fbpx
Heti Válasz

Mészáros Lőrinc emberei elvitték a Heti Válasz archívumát a Válasz Online elől

A pár év alatt dollármilliárdossá vált Mészáros Lőrinc egyik embere nyerte el csődeljárás, majd felszámolás alá került Heti Válasz 18 éves hagyatékát az egykori szerkesztőség tagjai által létrehozott Válasz Online elől, mely szűkös anyagi lehetőségei miatt csak szerény ajánlatot tudott benyújtani.

Az elmúlt napokban Válasz Online kontra Mészáros Lőrincék párharc alakult ki az éppen egy éve bezárt Heti Válasz archívumáért és egyéb jogaiért, például a Heti Válasz védjegyért és doménjéért. A Válasz Online – az egy éve bezárt Heti Válasz újságírói által létrehozott új szerkesztőség – hiába adott be a Heti Válasz archívumáért és doménjéért (ami nagyon hasonló: valasz.hu) ajánlatot a Heti Válasz felszámolójához, két, Mészáros Lőrinc közeli ember is rástartolt a hagyatékra – derül ki a valaszonline.hu-ról.

Milliókkal licitálták túl a Válasz Online ajánlatát

A Heti Válasz 18 éves archívuma,  illetve doménje, védjegye Vödrös Józsefnél, a felcsúti gázszerelőből lett világhírű milliárdos legrégebbi ügyvéd-jobbkezénél, a Puskás Akadémia jogi képviselőjénél landol. Ugyanis miután a Válasz Online beadta minimáláras ajánlatát a felszámolóhoz, egy másik Mészáros-ember, Benyó Zsuzsanna (több Mészáros Lőrinc érdekeltség vezetője) is jelentkezett, aki a minimálár közel negyvenszereséről, 7,9 millió forintról nyújtott be ajánlatot, de ő időközben visszalépett, miután Vödröstől is ajánlat érkezett 5 millió forintról.

Mivel az egykori Heti Válasz újságírói által létrehozott Válasz Online anyagi lehetőségei korlátozottak (olvasói támogatásból próbálják működésüket biztosítani), így ők nem tudtak többet fizetni Mészáros emberénél.

A Valaszonline.hu kereste Vödrös József ügyvédet, hogy mik a szándékai, tervezi-e, hogy megőrzi és elérhetővé teszi az archívumot, de nem kaptak választ a kérdésre, így a Heti Válasz volt munkatársai most aggódnak, mi lesz a sajtótörténeti jelentőségű írásokkal.

Nincs védelem tartalomtörlés ellen

Ahogy arról már többször beszámoltunk, Magyarországon sajnos nem védi semmi a digitális tartalmakat a „digitális könyvégetéstől”, azaz attól, hogy a tartalom tulajdonosa egyik napról a másikra törölje azt az internetről, ugyanis nem készül másolat, nem kell köteles példányt leadni az Országos Széchényi Könyvtárnál, ahogyan a nyomtatott sajtótermékek esetében ez törvényileg biztosított.

Nemrég a KESMA által megszerzett Unikornis.hu tartalmai is elérhetetlenek voltak. Igaz, amikor a Media1 beszámolt az esetről, a KESMA újra elérhetővé tette az Unikornis tartalmait.

Az ügyvéd válaszának hiányában jelenleg csak reménykedni lehet benne, hogy nem készül az archívum elérhetetlenné tételére.

Csődként beállított politikai célú bezárás

A Heti Válasz hagyatéka körüli harcról hosszabban is beszámoló Válasz Online egyébként azt ígéri, hogy néhány héten belül részletes cikket közöl a Heti Válasz „elcsendesítésének” teljes, kronologikus történetéről, és arról, miként próbálta a Heti Válasz vezetése gazdasági csődként beállítani az újság politikai indíttatású beszántását.

A Heti Válasz Simicska Lajos részérdekeltségében vált. Az újságot azután zárták be, hogy tavaly áprilisban a Fidesz ismét kétharmados győzelmet ért el, Simicska pedig kapitulált. Simicska több médiavállalatát is bezárta, illetve átadta a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez közeli figuráknak, akikkel előtte évekig háborúzott a G-nap óta.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások