a készülékekkel sem lehet letölteni.

Szorult helyzetbe kerül a Huawei

Mindez óriási csapás lehet a Huawei-re, hiszen hiába tartozik a cég az egyik legnépszerűbb okostelefon-gyártók közé, rendszerének népszerűségét többek között a Google operációs rendszere is biztosította mostanáig.

Kérdés, hogyan tudja a problémát áthidalni a Huawei. Sajtóhírek szerint van ugyan egy saját fejlesztésű operációs rendszere, de a felhasználókat elég nehéz lenne meggyőznie, hogy a megszokott Google Android helyett a kínai mobilmárka saját rendszerére kell átállniuk.

A Google azután tette meg bejelentését, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya a Huaweit és 68 leányvállalatát BIS-tiltólistára tette. A listán szereplők számára az amerikai cégek nem adhatnak el hardvereket, szoftvereket, beleértve az alkatrészeket is. Korábban egyébként ezen a listán szerepelt a ZTE nevű mobilgyártó is, de ők végül lekerültek róla.

A Huawei tiltakozik

A Huawei számára azért is nagy csapás a mostani döntés, mivel épp május 21-én, kedden lenne a legújabb telefonjának, a Honor 20-nak a bemutatója.

A Huawei még múlt csütörtökön, az amerikai kormány, illetve a rendeletet aláíró Trump-elnök döntése után a következő közleményt adta ki:

„A Huawei Technologies tiltakozik a döntés ellen, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának Ipari és Biztonsági Irodája (BIS) hozott. A szóban forgó határozat senkinek az érdekét nem szolgálja, ellenben jelentős károkat fog okozni azoknak az amerikai vállalatoknak, amelyekkel a Huawei üzleti kapcsolatban áll. Az intézkedés több tízezer amerikai állampolgár megélhetését veszélyezteti, valamint megszakítja a jelenlegi kooperációt és beleavatkozik a kölcsönösen fennálló bizalomba a globális ellátási láncban.

A Huawei azonnal elkezdte keresni a helyzetre a megfelelő megoldást, amelynek érdekében jogorvoslati lehetőségekkel kíván élni. Továbbá arra is törekszünk, hogy a helyzet káros hatásait minél inkább csökkenteni tudjuk.”

Hosszú ideje elkezdett megromlani a Huawei és az USA viszonya

A Huawei és az Egyesült Államok közötti viszony már hosszú ideje elkezdett megromlani. A Huawei évek óta ki van tiltva amerikai kormányhivatalokból arra hivatkozva, hogy a Huawei távközlési eszközei állítólag képesek adatokat továbbítani a felhasználók beleegyezése nélkül Kínába, ami pedig az amerikaiak szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentene.

A viszony tavaly év végén tovább romlott, amikor Kanadában letartóztatták Meng Wanzhout, a Huawei pénzügyi igazgatóját, a Huawei alapítójának lányát. Ezután Kína kemény megtorlást ígért és válaszként megkezdte kanadai állampolgárok letartóztatását.

A Huawei vezetőjének letartóztatásának hivatalos indoka egyébként az volt, hogy a kínai mobilgyártónak korábban szerződésben is vállalnia kellett, hogy a saját eszközeit nem adhatja el az amerikai embargó által érintett Iránba, ám ezt állítólag megszegte. A letartóztatás kapcsán azonban voltak olyan vélemények is, hogy a letartóztatás csak egy üzleti rivalizálás következménye az Egyesült Államok és Kína között, mivel az USA-t zavarja a kínai mobilmárkák kimagasló sikere.

A Huawei céget tiltólistára tevő BIS-rendelet szövegezői szerint az Egyesült Államok külföldi ellenfelei kihasználják az amerikai távközlési technológia és szolgáltatások bizonyos fokú sérülékenységét, és ezzel összefüggésben különösen aggasztónak tartják a gazdasági és az ipari kémkedést is.

Frissítés 12:10

Megérkezett a Huawei hivatalos nyilatkozata

A Huawei Technologies hétfőn délben sajtóközleményt adott ki a friss fejlemény kapcsán. Ebben azt írják:

„A Huawei jelentősen hozzájárult az Android fejlődéséhez és növekedéséhez világszerte. Mint az Android egyik legfontosabb globális partnere, szorosan dolgoztunk nyílt forráskódú platformjaikkal, hogy olyan ökoszisztémát fejlesszünk ki, amely mind a felhasználók, mind az iparág számára előnyös. A Huawei továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban kapható Huawei, illetve Honor okostelefonon és táblagépen. Továbbra is biztonságos és fenntartható szoftver-ökoszisztémát építünk majd, annak érdekében, hogy a lehető legjobb élményt biztosíthassuk felhasználóink számára világszerte.”

A cég elküldte a Google nyilatkozatát is:

„Együttműködünk a rendelettel és vizsgáljuk annak állításait. A Google Play és a Google Play Protect továbbra is elérhetők és használhatók maradnak a forgalomban lévő Huawei eszközökön.”

Az Android válasza a Huawei felhasználók kérdéseire:

„A Huawei felhasználók kérdéseivel kapcsolatban és az Egyesült Államok kormányzati intézkedések betartása érdekében: Biztosíthatunk titeket, miközben betartjuk az összes amerikai követelményt, a Google Play és a Google Play Protect szolgáltatásai a jövőben is elérhetők lesznek a forgalomban lévő Huawei eszközökön.”

Hozzáteszik:

„A Huawei Technologies ellenzi az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának döntését, mellyel az úgynevezett Entity Listre tette a vállalatot. Megvan a tervünk annak biztosítására, hogy termékeink többsége a nehéz körülmények között tovább tudja szolgálni a felhasználókat. Azonnali lépéseket teszünk az ügy megoldásának érdekében, minden lehetséges intézkedést megteszünk, hogy mérsékelni tudjuk a döntés hatását. A helyzet ellenére továbbra is elkötelezettek maradunk a magas színvonalú szolgáltatások és termékek biztosítása mellett. Szeretnénk megköszönni felhasználóinknak a folyamatos támogatást, továbbra is a legjobb szolgáltatásokat és élményt fogjuk biztosítani számukra.”

(Az aláhúzásokat mi tettük a nyilatkozatukba.)

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások